På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 221103

HMS Falken

Tjena!

Sätt er gött i soffan med en köpp nybryggt kaffe och förhoppningsvis lite trevlig helgläsning.

Vi är tre dagar in i november vilket betyder att vi är i början på ”no shave november” vilket är att man inte rakar sig på hela november. Det kommer bli intressant att se om flickvännen och familjen känner igen mig när jag kommer hem brunare, blondare och med ett dåligt försök till ett skägg för att skäggväxten är kass. Man skulle nog kunna tro att jag varit fast på en öde ö i några veckor men så är ju inte fallet som tur är. Istället vaknade man upp ljuvligt i morse med de traditionella tonerna av bandet Meatloaf i de sprakande högtalarna 06.30 där vi sover på fartyget.

Efter frukost så kom solen och började steka på lite smått när den blev välkomnad av en klarblå himmel. Vi började dagen med att göra redo fartyget för att kasta loss då vi förbereder att göra loss tamparna som går till kajen och även förbereder seglen för att lätt kunna hissas snabbt när vi är ute på böljande vatten igen. Med snabba glajjor på och redo att svettas så kastade vi loss några minuter efter 10.00 och satte kurs mot Teneriffa med vackra Madeira i ryggen.

Utan ett moln på himlen och i princip obefintlig vind så fick vi börja tuffa på med motor. Efter införskaffandet av morotskräm och hawaian tropic på Madeira så var man redo för dagen. Vi startade igång med lektioner direkt vi kom ut på havet. Dagens lektioner har handlat om elevtampen som är nämnd sen tidigare. Det fick även bli ett litet stopp vid en sköldpadda som vi mötte längs vägen. Sköldpaddan visade inga tecken på liv under några minuter men till allas förvåning och glädje så vaknade den till, gav oss några vinkningar med huvudet och satte sedan iväg mot egna äventyr.

Efter en god lunch lagad av våra duktiga kockar på fartyget så fortsatte vi med lektioner om elevtampen igen i den gassande solen vilket är det enda vi gjort under dagen när man inte har gängat ror eller stått utkik. Vi fortsatte tuffa på med motor under hela dagen vilket jag tycker är lite tråkigt eftersom vi är här för att segla men men. Efter att ha sovit i några timmar och det var dags att påbörja sin vakt så hade det börjat blåsa på och vi hissade fyra segel ganska direkt. Så i skrivande stund 03.00 har vi fyra segel hissade, motorn avstängd och vi rör oss i ca 5 knop vilket är roligt.

Jag ser fram emot att komma fram till Teneriffa på lördag för att utforska den ön också. Una cerveza grande por favor är en fras som kommer användas flitigt efter att vi har fått permission när vi har förtöjt. Tur att jag läste spanska på gymnasiet.

Får ta chansen att hälsa hem till flickvännen och familjen när jag inte kan hålla kontakten själv när teckningen är borta.

Mvh Max Jansson Bruce

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *