På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 210623

HMS Gladan

 

Malmö gav tid för att öva förtöjning samt lite vila, återhämtning eller möjlighet till fys. Mot kvällen kastade vi loss och begav oss norrut mot Marstrand. Det blåste upp under natten vilket gjorde vissa sjöben något skakiga åter igen. Det goda modet återfanns igen morgonen därpå och nattens mående var som glömt. Väl framme under eftermiddagen i Marstrand väntade en klippig inre skärgård som häpnade många. Idylliska och charmiga hus bredde ut sig tätt kring fästningen. Tillsammans skapade omgivningen en sommaridyllisk ankringsplats. Kvällen bestod av navigationsrepetition om fyrkaraktärer och krysspejling samt genomgång av ankring och ankringspost. Tiden gick fort och plötsligt var det dags för styrbordsvakten att hoppa i bingen för att orka bedriva ankarpostering under natten.

Idag har dagen bestått av lektioner i GMDSS samt praktisk övning i framförande av liten ribbåt och roddbåt. Ett uppskattat moment av många att få prova på att köra lite. Efter lektioner och genomgångar var det dags att lätta ankar och återigen sätta fart vidare.

Klockan är nu 02:11 och styrbordsvakten slår och skotar för att få snabbast möjliga framfart mot tänkt mål. Vi har satt kurs norrut och styr mot Lysekil. Vinden är sval och söker sig in genom kläderna så det gäller att ha klätt sig ordentligt. Snart väntar lite mera sömn innan det bär vidare senare idag.

Glada hälsningar
Kd Berglund Noréus

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *