Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 201005

HMS Falken

Hejsan folket!
Ja, nu är vi inne på sista veckan av denna intressanta utbildning ombord på falken.  Jag har då fått äran att skriva ett resebrev. Det har varit en händelserik utbildning nu när vi har fått anpassa oss till pandemin.  Så det blev inte som man hade tänkt sig när vi fick höra att man skulle ut och segla i sydliga breddgrader. Istället blev det den fina skärgården i Karlskrona. Jag visste inte rikligt vad jag skulle förvänta mig eftersom jag hade väldigt begränsad erfarenheter av ytfartyg. Det mesta har trots allt blivit ganska enkelt då kunskapen har funnits i gruppen eller inte funnits lång borta med en ledande hand från nyckelbesättingen. Det svåraste har varit och lära sig allt som har med seglen att göra för jag har aldrig ens segla optimistjolle…. Så mycket nytt och att man ändå ska kunna det rätt flytande om det ska kunna göras snabbt. Men sakta och säkert börjar även jag lära mig trots att intresset för att kunna vad alla tampar gör och är till för inte finns. Det som väger upp är att man åtminstone får god mat. Alltid något. Vad kommer jag då ha lärt mig efter denna veckan är klar och vi har mönstrat av? Jo mer ledarskap än något annat. Det har varit intressant att leda folk i uppgifter man inte kan fullt ut. Med lite smidighet av tankeverksamheten så kan man få det att funka lika väl som om man hade kunna det. Innan jag kom ombord så tänkte jag ”vad ska man lära sig på ett segel fartyg?” men ju mer tiden går här så ser man hur effektivt det blir när man har en massa erfarenhet i gruppen från andra fartyg. Så alla står med mer eller mindre på samma bräda även dem som har jobbat i 8 år eller 2 år. Kommer bli jätteintressant att se vad man tar med sig i erfarenhetsbanken vidare i utbildiningen.
Jag vet inte riktigt vad jag vill komma fram till utan att det har varit lärorikt med ett erfaret gäng på en ny plattfrom för att se vad man kan göra tillsammans.

Jag har lärt mig att man aldrig kan hissa segel tillräckligt snabbt.
”HALA PIKEFALL….. HALA VILLIGARE”
”nej inte den tampen…..inte den heller”

Konstigaste/roligaste erfarenheten:
vara längst ut på bredfocken när det seglet sätts. Rekommenderar att testa det en gång i alla fall.

Denna texten blev inte så rolig som jag hade tänkt. Det får duga för den här gågnen.

Ser allt mer fram emot att få mönstra av och njuta av en skön vanlig helg utan utbildning.
Vill tacka Gladans besättning ombord på Falken för trevliga och lärorika dagsseglings veckor.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *