Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 201001

HMS Falken

Ohoj! mitt namn är Anton Johnson med en bakgrund i flygvapnet. Jag har aldrig jobbat till sjöss och börjar min resa här på HMS Falken. Tillhörande i 2.a pluton, under SOU har vi en kurs kallad sjömanskap 2.

Under rådande restriktioner angående Covid-19 kan vi inte segla så mycket längre än inomskärs, som visserligen drog ner mina förväntningar en aning.

Under första veckan var det som en helt ny värld med alla nya termer och namn på alla delar av fartyget och det var som att min hjärna exploderade och tillslut stod jag där som ett enda frågetecken. Sedan förra veckan då vi började kursen har vi trappat upp stegvis och idag är vi nog lite mer säkra på vad vi gör. Plutonen har tränat på många praktiska moment som exempelvis förtöja, förhala och sätta segel mm, med fokus på ledarskap. Vilket jag tycker har varit fantastiskt roligt och lärorikt med tanke på att jag inte har haft någon erfarenhet alls utav detta.

Min största tabbe det var o kasta kasttåg för att förtöja, jag avstånds bedömde lite skevt och kastade för tidigt. Jag skämdes lite men idag är det inget jag skäms över då flera har misslyckats med samma sak till och med de som jobbar med detta dagligen.

Igår hade vi en fantastisk dag, vi satte segel utifrån målbildsperspektivet och vi fick förtöja på en lite mer komplicerad plats som i sig ökade sammarbetet lite extra.

Bortsett från själva utbildningen så är maten fantastisk och något annorlunda är att jag ständigt är hungrig, de senaste dagarna så har jag käkat ungefär 3-4 måltider om dagen.

Nu har jag suttit i värmen för länge och måste ut o hjälpa till med losskastningen!

Ha de gött!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *