Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 201003

HMS Falken

Ohoj sjöhjältar och landkrabbor!

Idag är det årets 277:e dag, lördagen den 3 oktober 2020.

För oss elever på HMS Falken har det varit en dag fylld av verksamhet till kaj i Karlskrona.

Den andra femkampen i Skonertkampen 2020 har genomförts, och när dammet lagt sig, stod styrbords vakt som segrare i dagens deltävling. Moment som genomfördes var bland annat kasttågskastning mot rörlig frälsarkrans och innebandy. Som sig bör när flottister utrustas med boll och tillhyggen uppstod lagom mycket blodvite.

I skrivande stund blåser en ostlig vind med en hastighet på 13 m/s, med uppåt 16 i byarna.

Jag själv hade gärna velat vara ute till sjöss och prova på att sätta segel i det här vädret, bara för erfarenhetens skull. Samtidigt tycker min mage, som är mer van vid att vara till sjöss under vågorna, att rullningarna som uppstår ombord just nu är mer än nog, trots att vi är förtöjda.

Vi har nu endast några få dagar kvar av Sjömanskap 2, alltså kursen vi genomför just nu, och stämningen i plutonen är fortsatt på topp. En efter en börjar alla bli klara med sina elevtampar, och till och med operatörerna i gruppen har börjat få valkar i sina tidigare lena, och väl insmorda handflator.

Jag tycker att den här kursen hittills har varit en kul utmaning, att ges möjligheten att ta till sig mycket information på kort tid (namn på olika tampar, orderterminologi, sjömaning etc.), och att göra det på en så här anrik plattform. Nästan alla (nu aktiva) yrkesofficerare och sjömän i den kungliga svenska flottan har ju vid något tillfälle seglat med antingen Falken eller hennes syster.

Nästa uppgift för oss idag är att förbereda fartyget för hårdare väder, plocka fram stormsegel och dylikt. Alla hugger i, elever och nyckelbesättning. Utom jag då, som sitter under däck och skriver detta resebrev. Men någon måste ju göra det också.

 

GMY

311 Alm

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *