Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190812

HMS Falken

Hejsanhoppsan Linderos och Moberg här. Nu har vi seglat från Kalmar till Karlskorna och vi ligger nu ankrade en bit utanför staden, med Gladan på vår sida. Under seglingen fick alla av oss uppleva glädjen och det härliga med att segla men några fick även uppleva ömma händer och fötter samt den traditionella sjösjukan. Vi hade brandövning och fick riktigt go fika vilket bestod utav en brownie med blåbär och grädde mmm… riktigt mumsigt. Resan i sig har varit fantastisk, som den alltid är här på HMS Falken, men den var tyvärr väldigt kort då vi endast hade tre dagar ombord och endast seglade en utav dagarna, men då ändå i 11,5 timme så man får vara nöjd med de man får. Besättningen är som alltid roliga och härliga och kommer alltid på något nytt roligt uppdrag.

Ett av de roligaste uppdragen vi två fick under dagens segling var att vi fick äran att delvis vara uppe på halvdäck för att få lära oss mer om hur VO jobbar och vilka moment som genomförs och självklart hur man navigerar. Vi fick till och med prova att ropa ut ordrar till övriga ombord. Vi fick tillexempel prova att ropa ut order om att vända genom vind... riktigt häftigt för att man får en bredare syn på vad som händer under en vändning, är man på däck och drar i tampar så ser/förstår man inte den helhet som man ser från halvdäck. Det var riktigt häftigt och (som vanligt) alltid lika kul att få lära sig nya saker.

Under kvällen har vi två även utmanat några i besättningen om att stå på huvud till och med Fartygschefen han själv antog utmaningen. Det var riktigt kul och de var riktigt duktiga;) . Detta var även ett bevis på att inte bara vi elever kliver utanför sin ”comfortzone” minst en gång under tiden ombord utan detta visar att ALLA (även besättningen) lär sig nya saker och kliver utanför zonen, vilket jag tycker är jättekul att se för att det peppar oss elever att vilja försöka ännu mer. Så ännu en stor eloge till alla i besättningen för att ni hjälper oss elever att utvecklas här ombord oavsett om vi har varit här tidigare eller till och med aldrig seglat förr.

Nu ska vi pejla och såsmåningom gå och sooovaa.

Puss och kram skumbanan!

/ Linderos 202, Moberg 422

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *