Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190811

HMS Falken

God morgon från HMS Falken, klockan 05:10!

Vilket dygn det har varit, hittills! Eller, faktum är att det ju inte ens har hunnit gå ett dygn. Klockan 10:00 igår den 11 augusti, så stod vi uppställda och redo i Kalmars hamn för att få gå ombord på HMS Falken. Och vilken entré det blev – det allra första vi fick göra var att klättra upp i masten. Ja, ni läste rätt. Är själv mycket imponerad över att jag klarade det – man var sannerligen inte alltför kaxig där uppe!

Efteråt så fick vi avnjuta en härlig lunch tillsammans. Maten ombord är otroligt god – stort tack till kockarna! Resten av dagen fick vi information av besättningen, inför avfärden idag. Vi delades upp i divisioner och lärde oss allt ifrån hur vi ska klä oss till hur skeppet tas om hand på bästa sätt. Och så förstås – hur arbetsuppgifterna ser ut när man väl seglar. För någon som är nyfrälst så var det otroligt mycket att ta in, och i slutet av dagen så var det skönt att få hoppa upp i sin hängkoja och sova ut lite grann. Nu står jag här med min kompanjon Svensson och blickar ut över ett Kalmar i soluppgång. Det är så vackert så att vi inte har något emot att stå vakt just nu! Då Falken ligger förtöjd på utsidan av Gladan här i kajen, så vaktar vi båda skonerterna.

Och hur hamnade jag ens här? Ja, det var när Fjärde Sjöstridsflottiljen lade upp en post på Instagram om detta, som jag direkt tänkte att jag måste anmäla mitt intresse. Idag så ska vi – ett gäng civila tjejer – tillsammans med besättningen, få kasta loss! Siktet är inställt på att vi ska nå Karlskrona. Jag ser såklart fram emot detta – men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är lite nervös. HUR ska vi kunna ro detta i hamn? Många av tjejerna här har erfarenhet av segling sedan tidigare, så jag tänker att jag får ta rygg på de andra och vara i vägen så lite som möjligt... Skämt åsido – tillsammans så ordnar vi nog detta!

Stort tack till Försvarsmakten, Marinbasen och Sjöstridsflottiljen för att vi har fått möjligheten att få följa med på det här äventyret. Oavsett hur stora våra engagemang inom Försvaret blir efter detta, så är jag säker på att detta blir en fantastisk erfarenhet för oss alla.

Med vänliga hälsningar,
Sandra Jacobsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *