Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190811

HMS Gladan

Efter vistelsen på Gotland tackade vi för medeltidsveckan och den goda glassen. Vi satte kurs mot vår nästa destination, Kalmar. Där skulle vi få ta del av det nordiska kadettmötet, NOKA, samt Kalmarstadsfest.

Med vind i seglen lyckades vi komma upp i hela fem knop. Tisdagen började med strålande sol som kort därpå skiftade till ösregn. Än en gång var det ett åskväder som hade hunnit ikapp oss, men tack vare skickliga manövrar från officerarna lyckades vi passera det utan större svårigheter. Vid gryningen hade vi seglat hela vägen ner till Borgholm och några timmar senare passerade vi under Ölandsbron. Efter en smidig förtöjning var vi äntligen framme i Kalmar där vi återförenades med Falken.

Nu började de stora förberedelserna inför de kommande mottagningarna, det vill säga mässingsputsning. Under rengöringen anlände de finska kadetterna, ombord på minläggningsfartyget Uusimaa. Alla stannade upp i arbetet eftersom de spelade ABBA:s Dancing Queen i högtalarna. De följande timmarna var det fortsatt städning, allt för att snygga till fartyget. Då vi var värdnation för NOKA hade vi äran att hålla i en välkomstmottagning för de andra nationerna. Eftersom detta var en tillställning för den fasta besättningen arrangerades en biograf för oss elever. På löpsedeln var den danska utbildningsfilmen SS Martha, vilket den danske kommendören nickade gillande åt.

Dagen därpå var det dags för oss elever att utforska Kalmar, med en liten tvist. Vi skulle utforska staden med hjälp av fartygens skeppsbåtar (åttahuggare). Med flaggan i topp började vi ro in mot staden. Under färden berättade eleverna från Kalmartrakten om staden. Självfallet så var det många stadsbor och kadetter som tittade på vår framfart. Efter många trånga broar kom vi till sist fram till Kalmar slott. Vyn av slottet var definitivt värt slitet. Tillbakavägen blev minst lika intressant då den skulle avslutas med kapprodd. Med de båda elevvakterna i varsin skeppsbåt var det mycket som stod på spel. När nyckelbesättningen var på plats som domare drog kapprodden igång. Det var en hård kamp då båda båtarna låg lika under stora delar av loppet. Med en sista kraftansträngning lyckades babord vinna med hela två decimeter. Precis som skonerterna visade det sig att Gladans skeppsbåt var lite snabbare.

Under både fredagen och lördagen var det öppet skepp för alla besökare. Allt ifrån gamla veteraner till stora barnfamiljer var ombord och beundrade fartygets skönhet. På däck stod både elever och nyckelbesättning i syfte att informera om verksamheten ombord. Detta var ett ypperligt tillfälle för rekrytering då många av besökarna var ungdomar. De som inte informerade fick möjligheten att besöka de andra skolfartygen som var på mötet. Trots det blöta vädret under lördagen hade vi flest besökare jämfört med de andra fartygen. Totalt blev det ca 2500 nyfikna besökare, vilket var mer än dubbelt så mycket jämfört med de svenska korvetterna.

Under söndagen var det först studiebesök ombord på HMS Nyköping (Visby korvett) samt HMS Vinga. Båda besöken var mycket lärorika och gav en god bild av livet ombord. Direkt efter studiebesöket återvände vi till fartyget i lagom tid till tackmottagningen. Skolchefen för sjöstridsskolan ville visa sitt tack till Kalmar stad för tiden där. Detta genom en mottagning med kakbuffé och kaffe. Ett stort tack till byssan som gjorde sju fantastiska sorters kakor, vilket var till allas belåtenhet. Under tiden det var mottagning ombord på Gladan hade Falken ombordmönstring med sin nya besättning.

Nu är det äntligen dags att kasta loss, dagens mål är Karlskrona. Förhoppningsvis kommer resan bjuda på bra väder och goda seglingsmöjligheter.

Simma lungt

Elev 202 Flyghed

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *