Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190524

HMS Falken

Idag blev vi än en gång väckta av det ljuva ljudet av Meatloaf’s ”Dead ringer for Love” följt av en intressant blandning av andra låtar. Dagens frukost för min del bestod av gröt, knäckebröd med smör, och naturligtvis kaffe serverat i en lila kåsa i äkta Försvarsmaktenstil.

Under dagen så har vi seglat längs Tysklands kust och tagit oss närmare infarten till Kiel kanalen som kommer att ta oss genom Tyskland och sedan ut vid Danmark. Detta tillåter oss att fortstätta vår resa till Öckerö med betydligt mindre nautiska mil inblandade än om vi hade behövt segla runt Tyskland, någonting som de lite mindre ”sjöälskande” utav oss säkert uppskattar.

Vi har väldigt bra tur med vädret idag och det gör en otrolig skillnad i samtliga sjömäns humör, men bäst av allt så tillåter den stora lampan i himlen att man får en otrolig stilig smäckbränna där hela ansiktet är rött under pannan men runt den och uppåt så är man kritvit. Mycket fint.

Någonting som också har en stor humörförbättrande effekt är ju torsdagens höjdpunkt, nämligen ärtsoppa och pannkakor med jord gubbs sylt och grädde. Det finns en stor mängd olika traditioner i Försvarsmakten men jag skulle nog villa påstå att just detta är en utav de bättre.

Dagens timmar har för min del varit fyllda med en hel del arbete med seglen. Bland annat så har vi övat att göra vändningar med seglen och knutit fast några mindre segel i den främre masten, en aktivitet som kräver en intressant blandning av balans och val av fotplacering när man befinner sig 10-15 meter ovanför vattenytan. Vi har också haft en lektion i navigation i syfte att vi ska ha bättre koll på vad det är för märken vi ser när vi agerar utkik.
Vi tog ner alla segel igår kväll och kör nu sakta fram med motorn.

Just nu så är klockan 01:48 den 24e Maj. Maskinrumsrunden har genomförts, nästa vakt är purrade och de kommer snart att ta över våra positioner så att vi återigen får vila för att förbereda oss inför dagens kommande höjdpunkt, då vi slussas in i Kiel kanalen.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *