På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190525

HMS Falken

Gårdagen började i vanlig ordning med purrning vid 06.30. De som vågade sig upp på däck under morgonens första kyliga timmar möttes av den gående vaktens morgontrötta ansikten som bad efter sömn. Morgonens trötthet övergick snabbt till en besättning med smilgropar efter att magen fyllts med frukost och den tyska solen började steka över den vindstilla Kielkanalen.

Dagen bjöd utöver det vanliga arbetet ombord även på en lektion i navigation där samtliga elever fick lära sig något nytt de inte visste innan. Resten av dagen flöt på bra med sol, god mat och härlig stämning ombord, men ingen anade vad som komma skulle.

Falken låg och backade bak och körde fram om vartannat för att hålla sig på plats i väntan på att ta sig igenom slussen i Kiel. Maskinen hängde sig då med full back i och det gick inte att ändra på. För att säkerställa minimala skador på både det egna och andra fartyg backades aktern in mot kanalkanten som till slut fick stopp på henne. Ingen person kom till skada och hela besättningen gjorde ett enastående jobb för att rädda situationen.

Tyvärr skadades rodret vid stöten och fartyget ligger nu stilla i kanalen i väntan på reparation eller eventuellt andra alternativ som håller på att diskuteras, men man lär sig även av sådana händelser eftersom det blev ett rejält utbildningstillfälle som inte alla får chansen att uppleva.

Dagen till kaj som uppstod idag utnyttjades bland annat till ytterligare lektioner så väl som ett gediget fyspass för eleverna i väntan på besked på att få segla vidare, vilket vi alla hoppas på.

Det var allt från oss.
Hälsningar

Svensson och Gustafsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *