Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190512 (2)

HMS Falken

Klockan är 05:29, vi befinner oss under alla himlens stjärnor, båten plöjer genom vågorna och seglen är fyllda med vind. Vid 04 blev vi väckta med skönsång av styrbords vakt. Skönsången beskriver stämningen ombord väldigt bra, för vi sjunger, skrattar och busar ihop. Idag har vi haft vår bästa dag sedan vi kastade loss, helt klart. Jag menar om dagen innehåller födelsedagsfika, ribbturer, yoga och sol kan det väl inte bli annat än bra? Inte enligt mig i alla fall.

Stridsvärdet ombord tangerar sin topp, trots de få timmarna sömn syns nästan bara leenden hos både oss elever och nyckelbesättningen. Vi ser hur vi hela tiden förbättras och lär oss nya saker, hur vändningar blir enklare, hur fler knopar slås och hur tamparnas namn snart börjar sätta sig. Att lära sig något nytt varje dag är mottot här på falken.

Pirret i magen kom nog för de alla flesta när vi började närma oss land och där med få en liten gnutta teckning på våra mobiler. Ett kort snabbt sms till sina nära och kära och vi somnade med ett stort leende på våra läppar (det är ju trotts allt 2000-talet).

Att klättra upp för en 32 meter hög mast medan båten rör sig med vågorna är inte särskilt lätt för någon, men under dagen har många rädslor övervunnits. Nästa alla elever har tagit sig upp för masten trots höjdskräck och andra rädslor. Vilken känsla det är, att klara något som man aldrig någonsin trott man skulle klara av. När rädslan inte längre är lika påtaglig och kroppen inte längre gör backut, när hjärtat slår ut i fingertopparna och adrenalinet pumpar. DET må vara en av de häftigaste känslorna att uppleva. Att sedan få uppleva detta till utsikten av atlantens blåa vatten gör det till något att minnas för resten av sitt liv.

Tack falken för de upplevelser och minnen vi fått ta del av och fortsatt kommer träffa på. Vi blickar fram mot den nya veckan med förväntan och nyfikenhet i vår blick.

Nu är soluppgången här och frukosten nära, hoppas ni inte längtar ihjäl er efter oss! J

// KV2 chef Larsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

3 kommentarer

 • Ulrica 13 maj 2019 09:29

  Solen, yogan och fikat är avundsvärd läsning och upplevelser när man sitter i ett kontorslandskap men sjunker djupare ner i kontorsstolen när jag läser om att klättra upp för en 32 m hög mast !
  Respekt!
  Lannvik - klättrade du!?

 • Tina Petersson 13 maj 2019 18:30

  Efter att ha letat på bloggen i början av förra veckan har jag nu äntligen hittat er, jag har nu läst alla inlägg. Så härligt att se att min linslus Petersson lever upp till namnet Linslus och syns på flera foton. Du ser ut att trivas. Alla här hemma hälsar till dig och dina kompisar och många män får något fuktigt i blicken!! Ni ser ut att det bra efter dom tuffa dagarna. Öland bjöd på soliga dagar i helgen och allt är bra med familjen. Puss och Kram älskar dig och en extra kram till Wilma Larsson

 • Fanny 13 maj 2019 22:31

  Det låter som en fantastisk dag och ett härligt äventyr!

  Inte riktigt i samma kaliber som när du skulle lära dig segla första gången Vilma.... Då var det andra bullar. Efter att jag, Fanny, utan fri vilja fått släpa mig iväg på dagsläger för segling och sitta och ruttna i en lagom möglig optimistjolle ett par somrar, var det dags för dig att ta över rodret (haha) och göra din första sommarvecka med blöta regnbyxor och lustiga lägerkamrater. Men redan då hade du en vilja av stål (och var ganska lat) så det var inte att "bara" skicka iväg dig till lägret med rätt kläder direkt . Nej, för om du skulle segla så skulle du prompt ha en egen optimistjolle. Som den lilla prinsessan i familjen du var fick du viljan igenom och ett par dagar senare stod en begagnad optimistjolle på uppfarten.
  Synd bara att den aldrig mer fick möta vatten (ja, förutom regnet) förrän ett par år senare när den bytt ägare...
  Stackars jolle! Hoppas du gillar HMS Falken bättre.
  Ha' det!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *