Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

RESEBREV HMS FALKEN 181205

Linus Grann

5 december

Idag startade vi dagen med allemans bad under den stekande solen. Atlanten var 2500 meter djupt och 20 grader varm där vi badade.  Det togs foton och videos, även under vatten. Efter förmiddagens bad var det dags att fortsätta segla iväg mot vår destination med cirka 1,5 dygn kvar till målet. Medan många av eleverna pluggade tampar inför det kommande provet när vi är i land var det en manöverbord övning som tog plats. Brassen i nyckelbesättningen hoppade i havet och flöt iväg så att vi skulle lära oss att hantera situationen. Frälsarkransposten slängde i en livboj och resterande personal pekade med hela handen på mannen över bord så att vi aldrig skulle förlora honom. De två kockarna räddade brassen med ribben.  När han var räddad räknades alla på däck för att se till att ingen annan hade trillat i efter brassen.  När han kom upp på däck var vår läkare ombord redo att omhänderta den förvirrade mannen. Övningen var mycket rolig och lärorik, vi fick även se hur snabbt någon kan flyta iväg långt ut på Atlanten inom endast några minuter, även i mindre vågor.

Efter övningen kom det alla vi längtar efter, 13:30 uppställningen, detta kanske inte säger er läsare så mycket men det är den stunden på dagen vi ser fram emot mest. Då får vi veta hur vi ligger till med avståndet till målet. En av oss elever läser upp utvalda nyheter där hemifrån, vi väntar fortfarande på en regering. Därefter håller elever ett föredrag om något ämne de vill prata om, det kan vara den platsen vi befinner oss på eller ett intresse av något slag. Därefter läser vi upp kommentarer från bloggen. Kommentarerna är ett fint sätt för oss att höra ert stöd och det är väldigt kul att få höra vad ens kamraters nära och kära skrivit. Även om ingen av oss vet vilka bilder som är uppe och vad alla resebreven säger, är kommentarerna en stor höjdpunkt på våra dagar. Tack till alla som kommenterat och visat sitt stöd!

Snart är vi i land och därefter har vi en mycket kortare väg till resterande öar, att veta att den jobbigaste perioden på Atlanten med sjösjuka och magsjuka ligger bakom oss är en enorm lättnad och stämningen ombord blir bättre för varje dag. Grupperna har börjat kännas som ens familj nu, vi ställer upp för varandra utan att tveka och våra intern skämt blir fler och fler för varje dag.

Vi alla hoppas att ni har det bra hemma i kylan, tills vidare,

301 Özbek

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

10 kommentarer

 • Sengul özbek 12 december 2018 20:20

  Hej
  Fina bilder jag är stolt över dig du är min duktig tös, vi har saknat dig mycket längtar tills du kommer hem, jag älskar sig puss och kram

 • Lina Sandgren 7 december 2018 08:59

  Varje dag anländer jag till mitt kontor på Pauliskolan i Malmö och startar upp datorn med spänning! Jag har fått som rutin att börja dagen med att logga in på bloggen och läsa om er era äventyr.

  På Pauliskolan rullar saker på som vanligt. Förberedelser för luciafirande och julavslutning är i full gång och era klasskamrater arbetar på med sina studier in i det sista innan det stundande lovet.

  Jag förstår att ni sköter er väl och representerar Bernadottegymnasiet Malmö och Pauliskolan på ett hedervärt sätt. Vi ser fram emot att ha er åter på skolan och höra om era upplevelser.

  Hälsningar,
  Lina Sandgren
  Bitr. rektor
  Bernadottegymnasiet Malmö, Pauliskolan

 • Sofia Nilsson 5 december 2018 23:18

  Hej :)
  Tack för fina bilder och text på bloggen, så kul och få följa er.
  André hälsar till dig Kevin N att Liverpool vann med 3-1 mot Burnley. Vi hörs snart, vi ser framemot det :). Vi saknar dig. Fortsatt trevlig resa till er alla :)

 • AnnaCecilia Oxelgren 5 december 2018 11:26

  Vill skicka en hälsning till min man, kocken Oxelgren. Nu har vi inte pratat på 7 dagar så jag kikade in här för att få en uppdatering.
  Vad roligt att se alla fina bilder!
  Blir väldigt avis på det fina vädret, här hemma är det grått och kallt.
  Jag och barnen saknar dig!
  /
  AnnaCecilia

 • Linus Grann 5 december 2018 11:14

  Hej Per!
  Alla hälsar tillbaka till dig. Vi njuter, och trivs ikapp med de fina eleverna. Vi hörs,
  JS

 • Jessica Alfredson 5 december 2018 11:07

  Så kul att få följa er på resan, på ert äventyr och allt ni är med om!
  Vi läser med glädje och är inte så lite avundsjuka på allt ni får vara med om. (Exkl. sjösjukan!)
  Vi är på Lanzarote nu och gör ön redo för er ankomst som tyvärr är någon dag efter vi åker hem. Men ändå...Välkomna till fast mark under fötterna!

 • Per Larsson 5 december 2018 11:00

  Såg inte 1 Sk Lange i badet. Ha de gött.

  GMY från fd Brass GAD NO1!!!

  PS. Jerker njut nu stundar annan tjänstgöring.

 • Anna 5 december 2018 09:38

  Sol och bad låter som en dröm!
  Så mycket ni lär er om er själva,varandra och framför allt om havet och sjömansliv.
  Här hemma haglade det rejält igår och blåste ännu värre.
  Hälsa Lukas att vår baksida kommer vara helt klar när han kommer hem och hans bil står på den nya uppfarten ;)
  Fortsätt njuta av livet ombord!

 • Ann-Margret Fyhr 5 december 2018 09:36

  Jag beundrar er,att ni vågar

 • Lars Håkansson 5 december 2018 09:24

  Någon skrev att Bloggen var lite av en adventskalender - och jag kan bara hålla med! Alltid lika spännande att följa Skonertdivisionen öden och äventyr.

  Det är ju inte bara eleverna utan även t.ex. 3.e skepparen som har föräldrar som vill veta hur det är ombord.

  Jag kan konstatera att alla ser ut att må bra och framförallt har en lärorik och rolig tid ombord, trots tillfällen av misär på grund av sjösjuka. Ett tillstånd som har två nivåer: "När man tror att man skall dö" som följs av att "Man bara vill dö"... Men det går över - jag vet!

  3.e skepparen ser ut att hålla er i fysisk trim utan att använda handbollar och hinderbana.

  Vädret verkar ju vara helt OK, sol och ganska hanterbara vindar! De som vill följa vädret rekommenderar jag att kolla siten www.windy.com [https://www.windy.com/?30.045,-12.579,7,i:pressure,m:ewSafPp].

  Tyvärr har det tagits bort många web cams på öarna så det är svårt att se HMS Falken live när den ligger vid kaj, men kanske kan man skymta er när ni angör Arrecife via denna web cam [https://lanzarotewebcam.com/cruise-ship-dock].

  Hoppas att flera av er elever nu fått upp ögonen för en framtid i Flottan och Försvarsmakten - där behövs bra folk!

  Tänk på att det är marken gungar när ni kommer till Arrecife! ;)

  Många hälsningar till eleverna och alla i nyckelbesättningen
  /3.ans pappa

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *