Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Bloggkommentar från anhörig / HMS FALKEN

Linus Grann

Någon skrev att Bloggen var lite av en adventskalender – och jag kan bara hålla med! Alltid lika spännande att följa Skonertdivisionens öden och äventyr.

Det är ju inte bara eleverna utan även t.ex. 3.e skepparen som har föräldrar som vill veta hur det är ombord.

Jag kan konstatera att alla ser ut att må bra och framförallt har en lärorik och rolig tid ombord, trots tillfällen av misär på grund av sjösjuka. Ett tillstånd som har två nivåer: ”När man tror att man skall dö” som följs av att ”Man bara vill dö”… Men det går över – jag vet!

3.e skepparen ser ut att hålla er i fysisk trim utan att använda handbollar och hinderbana.

Vädret verkar ju vara helt OK, sol och ganska hanterbara vindar! De som vill följa vädret rekommenderar jag att kolla siten http://www.windy.com 

Tyvärr har det tagits bort många web cams på öarna så det är svårt att se HMS Falken live när den ligger vid kaj, men kanske kan man skymta er när ni angör Arrecife via denna web cam [https://lanzarotewebcam.com/cruise-ship-dock].

Hoppas att flera av er elever nu fått upp ögonen för en framtid i Flottan och Försvarsmakten – där behövs bra folk!

Tänk på att det är marken gungar när ni kommer till Arrecife! 😉

Många hälsningar till eleverna och alla i nyckelbesättningen
/3.ans pappa

————————————————————————————————————————————–

De kommentarer ni skriver är väldigt uppskattade av besättningen ombord, särskilt vid lite längre passager över haven. Falken lämnade Malaga för en dryg vecka sedan och vi har seglat på Atlanten sedan dess. En hel vecka utan GSM, Snap, FB, Instagram osv. Precis som Özbek skrev i morse, läses bloggkommentarerna upp vid vår samling efter lunch varje dag.

Imorgon händer det! Vi får sannolikt täckning på mobilen och tillgång till allt vad det innebär... Återstoden av elevernas tid ombord fram till avmönstring kommer vara i mer nära kontakt med land.  Nästan kontinuerlig täckning, om det kan vara en tröst eller inte får vi se...

// BloggO

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

5 kommentarer

 • André Pettersson 6 december 2018 08:29

  Hej!

  Bara av att snabbt skumma igenom några blogginlägg och vakna upp till flera meddelanden och bilder klockan 7 på morgonen så ser det ut att vara fantastiskt. Att vara där ute är nog så mycket roligare än att patrullera med en radio och regnställ en ruggig söndag här i Sverige. Ta vara på tiden och lycka till!

  Hälsningar Kävlinge / André Pettersson

 • Maria Hansson 5 december 2018 16:34

  Bloggen är absolut hela årets adventskalender, när man har familjemedlem ombord. Landkrabba som jag är, så är det fullt tillräckligt att läsa om era utmaningar. Hälsa kocken H att jag har handlat allt som behövs för senapssillen, och att han gärna får bidra med Jamon Serrano såväl som lite Manchego till julbordet på Gamleväg.

 • Linus Grann 5 december 2018 16:20

  Tack Erica! Varma hälsningar tillbaka från alla ni känner // JS

 • Erica W 5 december 2018 15:51

  Ohoj på er!
  Visst känns det som ett upplägg för SVT att köpa in sig på ”Skornerternas Jul”

  Sist jag lämnade en kommentar här var när HMS Gladan seglade omkring runt Bahamasöarna.
  Det var som sagt ett tag sedan, och många år och distans har gått sedan dess.
  Hon ligger just nu i tryggt förvar här på västkusten som bjuder på sol idag, dock en liten svalare temp än vad ni har.
  Men det är samma sol som värmer din och min kind.
  Och visst är det så att det inte bara är föräldrar som läser utan också en och annan fru/man/sambo/barn.

  Så till dig som är student ombord och tycker att längtan efter någon du håller kär känns helt oumbärlig.
  Kom ihåg att solen som värmer dig på dagen, månen som lyser på dig om natten och stjärnorna du spanar efter är precis den samma hos den du håller kär.
  Visst kändes avståndet lite mindre nu?

  Se nu till att bada FC ordentligt i riktigt mycket champange och önska honom lycka till på sina nya äventyr.

  Sist men inte minst, sätt på lite kläder på Sekonden. Han är så mallig när han kommer hem och är brun.

  Puss o kram
  Erica & Douglas

 • Bibbi o Carl-Gustaf Johansson 5 december 2018 14:23

  Hej Nora
  Förstår att ni har en spännande tid på Falken. Sjömanslivet går tydligen i generationer. Min far mönstrade på Jarramas 1917, då 14 år gammal. Då var det ett riktigt hårt liv till sjöss. Tack och lov så tror jag inte att det förekommer pennalism i vårt upplysta århundrade. Kommer du ihåg vad jag sade till dig innan avfärd. 4 timmars pass dygnet runt är tufft. Jag tror inte att du hoppar ur kojen och ropar "äntligen" när du blir väckt till nästa vakt, men med ditt goda humör så tar du det med en klackspark. Du kan vara glad att du är i värmen nu, för här är det som vanligt i Malmö, regn, rusk och ingen julstämning alls. Jag hoppas du lär dig alla knopar och tåg så att du får gå iland i Lanzarote. Detta var från morfar. Nu skriver Bibbi en hälsning till dig.
  Kära Nora! Jag hoppas verkligen att du trivs med sjömanslivet. Som du vet så är det inget som lockar mig. Jag tycker det är tufft av dig att ge dig ut på havet. Tänker mycket på dig varje vaken stund och önskar av hela mitt hjärta att allt ska gå bra. Var rädd om dig, så att vi får ge dig riktigt goa välkomstkramar när du kommer hem, så du känner att du varit efterlängtad.
  Ha en fortsatt trevlig resa med alla nya kamrater. Varma kramar från Bibbi o Morfar

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *