Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

RESEBREV HMS FALKEN 181203

Linus Grann

Vi har under natten passerat halva avståndet till Lanzarote från Malaga, och den större delen av besättningen är åter på fötter efter sin match med sjösjuka, jag däribland dem sedan torsdag. Andra, som varit malliga och stolt förklarat att de inte behövt tömma över relingen ännu har fallit offer för sjösjukan. Havet är en hård älskarinna.

Den största omställningen jag upplevt ombord är att helt plötsligt är en natt ”den bästa” när får sova mellan kl. 20 och midnatt, man blir väckt och får sova igen vid klockan 4. Andra brukar klaga på att de inte får sina åtta timmars sömn varje natt, sedan kommer vi med glatt humör med endast fyra timmars sammanhängande sömn den natten.

Vi har även lärt oss att uppskatta hur pass bekvämt ett däck av trä kan vara. Inga madrasser, inga kuddar, endast lite mer kläder så man inte fryser ihjäl. Det gäller att finna glädje i det lilla. Bästa platsen att sova på – utöver hängbingen på trossbotten – är helt klart under gummibåten. Med ett par personer på var sida kan man inte vara lyckligare.

Något som är en skrämmande tanke, i alla fall för mig, är att det är fyra kilometer ner till bottnen. Det här med okända ting ligger inte bra hos mig, och det kan finnas en hel del okända ting under oss vid varje givet tillfälle. Typ Midgårdsormen.

Det många bävade inför resan var masten, en man oftast måste klättra upp i varje gång man är utkik. Jag vill inte skrämma upp mer mor och farmor, men man sitter inte fast förrän man är i toppen. Lyckligvis målade jag och far huset i somras, och jag känner mig så väldigt mycket tryggare i en mast på en guppande båt i Atlanten än en ranglig ställning vars strukturella integritet man ifrågasätter. Tack för förberedelsen far, antar jag.

Det är sällan idag man är så frånkopplad från omvärlden som vi är just nu. Nyheterna får vi vid 1330-uppställningen, kanske tillsammans med ett par kommenterer från nära och kära där hemma. Jag vill slå ett slag för och uppmana att kommentera här nedan, manskapet uppskattar det enormt och jag tackar å allas vägnar för omtanken.

Mor, jag tackar för pepparkakorna jag fick första advent. De smakade gott och hela styrbordsvakten uppskattade dem, för inte kunde jag äta upp alla dem själv.

Far, jag hoppas inte att du är allt för avundsjuk. Att ha jobbat på färjan mellan Sverige och Danmark kan säkert ha haft sig charm.

Lillebror, jag beklagar att jag inte förde över mina biljetter till er innan nätverket försvann, men jag har full tillit till att ni representerar den sjätte och spöar Rögle. Både MIFare och RBKare ombord ser fram emot resultaten.

Emelie, jag saknar dig så. Jag mår bra och hoppas att du gör det också. Skoltrycket hoppas jag har lättat lite sedan jag åkte. Jag älskar dig!

Till alla andra där hemma, visst skänker jag en tanke till er med. Jag skickar blott en förfrågan; posta hit ett par tusen liter Skånemejeriers Mellanmjölk. Spanjorerna har en konstig mjölkkultur. Det är mer eller mindre grädde som innehåller mer socker än äppeljuicen.

Med vänliga hälsningar, 121:an Fyhr

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

23 kommentarer

 • Margaretha Sturesson 7 december 2018 18:59

  Hej Ellen,
  helt fascinerande att läsa och inte minst imponerande. Kan inte annat än beundra er alla och förstår att detta är uppevelser ni aldrig kommer att glömma. Lite oro kan man allt känna som mormor men framför allt otrolig stolthet. Tänker på dig varje dag och tycker att vi eg lever väldigt lyxigt här i våra varma lägenheter o sköna sängar. Kram

 • Moa Svalenius 3 december 2018 23:12

  Hej Max❤️
  Ser ut som att du har det jättebra, vill bara att du ska veta att vi saknar dig så det gör ont. Längtar extremt mycket över att få höra allt du har upplevt!
  poss poss Moa

 • Malin Bergeryd 3 december 2018 22:06

  Erik, härligt att läsa att allt är bra med dig och att ni alla verkar trivas och har det bra. Vi önskar er fortsatt lycka till på färden. Ja mjölk-åtgången här hemma har också minskat drastiskt. Var rädda om er och hoppas att ni får ett lugnt väder att segla vidare i. Kram Malin och Rickard.

 • Minna Svalenius 3 december 2018 21:22

  Hej Max
  saknar dej jätte mycket o älskar dej
  kram Minna & Moa

 • Pappa & Maria 3 december 2018 21:18

  Skepp ohoj! Sjösjuka verkar inte skoj! Hoppas allt är bra med dig Simon Alfredsson Ahlbom . Roligt och spännande att få följa er resa på bloggen ⚓⛵. Ha det så bra så länge kram! Hälsa Henrik och Lukas så mycket!

 • Martina Svensson 3 december 2018 20:49

  Hej Kusin Moa Hilding :) är sjukt imponerad över vad du lär dig och får uppleva. Milo och Molly vill hälsa till dig att det flyttat in en tomte nisse hem till oss. längtar tills vi får höra om ditt äventyr roligt att kunna följa här på bloggen. Hälsningar Familjen M

 • Annica 3 december 2018 20:48

  Hejsan Max!!
  Såå roligt att se bilderna på er och följa bloggen❤️
  Ser att ni verkar ha det bra!
  Vilken upplevelse!!
  Vi saknar dig här allihopa och tänker på dig!
  Älskar dig massor kram o pussar Mamma

 • Sofia Nilsson 3 december 2018 20:13

  Hej Kevin Nilsson
  Så tacksam över att få läsa er blogg. Vi uppskattar detta så mycket. Så härligt att få ta del av er resa. Vi saknar dig väldigt mycket här hemma. Hoppas att du mår bra och att sjösjukan inte slagit ut dig fullständigt. André hälsar att Liverpool vann mot Everton i söndags med 1-0 i 95 minuten. Önskar er alla en fortsatt bra resa. Stor kram till dig Kevin från mamma, pappa, André, Liam o Wilda.

 • Daniel Möllerström 3 december 2018 19:21

  Hej alla äventyrare. Vilken fantastisk resa ni är med på.
  Höjdpunkten på dagen är när resebreven dyker upp. Inne och kollar bloggen typ var 5:e minut.
  121:an Fyhr: Många skratt till din text.

  Till 311:a Möllerström.
  Vi saknar dig sjukt mycket.
  Att se bilderna på dig när ni hade fys gjorde oss otroligt glada över att se att du är på benen.
  Hoppas inte sjösjukan har varit allt för tuff mot dig.
  Shit vilken grej du är med om.
  Följer er position och kollar vädret(ja jag vet att det är lite nördigt haha).
  Ser verkligen framemot att höra av dig när ni kommit fram till Lanzarote.
  Många kramar från oss
  Pappa,Mamma och Saga.

 • Ann-Christin Nilsson 3 december 2018 19:01

  Så jättetrevligt att få läsa era "Resebrev" och ta del av alla fina bilder på så vis är vi lite med på ert äventyr!
  Vill skicka bamsekramar till Max Svalenius och hoppas sjösjukan inte varit för jobbig!
  Saknar dig!
  Mormor och morfar!

 • Eva-Lotta Fyhr Paulnitz 3 december 2018 18:49

  Hej Erik. Härligt att höra av dig så här. Full av beundran är jag då jag blir åksjuk på Oslofärjan Låter som ett spännande äventyr som du är med om. Var rädd om dig. /Faster Lotta.

 • Alexandra Ranelid 3 december 2018 17:59

  Hej Noah Johansson!
  Vi följer dina äventyr och förstår nu att du är bättre och starkare sjöman än pappa o Anders. Du är bäst/Alex, Anders, Samuel o Alma

 • Stina 3 december 2018 17:07

  Efter ett och ett halvt år av att lusläsa denna blogg trodde man att man visste allt - men så har jag totalt missat kommentarsfunktionen! Jag vill hälsa till besättningen, och framförallt brassen. Du är mig kär och saknad, njut av sista sjömilen på varmare breddgrader. Kärleksknopen är ständigt hårt knuten. :)

 • Sabina Fyhr 3 december 2018 16:23

  Glömde skriva att det märks på ”mjölk-kontot” att du inte är hemma önskar jag kunde skicka några liter!
  Stolt att du delar broderligt med dina pepparkakor och dyl!

 • Emelie 3 december 2018 14:09

  Härligt att höra av dig! allt är bra med mig också! Ser att du klippt dig... Kan inte se så bra men skulle tro att det ser bra ut faktiskt! ;)

  //Emelie

 • Elisabeth 3 december 2018 13:08

  Det är en sådan längtan varje dag att få läsa era resebrev!! Uppskattar det massor.

  Ge Felicia D en stor kram från mor och far...

 • Carola Andersson 3 december 2018 12:32

  Hej Moa Hilding- älskade unge
  Det är många släktingar och vänner som följer dig och dina skeppskamrater via bloggen. Det är jätteroligt att läsa era inlägg- det har blivit vår adventskalender- vi längar tills det kommer en ny " lucka" att öppna och läsa.
  Det var tomt utan dig på torpet. Alla hälsade till dig och undrade hur du har det. Tyvärr var det som vanligt dålig täckning ute i vildmarken - annars hade jag bett gänget skicka en hälsning till dig.
  Allt är som vanligt här hemma. Hugo väntar varje morgon på att du ska komma ner och äta frukost och Max tror fortfarande att han kan få ditt rum.
  Idag öser regnet ner och det är mörkt och trist.
  Njut av äventyret. Saknar dig.

  Puss & kram / Mamma

 • Per-Ola Fyhr 3 december 2018 12:00

  121:an Fyhr, hela din familj, mest din mor, vill se dig klättra i masten!
  Hälsningar till alla i elev-besättningen.

 • Ann-Margret Fyhr 3 december 2018 10:12

  Oj Erik!
  inte uppkopplade, då kan jag inte messa dig om du vill ha pannkakor idag? Nä flottans mat är säkert god. Men det där att klättra i masten utan lina det vet jag inte vad jag tycker om. Men ni klättrar väl som apor, förresten har ni något segel vid namn APA? Nu önskar vi er en fortsatt god segling!

 • Anna Tomasson 3 december 2018 10:08

  Dagens höjdpunkt när man får läsa era blogginlägg!
  Hoppas alla slipper sjösjukan från och med nu och att ni kan njuta av ert äventyr!
  Ses på Las Palmas

 • Gert Fyhr 3 december 2018 10:02

  Hej Erik!
  Skönt att höra av dig. Nu förstår jag att du är fullt kompetent att måla våra husgavlar
  när du fått internationell klättringsvana.
  Hoppas ni får en fortsatt bra och säker resa och upplevelse hälsar farfar.

 • Ingalill Carlsson 3 december 2018 09:30

  Tack för att vi får följa er på den spännande resan. Hoppas ni inte är sjösjuka hela tiden

 • Sabina Fyhr 3 december 2018 09:23

  Vilket fint brev, min fine gast! Har förstått att ni är sjösjuka och hållit tummarna för att det inte håller i sig för länge! Som du skriver vill jag helst inte veta vilka faror som finns där uppe i masten....

  Stora kramar till er, saknar dig så vår store son! Men förstår att du lär dig massor....fortsätt med det!

  Hälsar käre mor till 121 Fyhr

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *