Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 181201

Linus Grann

Klockan är 01:05 på det tredje dygnet till sjöss. Vi är på god väg mot Lanzarote och håller en sydöstlig kurs. Vinden har avtagit under dagen och vi gör ungefär fyra knop. Vågorna har precis som vinden lagt sig och de flesta i besättningen har tillkvicknat från den beryktade sjösjukan. Sjösjukan slog ner som en bomb hos manskapet. Tidigare under dagen var det kö fram till relingen för att få uträtta sina behov, vilket har lett till en del missöden på däck, samt att en del av besättningen har fått lära sig varför man alltid uträttar sina behov i lä och inte i lovarts den hårda vägen.

Styrbordsvakt sköter posteringen 00.00 – 04.00. Nu syntes endast ett fåtal hängandes över mantåget, då de flesta av fritörnerna har ”däckat på däck” i väntan på att få krypa ner i bingen. Tredje kvarter började vakten med en längre självpresentation som sedan gick över till att knyta knopar tillsammans med tredjeskepparen. Efter ett fåtal minuter sov två tredjedelar av kvarteret. Tredjeskepparen lämnade oss tillslut ifred efter ett försök till utbildning i termer och gick med bestämda steg tillbaks till halvdäck där han senare frågade mig om jag ville skriva detta resebrev, då jag verkar vara den enda vakna ur vakten som inte är posterad för tillfället.

Kära mor och far, om ni läser detta, var vänliga att skicka efter ett par kilo Zoégas skånerost, manskapet börjar bli trötta på Gevalia.

God natt, nu väntar även en tupplur på det bekväma trädäcket för mig.

Med vänliga hälsningar, 331:an Nicolaisen

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Ann-Christin Nilsson 2 december 2018 11:20

    Tack för att vi får följa er på äventyret...
    Vi har ett barnbarn med på resan och det känns tryggt att läsa er blogg så vi vet vart ni befinner er och att vi får ta del av alla vackra foton!!
    Hälsningar Ann-Christin Nilsson.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *