På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180515

HMS Falken

Resebrev 180515                                                                Utanför Malmö, nio grader i vattnet.

 

Idiot. Ja Ylva, då är jag också en idiot för jag har också frusit över tid. I uttrycket låg en andemening som kanske föräldrar känner igen med problemet att få barn eller för all del ungdomar att klä på sig när de ”visa” föräldrarna vet att det är kallt eller kommer att bli kallt men barnen/ungdomarna inte riktigt ”förstår” det alltid. Vi har som du vet en väldigt stor omsorg om våra elever. För militärer ingår det i utbildningen att klä sig rätt när man går på vakt. När vi ser elever som inte är ”rätt” klädda så tar vi rollen som föräldrar och försöker få dem att förstärka klädseln innan det är försent. Självklarheter givetvis kan man tycka, men faktiskt inte för alla i verkligheten.

Det har varit en kall period och trots ”rätt” klädsel räcker det tyvärr inte för att hålla sig varm när man är på sjön i kalla farvatten och motvind. Möjligtvis under tiden vi arbetar hårt fysiskt fungerar det.

Vi vet att många tror och ser framför sig när vi berättar att vi är på väg till Las Palmas, Portugal eller var det nu är att, oj vad skönt och ser framför sig ”paradiset” och så. Självklart är det på många sätt paradis i de länder vi besöker men vi är ju inte där för att ligga på stranden utan bedriva utbildning till sjöss. Just denna vinter har det varit mycket kallt ända sedan vi lämnade Las Palmas i februari för att gå nordvart. Det är fantastiskt att se att eleverna trots denna kyla fungerar och kan bli nöjda med utbildningen trots svåra yttre förhållande.

 

I uttrycket bara ”lata och idioter fryser” ligger alltså ett försök till utbildning och omsorg med syfte att lära sig att klä sig efter väderlek och inte att någon är en idiot. Hursomhelst är det ett uttryck som inte kommer användas på Falken fler gånger.

 

Ylva vet detta, men jag skriver detta svar på föregående resebrev för att försöka förhindra att någon tror det pågår någon slags gammeldags eller otillbörligt förhållningssätt ombord, så är icke fallet, verkligen inte, tvärtom!

 

Våra metoder att ”klara” kylan, är förutom så mycket kläder det går, är att ibland gå ner på minibemanning på däck, varma drycker, låta vakten söka väderlä i Gunrummet (en av mässarna) i nära anslutning till däck, tätare rotation, utkiken på däckshustaket istället för uppe i masten. Så mycket mer har vi inte att erbjuda.

 

Jag har själv varit ombord i ca: 20 års tid, (-1 grad i vattnet maj -80 när jag själv var elev längs Norrlandskusten.)

Jag tror det ända som skulle kunna knäcka mig, är just kylan. Faktum verkar vara hur mycket man än tar på sig så är det kallt under dessa förhållanden till sjöss.

 

En stor eloge till Ylva som har gått runt som en ”Michelingubbe” (alltså förstått det här med att klä sig varmt) under stor del av tiden.

 

Thomas Falk, fartygschef.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Nina Pedersen 19 maj 2015 09:39

    Lärande för livet - Länge leve HMS Falken!

    Nu är det 3:e gången min son seglar med er.

    Första gången (Jan 2013) mönstrade han på i Fort Lauderdale (USA) och fick segla till Key West och vidare längs Floridas kust till St Petersburg i Tampa Bay (och tillbaka). Vi här hemma lärde oss massor, allt från Ernest Hemingway till Allemansbad.

    Vid andra resan (Jan 2015) mönstrade han på i Las Palmas, Gran Canaria (Spanien). Här seglades det mellan öarna och en tur till Agadir (Marocko) blev det också. Här hemma lärde vi oss om vulkaner, Zumbaträning och Bredfock.

    Tredje resan avslutar ni nu (Maj 2015), Ooestende (Belgien) till Malmö via Kielkanalen. Här fick sonen hoppa in och följa med då det saknades elever. Vi har lärt oss om slussar, geografi, köld och ordspråk.

    Stort TACK till er alla för att vi får ta del av kamratskap, lärande och resor. Keep up the good work! GMY / N

  • PK? 23 maj 2015 13:21

    Trevlig blogg och informativ blogg!

    Bra med klarspråk. 'Att bara latmaskar och idioter fryser' verkar vara ett utmärkt uttryck som fungerar för aktuell målgrupp. Fortsätt för all del att kommunicera effektivt!

    Viktig säkerhetsaspekt på detta.

    'Vart är Sverige på väg'

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *