På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130702

gladanochfalken

Resebrev 2/6 2013

Skrivet av Jennifer Auregård

Hej allesammans!

Just nu är klockan snart tjugo i tio vilket innebär att de flesta ligger utslagna i sina bingar. Men det finns även den del av besättningen som är ute på stan här i Visby och njuter av att ha permission ikväll. Även fast vi har varit lediga större delen av den här dagen har arbete ändå utförts ombord. Vi har kämpat med att få båten rengjord och fin hela dagen, genom att bland annat skrubba däck och putsa mässing. Den främsta anledningen till detta var att vi skulle få besök av marininspektören och försvarsministern, men vi skulle även ha öppet skepp vilket innebär att folk får komma ombord och se hur skeppet ser ut ur vår synvinkel. Det var mycket roligt att få träffa människor som var intresserade av skeppet men det var ännu roligare att svara på alla frågor som folk hade till oss. Tack till alla som kom och visade intresse!

Jag vill även tacka brassen Kent Johnson och Tomas Falk för att jag fick äran att vara fallrepsgosse, det var en riktigt cool grej! För er som inte vet vad en fallrepsgosse är, så är det två personer i daglig dräkt som gör en snärtig språngmarsch från en avsedd plats på fartyget till landgången för att välkomna och framförallt vara beredd med en hjälpande hand ifall de högt uppsatta som kommer ombord skulle vara på gång att falla. Så jag och Lukas Rydén fick välkomna ombord marininspektören Jan Thörnqvist och försvarsministern Karin Enström. Vi fick mycket beröm av fartygschefen för vår insats så man kände sig mycket stolt efteråt.

Efter det så gick jag och några av de andra i besättningen ut för att ta någonting att äta. Vi hittade ett fint ställe centralt i staden och efter det gick vi till Almedalsparken för att ta del av alla evenemang som är igång under kvällen. Jag hade en riktigt mysig och trevlig kväll med mina vänner vilket jag kände behövdes efter all stress och hårt arbete.

Imorgon är det dags att lämna Visby, till alla elevers förtvivlan eftersom att vi är mycket medvetna om hur tufft det kommer bli de kommande dagarna på vår väg mot Göteborg. V.0 har varnat om motvind vilket vi inte alls tycker om eftersom att vi då även måste gå för motor, sen börjar även vårt 4-timmarspass igen vilket innebär tre timmars sömn varje natt. Men vi har klarat tre veckor av denna tjänstgöring så en till ska vi nog klara. Vi beräknas lämna Visby vid lunchtid imorgon.

Nu är det dags för mig att sova eftersom att jag är kajvakt från 00:30 till 03:00 i natt. Men jag ville bara informera er om hur läget var just nu. Jag vill även passa på att hälsa till mina underbara föräldrar, mina syskon, min pojkvän, mina vänner och alla andra nära och kära som följer mig på denna resa. Ni är bäst, jag älskar er. Kram!

Hälsningar från 222 Jennifer Auregård

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *