På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS FALKEN resebrev 130629

HMS Falken

God morgon

Klockan är i detta nu 05:50 och vi har under natten passerat Ölands södra udde på vår väg mot Visby. Den svenska sommaren har visat upp sin bästa sida, då det har varit sol sedan vi kom till Sverige. Vi har haft vinden på vår sida och tar oss fram i sju knop, vilket i kombination med den lugna sjön resulterar i ett perfekt seglarväder!

      Efter att vi kastat loss från Örlogsbasen Karlskrona tog vi oss ut till det gamla fortet Kungsholmen, med anor från 1700-talet. Det har under åren brukats av Sveriges krigsmakt samt försvarsmakt, och hållit Karlskrona säkert. I dagsläget brukas faciliteterna av Sjövärnskåren som anordnar en av fem sommarskolor på ön. Vi fick en guidad tur av skolchefen Landgren, mycket uppskattat! Vi fick även förstärkt manskap av Arvid Landgren.

       En gammal tradition inom flottan är att när man avslutar en världsexpedition så tar man med sig ett träd från resan. I vårt fall efter ett år borta tog HMS Falken med sig en Magnolia. Trädet lämnades på Kungsholmen som har ett mikroklimat. Detta beror på att försvarslinjerna som bildar försvarsställningen på ön stänger ute de svala vindarna och ger något av en isolerande verkan. Just detta ger den lund som finns inne på området de förutsättningar som krävs för att många exotiska växter skall kunna överleva på svensk mark. Förhoppningsvis även Magnolian.

     Dagen kommer bestå av segling i förhoppningsvis ett soligt väder. Det ryktas om att kockarna kommer bjuda på något gott till allemans fikat. Om vi bibehåller vår nuvarande fart har vi ungefär sex timmar kvart till destination i området kring Stora och Lilla Karlsö. Just nu är vi ganska precis mellan Ölands och Gotlands södra uddar. Det här kan inte bli något annat än en bra dag.

 

Hälsningar Lyckman och Silber

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Örjan Rydén 29 juni 2013 09:21

    Hoppas det fina vädret håller i sig för er. På söndagen startar ÅF Offshore Race, så ni kanske följer båtarna från första parkett. Härligt att höra att ni har det bra. Det betyder mycket för oss att kunna läsa om vad som händer på Falken och vad ni gör i land. Kram till Lukas! Yvonne och Örjan Rydén

  • Christian 29 juni 2013 19:48

    Hej!

    Trevligt att ha er på besök! GMY and fair winds önskar sekonden på SVK Sommarskola Kungsholmen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *