På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130511

gladanochfalken

Hej Världen, Naod här igen.

Nu har vi kommit till ännu ett morgon pass. Tänkte att jag skulle skriva ett litet brev till mina nära och kära. Idag tänker jag inte skriva om allt vi har upplevt eftersom inte mycket nytt har hänt. Nästan så att man är trött på att se delfiner som är glada och hoppar. Men det kanske är hemlängtan som pratar nu! Nu är det runt 5 dagar kvar innan vi är hemma och det känns som att dagarna börjar gå långsammare men det är väll för att vi närmar oss slutet. Jag har gjort en liten lista på saker som jag saknar.

  1. Måste ju vara familjen och kompisarna
  2. Min underbara säng
  3. Mitt badrum!!!
  4. Att bara kunna lata sig framför tven eller datorn!
  5. sova bort dagen!
  6. Gifflar!!! Det skulle vara så j*vla gött med gifflar just nu!!

Nu så är vi på väg mot Azorerna men den vilda vinden som inte vill hjälpa oss har gjort att vi bytt kurs och som gjort att vi anländer till Azorerna lite senare.

 Hälsningar från Naod:

Till Casper: Gamescon låter intressant och vänta med att beställa biljetterna. Kan du skriva lite info om när det är? vart? och sånt… sluta inte skriva om tre kronornas kamp i vm det låter skit bra när man är här ute.

Tänkte lite på sommarn och vad som man ska slösa bort tiden på denna sommar och jag tror att det glädjer dig om jag säger att det blir wow tror jag! Har tänkt på att jag vill reffa Deniel på det och köra med honom för det skulle bli as roligt om alla tre körde! Såg även världen bästa film här på båten. Vi ska lätt kolla på den tillsammans men jag vet inte om jag borde berätta vad filmen heter… Okej jag kan ge dig 1/3 av titeln  … oväntad …  Om du kommer på vilken film det är så får du INTE kolla på den. Det måste du lova mig! Just jag hitta inte den där saken du ville ha men jag köpte andra ”Starka grejer” Som jag tror att du kommer gilla! Känner på mig att jag glömt något som jag borde berätta… händer mig alltid att så fort jag lägger ifrån mig datorn och återgår till arbete så kommer jag på något jag ville skriva till dig! Men du får ha det bra och så ses vi så fort jag kommer hem! Varma blöta kyssar från Atlanten,  to my little blacksmith!

Till Salina:

Skönt att höra att Np gick så bra! Roligt att höra att du kunde hjälpa Ellen med JB biljetterna. Hon blev grymt glad och skrev till mig när jag va på¨Bermuda att ”Naod din syster är bäst!!” Fattade nada från början men det är väll en av historierna du får berätta om när jag kommer hem. ”Hänt en sak men vi tar det när du kommer hem” Nu skrämmer du mig syrran! Har du tagit sönder min tv eller?? hahaha… Annars så hoppas jag att det är bra med dig pappa och mamma. Ge dom en puss från mig.

 

1.Skepparen.

God morgon! Falken har under det gångna dygnet fortsatt nordvart i sin strävan att finna de rätta vindarna som ska ta oss till Azorerna.. Väder prognoser vi tolkar säger oss att göra så. Det är faktiskt den första dagvakten vi har kunnat njuta av soluppgång utan att bli blöta sedan Philadelphia. Under vakten har vi satt mera segel. Vi brukar under natten göra fartyget mera lätthanterligt för att klara av att hantera mycket vind i samband med regn. Vi seglar med Krysställ och Fisherman(580m2), loggar ca 5 knop, Nord Atlanten är lugn med 0,5m dyning. Solen skiner vad mer kan behövas. Gårdagens segelbyte blev riktigt bra, allt perfekt direkt mina yngre kolleger lär sig hela tiden . Under dagen idag blir det teknisk utbildning i maskinlära som vår brass (Maskin Chef) håller i, elev tamp och sjömaning för oss Skeppare.

Vi ska även passa på att njuta av vädret. Mvh Robert Lange..

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

25 kommentarer

  • Emelie 11 maj 2013 12:10

    Till Oscar: hej älskling, tycker du måste skriva ett nytt resebrev och vi alla här hemma vill ha ett mer detaljerat sådant!! Ingen tremeningarshälsning... Puss från Emelie

  • Annika Lans 11 maj 2013 13:08

    Hallo sailor Josefin
    Roligt att se dig på kortet. Du ser ut som en riktig storseglare nuförtiden.....
    Och vad mycket ni har lärt er på denna Atlantensegling.
    Just nu sitter jag, Erik och Anna på verandan på Muskö och solar och softar.
    Vi väntar på att brorsan,Sussie och Nessie ska komma hit.
    Anna tackar för hälsningen och räknar med en torkad tonfisk från dig i present från Atlanten.Vi står startklara med god mat när du kommer hem dvs pappas goda isterband och pölsa på burk.
    Dagens händelse är när vi kan läsa alla era resebrev. Det är jätteroligt.
    Här hemma har vi oxå börjat med nedräkningen till du står på Arlanda.( räkna med ett antal tårar från mamman dock)
    Alla hälsar här från verandan :-)

  • Lovisa Krogh 11 maj 2013 13:11

    Hejsan Liza ute på stora havet!

    Jag skall försöka stava rätt nu. Nej, jag hade inte glömt glasögonen, men det rätt svårt att se tangenterna på en liten mobil.
    Idag har pappa och jag varit och tränat på Friskis. Vi är bjudna på dop den 25:e till lilla Clara och Rasmus studentfest. Så det kommer att bli mycket roligt som händer nu när du kommer hem. Sedan skall vi ju ha en stor fest för 50-, 20- och 18-åringen. Vi har varit ute på Gålö och kollat på båtplats och skall åka och kolla på en First 40 fotare i helgen. Hoppas att vi hinner köpa båt innan semestern. Mormor tackar så mycket för brevet hon blev så glad. Men lite betänksam när det stod Försvarsmakten. Hon trodde nästan att hon skulle rycka in i lumpen! Igår var Elli och pappa ute och övningskörde ända till Värmdö och sedan hämtade de mig på jobbet. Är det något mer du önskar dig när du kommer hem så skriv och berätta. Du MÅSTE ringa när du kommer till Azorerna. Nu är det inte långt kvar till vi får kramas så gott igen. Jag längtar!

    Pussar och kramar från mamma.
    PS. Nu stavade jag allt rätt va?

  • Ingrid o Per Tholander 11 maj 2013 15:16

    Hej Natali och alla ni andra ombord på Falken. Här har vi plötsligt fått rent sommarväder. Solen skiner och blåsten har lagt sig. Varmt och härligt. Det är lördag eftermiddag nu, och vi ska strax äta middag ute på altanen. Har förstått att ni haft mycket att göra ombord de sista dagarna, men då går ju tiden så mycket fortare till ni är framme på Azorerna. Hur många dagars segling tror ni det är kvar? Du är så efterlängtad av familjen ska du veta, speciellt en som nog tycker att det är lång tid kvar. Ha det nu så bra, så hörs vi snart igen....Många kramar till dig Natali från Ingrid o Per <3 Fia och Nellie hälsar oxå.

  • pelle nordansjö 11 maj 2013 15:28

    ohoj william. hoppas allt flyter på. :) tänk,att om mindre än en vecka så är ni hemma. och du ska veta att vi vill höra historier. vi såg nyss filmen som innehåller ordet...vänskap...toppen bra. nu väntar vi bara på att mikaela kommer från jobbet. sen ska hon,ville,kicki och jag gå ner till sjön och grilla. ha det gott alla,/pelle o kicki

  • Shanna 11 maj 2013 15:55

    Heej Shewa mamma sitter framför mig och hälsar att du genast ska komma hem för att ni ska åka till stan och köpa L..... Hahahahha fyll i resten själv haha hon dör av garv. Hon säger att hon inte har lagat mat sen du åkte och därför är alla hungriga haha!! Hozan fyller förresten 30 så alla är samlade äter och skrattar tråkigt att fu inte är här! Sen ska vi till kungliga operan och njuta av musik. Hawar säger att han numera sover som en kung!Puss o kram

  • Casper Jansson 11 maj 2013 16:02

    Hej Naod
    GamesCom är i Tyskland, Köln och pågår mellan 22 till den 25e augusit, som det ser ut atm åker vi den 21a och och är framme under natten. Det ligger just nu på ca 5000 per person för resa dit, boende och inträde. Vet inte hur mycket du kollad epå Swifty när han var där men om du gjorde det så har du ju en överblick av hur flippat det är.

    Tre Kronor fick spö av Kanada i förrgår, 3-0. Idag möter vi Slovenien. Att vi förlorade mot Kanada var egentligen inte så farligt då vi istället får möra Tjeckien i Kvartsfinalen. Så de e chill.

    oh yeah BTW så har jag slutat med WoW :P men om du och Deniel börjar köra så vet du att jag är på!
    Jag lovar att inte ens kolla upp filmen fören du kommer hit och visar den.

    Men det var väl allt, I guess... Annars får du mer kommande dagar.

    Puss och Hej!

  • Marie Helgesson 11 maj 2013 16:28

    Hejsan alla hemåtvändare!
    Vad skönt att ni äntligen fått lite bättre väder!
    Johanna du ser ju som en riktig seglare vi njöt av att få se en bild.
    Vi har trott att Micke har varit den som hela tiden funnits där det har varit en kamera.
    Vi var hos Krister och Helena i torsdags då fick vi se lite bilder från instagram såg härligt ut.
    Vad fina ni är i era uniformer,kanske något att ta fasta på.
    Igår var vi hos Carola och Magnus vi grillade och spelade lite kort,gissa vem som vann?
    Vi ska till farmor och farfar idag så vi har fullt upp.
    Har tagit ut lite kommentarer från dina systrar och dina brev så de kan läsa.
    Vi har också startat ett göra fint till Johanna kommer projekt.
    Det är inte lika kul kan jag säga,hur mycket bryr du dig om att alla fönster är putsade,alla gardiner är tvättade plus elementen?
    Jag vet inte varför jag utsätter mig för stegen varje år.
    Idag när jag står och putsar ditt gammla sovrumsfönster kommer syssling Erik och parkerar hos oss.
    Han första kommentar var det ser lite vinligt ut det där!!
    Man är inte så smidig när man går upp och ned.
    Hoppas att du kommer att se vad fint vi har gjort.
    Idag var Cecilia och hennes kille här med bebisen han var jätte söt.
    Många. många pussar och kramar vi ses snart.!!

  • Teuvo (Toivo) Wallin 11 maj 2013 16:51

    Hej Isak och alla ni andra på Falken! Det var en bra bild på dig Isak när du går på pikegångarna. Tack för alla intressanta resebrev,Jag följer er med största beundran. Isak, jag anar att du ser fram emot att landstiga på Azorerna. Det kommer att kännas skönt för mig också. Här hemma går vågorna inte så höga."Vårsommar" har vi , groddarna växer till sig på sättpotatisen och första klippningen av gräsmattan gjordes i dag. I kväll, lördag ska vi fira din "gamla" lärare Christina. Hon passerade 50 för några dagar sedan. Jag önskar dig Isak mera kunskap, problemlösning och sköna upplevelser. Med hjärtliga hälsningar till er alla. / Teuvo, Greta och Inger!
    Ps. Inger är en systerdotter på besök från Paris

  • Mikaela Nordansjö 11 maj 2013 18:28

    Hej lillebror! Nu börjar det bli riktigt tråkigt att inte ha dig hemma! Idag på jobbet var det någon som hade tappat en parfym inne på herrarnas så när jag skulle stängstäda där inne så luktade det vääääldigt mycket, och vem har likadan parfym? DU! Så då saknade jag dig ännu mer :( Eftersom det har varit så himla lugnt på jobbet när det är så fint väder har jag och Jennie suttit och läst här inne och kollat hela eran väg, gissa om vi två är avis?? Igår var jag och mamma på Wallmans med andra jobbet, å jäklar i havet vad kul vi hade! Dit måste vi gå varenda gång någon fyller år eller när vi ska fira något, kanske när du kommer hem...? :D Längtar iallafall jätte mycket tills du kommer hem och få höra allt du varit med om! Nu ska vi snart ner till klippis å grilla! Puss å kram <3

  • F&F,Disa, Berglund 11 maj 2013 20:28

    Hej Peter !
    Jag förstår att ni har det tufft redad vid soluppgången mestadels, men vilket äventyr ni varit med om, jag läser här om "önskelisto
    r"vid hemkomsten, du har väl ochså en sådan.Jag tittar ut genom fönstret här när jag skriver till dej, och varje dag så har våren kommit en bit på våren, Farfar var inne i Kungsträdgården i dag för att se de rosa körsbärsträden du vet. Jag var hemma med Disa i trädgården och fixade,
    Om pappa inte skriver så beror det på att han jobbar dag och natt med ABBA, men jag vet att du finns i hans tankar hela tiden.
    Vi talas vid då och då,

    Kramar från stolta F&F i Huddinge

  • Annika Lans 11 maj 2013 21:14

    Hallo Sailor Josefin
    Här kommer varma hälsningar från Muskö.
    Sussie, Lasse, Erik, Anna, Nessie och lilla mamsen.
    Vi tänker på dig. Vi ses snart
    Kraaaaaam

  • Håkan & Lottis 11 maj 2013 23:37

    Hej Skruttan :) mamma här igen... Har pratat med båda dina syskon idag. Ska ev åka ut till mormor imorn :) Håkan är snorig/har pollenallergi och ska åka till Italien m jobbet på tisdag så han får nog va hemma och vila... Har ätit middag och kollade hockeyn hos hans föräldrar på Ingarö idag, så en lugn lördag här :) ...just kollat på "Goonies" ;) Får väl åka skytteltrafik till Arlanda på fre då jag hoppas du kommer hem som beräknat + att Håkan kommer hem från Italien senare samma kväll. Längtar efter dig <3 PoK

  • Marita 12 maj 2013 00:07

    Hej jonte

    Vilket häftigt äventyr du är ute på. Vi är alla galet avundsjuka på allt ni får uppleva men allra mest förväntansfulla att få höra alla skepparhistorier när du kommer hem.

    Äntligen har sommarvärmen kommit och vi har satt igång poolen. Imorgon kommer din bruscha och mamma hit för att bada. Vi ska tänka på dig när vi ligger och latar oss i solstolarna;).
    På tisdag åker jag och Håkan till Kina igen men är tillbaka den 24:e. Då hoppas jag att vi kan ses.
    Sköt om dig och NJUT, snart är resan över.

    Alla hälsar här
    Kram Marita

  • Hjördis och Folke Hyltenfeldt 12 maj 2013 09:26

    Hej Kalle. Hoppas det känns bättre nu.Snart är du på land där det inte gungar. Pappa och Lotta har varit på besök och det var trevligt. Pappa har spelat ett par rundor golf med sina kompisar medans Lotta rensat ogräs i trädgården. Ring oss när du är hemma så att du kan berätta lite om ditt äventyr. många pussar och kramar, Farmor och Farfar

  • Gabriella Hansson 12 maj 2013 11:27

    Hej David.
    Jag sitter i solgropen och skriver. Här har jag även ätit frukost idag. Värmen fick lite hjälp på traven av att jag sov länge.
    Jag är ju ensam hemma eftersom Danne racear, så igår kväll cyklade jag och köpte The Hobbit till sällskap.
    Det låter jättebra att du ska laga mat :-) Du har obegränsat svängrum i köket i veckorna.
    Kram Lella

  • Mikael Rainergren 12 maj 2013 11:31

    Hej Jonte och alla hans vänner på Falken:)
    Vi blev jätte glada när vi fick ditt meddelande via "Skonertogramet". Det var så kul att få läsa något från dig, saknar dig ännu mer nu bara:(
    Det ska bli en fest måltid här hemma på fredag och du ska få slippa diska, i alla fall första dagen:) Längtar så mycket efter att få höra allt som har hänt och allt som du har fått varit med om. Du kanske kan hålla en knop-kurs för oss?
    Idag skiner solen här hemma och jag och Maria ska till mamma och fira hennes 72-års dag.
    Hoppas sista biten till Azorerna blir den bästa på seglingen.
    Pusspuss/
    Pappa&Maria&alla små bröder.

  • carin priklonsky 12 maj 2013 15:05

    Hej Peter! Nu är det inte många dar kvar tills ni går iland på Azorerna. Är nyfiken på hur du känner det och om du har några önskemål när du kommer hem så som många uttryckt i sina resebrev alltifrån päronyoghurt till mormors plättar. Mormors köttröra kan jag erbjuda. Men först hoppas jag vi ses den 18. Många kramar. Mormor

  • Eva-Mari 12 maj 2013 15:18

    Hej Jonathan. Här kommer en hälsning till dig från oss ( Eva-Mari Fredrik Emelie Alexander och Linnea. Vi läser bloggen varje dag och förstår att du har det bra. Vi ser framemot att snart få träffa dig . Kram från oss

  • Sussie Holm 12 maj 2013 15:32

    Hejsan Jossan! Här kommer en hälsning från oss alla! Lasse, jag och Nessie har varit på Muskö med mamma, Anna och Erik. Nessie har badat och haft jättekul! Hoppas ni har det bra! Njut av den sista veckan. Ska bli jättekul att få höra dig berätta om resan när du kommer hem! Kram från Sussie och gänget

  • Karin Åsman Lindahl 12 maj 2013 17:04

    Hej Hedda och alla andra Atlantseglare!
    Här är riktigt skönt. 18 grader i sjön.... undrar om det verkligen stämmer, men Maja och pappa har badat, nja doppat sig i alla fall.
    Jag ska försöka höra med Tina (Taiwan) om hon har lust att komma över och äta på tisdag när jag fyller år. Jag vet inte när hon åker hem, gissar att det är i trakterna av 10:e juni, så jag vill passa på att träffa henne innan hon åker. Synd att du inte är med, men du kanske kan träffa henne över en fika i stan i stället.
    Jag, pappa och Maja pratade med Shawn i torsdags. Det var jätteskoj. Han har sett att du är ute och seglar, jag har berättat om det på Facebook. Han vill försöka komma och plugga på Stockholms universitet om ca två år när han gått ett år på college hemma i Taiwan först.
    Nu händer mycket skoj här hemma; jag fyller år (viktigast förstås), du kommer hem (näst viktigast :-)), Maja går ut skolan, och ni har snart sommarlov, Jim, Patsy och Jenny kommer, och .... Det är en härlig tid när man har mycket roligt framför sig och vädret är rätt skönt :-).
    Det var skönt att vara på landet, fast vi hade mest otur; vattentillgången är dålig och därför är vattnet grumligt i kranen :-(, grillen är igenmöglad (visste inte sånt kunde hända!), mössen är envetna, boxern till tv:n har Einar snott hem, diskmaskinen funkar inte ... Trots allt lyckades vi ta det med jämnmod, men det finns lite att fixa med där.
    Ring, eller sms:a, så snart du kommer till Azorerna.
    Kram
    mamma

  • Sophia Hansson 12 maj 2013 20:39

    Mmmeeeeaaaah David!!
    Är hemma hos maa och paa just nu, vi äter hemmagjort knäckebröd och ska snart se slutet på the hobbit.
    Idag har det inte hänt så mycket, jag var ute igår så är lite små hangover men annars är det ganska prima!
    Jag och nebez har bestämmt att vi alla ska åka go kart när du kommer hem :) jag måste dock varna dig..i'm pretty good, När jag och nebez körde i Holland blev jag bara varvad av honom pfft max 4 gånger!! Så när du kommer hem vet du att det är go kart som gäller!!
    Jag satt precis och kollade på den där get videon som vi tittade på på min födelsedag...den är verkligen AWESOME! Men kände då att du varit borta alldelse för länge nu :/ så när du kommer hem ska vi ha brother and sister time! Which means att inte göra ett skit, might se på en bra film!!
    Nu tänkte jag avsluta den här kommentaren med ett par väl valda ord: Meeeahh maaah me mah maaaaaaaeeeeeeh! And I really mean it <3

  • Mormor Eva 12 maj 2013 21:56

    Hej mormors gull. Idag var mamma o Joanna här hos oss o jobbade. Mamma rensade med EN hand då den andra axeln är ond. Jag stod stödd på en käpp o rensade i jordgubbslandet ...Joanna var den enda friska, som jobbade bra med båda händerna och fick betalt :) Vi saknade Dig i arbetslaget. Hoppas ni inte blir allt för försenade till Azorerna, blås i seglen, så ni kommer hem fort. Lasse hälsar att hönshuset blir klart tills du kommer hem :) Puss o Kram

  • Arwin 14 maj 2013 18:52

    Hej naod ledsen att det tog så lång tid att skriva :/ fick reda på bloggen söndags kväll av Jeff. Tänkte bara hälsa och kolla hur det är med dig :) vi alla har saknat vår lilla pajas och finns väldigt många historier att dra senare :) Men när du kommer tillbaks så ska vi dra ut 7-dagar i sträck <3

  • Arwin 14 maj 2013 18:53

    Btw en oväntad vänskap
    Aced boi <3

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *