På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130512

gladanochfalken

1. Skepparen (1.båtman)

Hej! Idag blev det inget skrivande på den sedvanliga dagvakten, detta pga allt som hände. Slag i rigg, vid gång i dyning då det råder svag vind blir vi tvungna att fixera bommar och gafflar för att minska skador och slitage, vi hann även med om halsande av toppsegel vilket fortfarande är lite svårt för toppgastarna under mörker. Halsar om gör vi normalt efter varje vändning, i detta fall var stortoppen bärgad under natten . Krysställ är ju det minsta vi behöver för att hålla tidtabellen. Vet ni att det faktiskt är mer än 70% = 360 miljoner km2  vatten på vårat klot ,med ett medeldjup av 3800m som ger en vatten volym av 1,4 miljoner km3 Otroligt mycket vatten att segla på och trots detta är vinden och havsströmmarna       faktorer som måste spela oss i händerna för att vi ska komma fram. sen inte nog med det att vi fick åter uppleva en blöt dagvakt ordningen återställd, detta lilla regn stort som Stockholm gav oss dock bra vindar och en god fart på 7 knop åt rätt håll. Vi fortsätter vår strävan efter att lyckas fånga de rätta vindarna som ska ta oss till Hamn. I skrivande stund, lunchtid befinner oss på Atlantryggen      väster om Azorerna. Solen skiner, Lufttemp 20 grader, Sjömans arbete med elevtamp och segling är i full gång. Ha det bra där hemma

//Med vänlig hälsning Robert Lange.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • anneli 12 maj 2013 19:19

    Hej Johanna o alla på Falken!
    Sitter på jobbet och längtar ut i sommar Stockholm. Här blommar Magnolian för fullt och träden börjar bli ljusgröna. Igår var vi på Bruce... en fantastisk konsert och jag somnade lycklig och uppfylld av kvällens händelse. Vinja börjar bli mer sällskaplig och stryker sig gärna mot Ipaden så att diverse program öppnas upp. Victors lag gick ändå till semifinal men förlorade tyvärr mot Uppsala. Bremer åkte ut i kvarten med 9 poäng... surt:) Hoppas ni får god vind i segeln och sol på himlen mot Azorerna. Många kramar Mamma

  • Bo Lange 13 maj 2013 10:57

    Hej skepparen, det är bra och trevligt att få lite fakta om resan också. Det får oss att känna att vi är med. En del elever denna gång tycks vara mycket intresserade av mat och kompisar och att komma hem. Jag har haft möjligheten att prova maten på Falken, den håller en mycket bra klass. Trots mat och hemlängtan kommer de att ha nytta av resan då det bara är minnena kvar. Välkomna hemåt.

  • Ragnar Westblad 15 maj 2013 00:09

    Hej min "gamle" o goe skeppskamrat.
    I morgon skall jag hålla föredrag på SOSG om Columbuskappseglingen och att HMS Falken åter seglar över Atlanten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *