På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130510

gladanochfalken

Resebrev 10/5 –13

Viktor Sundblom

Tjena, nu är det min tur att höra av mig, tycker jag. Dagarna på båten flyter ihop, så jag har helt tappat tidsuppfattningen. Resan är inte alls som jag trodde den skulle bli. Resan är något helt annat, den är helt underbar! Kanske inte just i stunder som när man ska diska. Det har hänt och händer fortfarande allt för ofta att havet ska lägga sig i sin diskning. Baljan man diskar i glider som en hal tvål tvärs över däck. Medan man jagar efter baljan med armarna i vädret, kommer självklart en våg och slår över relingen och snor med sig resten av ens disk, smutsigt som rent och sprider glatt ut all disk över däck i fören. Men bortser man från allt negativt och ser tillbaka på vad man har åstadkommit under resan, så är jag extremt stolt över mig själv och andra. Jag tänkte att det inte är något märkvärdigt med att segla tvärs över Atlanten, men det har inneburit så mycket mer än jag har kunnat föreställa mig.

Man är konstant trött, för den fysiska träningen finns alltid där, att mot kämpa varje liten rörelse i båten, oavsett om man tänker på det eller inte. Man lär ha starka ben när vi väl är framme i hamn. Jag har fått sett helt otroliga fenomen, allt från delfiner som dansar i mareld om natten till regnbågar i månens sken. Även har jag fått vara med om så mycket, som igår åt jag de godaste revbensspjällen någonsin, de hade jag inte kunnat förutspå när jag klev upp den morgonen kl 4 för att förfånga vakt posterna.

 Lika så igår hände bland det bästa under hela resan. Jag vet inte om har nämnt att de flesta har en mat lista på saker det vill äta när det kommer hem.

Lika så har jag en, att på lördagen vill jag hem till min kära mormor och äta plättar. När jag stod vid rodret och tänkte på allt de jag var sugen på, kom brev utdelningen. Sen när jag fick chansen att läsa så hade jag fått ett brev av min mormor, där stod det precis det jag hade fantiserat om 20 min innan. Att hon skulle bjuda på plättar när jag kom hem. Det var helt underbart, det var som hon viste vad de va jag tänkte på, och att hon inte ens har en dator, de gjorde allt extra speciellt.

Jag ska ta och börja runda av detta brev, jag lär nog behöva berätta hela min berättelse mer detaljerat ett antal gånger framöver.

Fakta:
1 80% av oss elever lär ta första familjedisken och diska den för hand utan att tänka på det.

2 Vaknar du av att din unge går runt och sliter ner gardinerna samtidigt som hen sjunger en sjömans shanty, så snälla ha förståelse, vi är fast i gamla vanor.

3 Den språkliga delen kan ha ändrats en aning..

 Tack För mig!

Josefin Lans hälsar grattis i efterskott till sin syrra Anna Lans och hoppas att hon fick en toppen dag utan mig och pappa.

Tack alla gulliga som har skrivit till mig ni är den bästa humör höjaren! Tack Mamma Susanne, Carl (storebror) Christer, Elin (syster), Gerd (mormor), Lena (Camillas mamma) och självklart min kära Camilla! <3 Saknar er alla! Saknar även er i huddinge! fast att ni inte har hört av er.. 😉

Mamma: Tack så sjukt otroligt mycket för sommarjobbet som budbil för Allbildelar! Vet inte hur det har gått till men jag är grymt tacksam! Kan man få bättre sommar jobb?

Vart himla glad för Kalles skull hur det löste sig för han på Irland, va lite orolig ett tag. Jag saknar er alla enormt ! Hälsa Bernard och Kalle! 

 

2013-05-10

1. Skepparen

Under det gångna dygnet har vi fortsatt att kämpa mot Horta. Gårdagen bjöd på svaga vindar från nordost och solsken, sol är vi inte bortskämda med. Under dagen bjöds det på sjömanskaps övning i form av Storsegel och Fisherman byte.  Att byta segel till havs är inte alltid det lättaste, fast bytet gick riktigt bra, eleverna börjar få sina sjöben. Storseglet har slitits i sömmar som släpper och Fisherman har levt med tre revor. Vi har med ett reserv segel av alla, för att klara haverier. Efter två timmars slit var vi åter klara att hissa på. Idag under dagvakten har vi åter starka regnväder som passerar och ger vindvrid. Har sedan vi lämna Philadelphia inte haft en dagvakt (0400-0800) utan regn. Nu i skrivande stund stävar vi nordvart för att fånga det stundande vindvridet som ska ta oss närmare mål. Till Horta har vi 593 Nm vilket motsvarar sträckan Helsingborg- Stockholm tur o retur (bilvägen). Hoppas solen skiner på er.

Mvh Robert Lange. Kramar till Eva, släkt och vänner.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

22 kommentarer

  • Håkan & Lottis 10 maj 2013 23:55

    Åh, vad fina bilder det va på tjejerna :) Ja, jag tror nog att du kommer ha mest positiva minnen från denna resa och vara så stolt över dig själv när du kommer hem :) Här hemma har våren eller är det sommaren äntligen kommit. Träden har börjat slå ut eller blomma och det är varmt och soligt :) Superskönt! :) Hoppas få se dig snart Semlan. Håkan hälsar <3 PoK

  • Kicki Priklonsky 11 maj 2013 01:14

    Tack för ännu ett strålande resebrev och fakta-listan. :)
    Och alltid lika kul med bilder.
    Peter, jag har nu slipat på mina dans-färdigheter, så du vet.
    Och definitivt vårjacka som gäller här, varmt!
    Natti natti, dags att sova. Kram!

  • Camilla Nilsson 11 maj 2013 01:32

    Hej Viktor
    Äntligen fick man se en bild på dig! Har ju inte sett nån bild på dig på typ 2 veckor kanske hihi. Du såg ju väldigt brun ut fusk ju!!! Själv så är man blek. Hahah
    Visst kommer du hem om en vecka? Vet att du kommer hem nästa helg men inte vilken dag heheh.
    Saknar dig jätte mycket fast du är ju hemma snart så!!!
    Har jätte mycke att säga sen när du kommer hem så du kommer tröttna på min röst HAHAHHA!
    Älskar dig!!
    Puss!!!!!!

  • Karin Åsman Lindahl 11 maj 2013 07:57

    Hej Hedda!
    Snygg bild, ser säkert ut :-). Vi åker till landet idag, lördag - söndag. Ska öppna upp dvs få igång vatten och öppna upp för fönster och dörrar. Lite grillning blir det också. Vi har grillat fläskkarré två gånger under tiden du varit borta.
    Vi ses snart, kram
    mamma

  • Anneli Westerlund (OscarH) 11 maj 2013 08:16

    Hej Oscar!
    Tänk att ni nu börjar närma er slutmålet. Kan tänka mig att ni ser fram emot det med dubbla känslor. Härligt att få äta mat ni saknar och själva bestämma hur disken ska diskas. Jag tänker mycket på hur alla dessa uppgifter ni gör och vågornas kraftiga gungningar påverkat din axel. Jag tror och hoppas att det har gjort att du fått upp muskulaturen i den fort och att du inte har behövt ha ont!!! Jag pratade med Emelie igår och jag kan säga att jag inte är ensam om att sakna dig :-) Nonno har också lärt sig gå in på bloggen och följer din resa. Hon har även skickat en kommentar men jag har inte sett den så jag hoppas den kom fram. Glöm inte att du är världs bäst! Älskar och Saknar dig massor! Kram Mamma

  • carina Brambeck Wallberg 11 maj 2013 08:59

    Hej Micke och alla andra på Falken!
    Förstår varför vi inte hört något på ett par dagar..
    Byta segel är inget för veklingar.
    Efter vad jag läst så har ni gått igenom en hel del prövningar. Men också oslagbara minnen som ingen kan ta ifrån er.
    Här hemma händer inte mycket som kan toppa det som du/ni går igenom.
    Vi njuter av att sommaren är här och längtar efter dig! Tror att mina vänner, arbetskamrater också tycker det är skönt att "få hem dig" Har pratat och skrytit en hel del om din och dina vänners strapatser.
    Det är lördag morgon hos oss ( i skrivande stund ) Pappa är ute och cyklar. Ligger i hård träning till hans och Fredriks cykling till Skåne i sommar. Senare ska vi ut och handla. Våra grannar ska ha inflyttnings fest. Kan nog hända att ett besök till de blir av. Kanske är det bättre att vara med än att vara störd över att andra "har roligt"
    Hör av dig Micke, i alla fall när du kommer till Azorerna. Jag vill gärna ordna ståndsmässigt för dig när du kommer hem.
    Förstår av Viktors brev att en del "abstinens" kommer att infinna sig. Helt okej om du diskar, byter gardiner och skurar golv...
    Men mest av allt är det okej att få ha dig hemma igen.
    vi saknar dig mycket.
    Hälsa till alla, mest till Johanna och David
    Kramar från Familjen.

  • Pär o Lena 11 maj 2013 09:27

    Hej Isak!
    Imponerad av klättringen i pikegången! Idag är det lördag. Lena har åkt till Falun och Hanna är på Grönan. För mig blir det lite trädgårdsarbete och en MTB-runda
    Vi ses snart! Saknar dig! Pappa

  • Mi och Lillis 11 maj 2013 09:28

    Hej William! Hoppas du mår toppen där ute på Atlanten! Här hemma i Sverige är det fortfarande soligt och varmt och det är bara på kvällar och nätter som det kommer lite regn. Igår var jag och Mikaela med jobbet på Wallmans salonger och såg sjungande och dansande servitörer och servitriser. Det var en mycket rolig kväll med jättegod mat! Läste att ni har 564 x 2 mil kvar till Horta så jag hoppas ni får en skön seglats den här sista sträckan som är kvar. Vi saknar dig ännu mer för varje dag som går men snart är det fredag och då står välkomstkommittén på Arlanda för att ta emot dig!:-) Massor med pussar och kramar från Mamma och Lillis

  • Anita Jonsson 11 maj 2013 10:05

    Hej Natali! Kul att få se dig på bild. Du ser ut som hälsan själv. Ja då har man fått reda på av skepparn ungefär hur långt ni har kvar innan ni ser land. Det måste bli så himla skönt att få sätta benen på fast mark igen. Igår här i Falun var det en kanon dag. Din mor var här och fika och vi satt på balkongen och svettades, sen gick vi till Åhlens och jag köpte Michael Bublé senaste skiva som jag spela av åt mor din. Hon blev glad, för hon älskar ju Bublé. Annars är det mulet idag så det gör detsamma för din mor och jag ska jobba hela helgen, så för vår del kan det vara åska och drivis för hela slanten. Men, Natali, när du och hela gänget kommer till Sverige, till Pingst, är det fiiiiiint väder, enligt YR! Så du kommer med finvädret. Många många kramar till dig Natali. Det dröjer inte länge nu! Kram anita

  • Lovisa Södergren 11 maj 2013 10:35

    Hej IGEN David, hoppas du är nöjd nu när jag skriver varje dag, börjar bli svårt att komma på nått att skriva... Även idag sitter jag ute på balkongen i solen och pluggar, kul liv på vrg. Idag ska jag på Karkes födelsedagsfest (du vet Tildas flickvän) och det ska bli skoj, var även på grillningen igår och vi joinade några ciderfulla 97:or från Viksjöskolan. Misstänker att duvetvem kommer att få höra en del skit om mig idag, men det är okej. Jag ska även fika med Matilda idag, lite oväntat, men vafan, har inget bättre för mig direkt, blir en paus i pluggandet. Alla gör sitt bästa här hemma för att dra ut mig nu, det är ju min sista helg innan du kommer hem. Mindre än en vecka kvar nu, längtar fan ihjäl mig, så skynda dig hem till mig. Puss <3

  • Mi och Lillis 11 maj 2013 10:36

    Vad var det i maten på Wallmans?! Menade såklart km inte mil! :-D

  • Lena 11 maj 2013 10:41

    Hej Viktor!
    Vad roligt att läsa ditt brev, kan verkligen se hur disken flyger fram o tillbaka medans du jagar den o antingen svär du åt den o så skrattar du gott. Har förstått att ni har en jätte fin sammanhållning allihopa och trots slit o hård vind så är det har jag förstått oslagbart. Ha en jätte fin o härlig tid så ses vi snart! Många kramar Lena

  • Catarina Bladin 11 maj 2013 11:21

    Hej Jesper!
    Mintidigare hälsning till Dig har tydligen inte nått Dig. Vi gläder oss åt att nu snart få träffa Dig efter Din spännande men mycket tuffa resa över Atlanten - bara ett par dagar kvar. Tänk vilka minnen Du nu bär med Dig för resten av livet. Vi är glada över att vi kunnat följa Er resa via bloggen.
    Kram från mormor Catarina och morfar Lennart

  • Pelle Berglund 11 maj 2013 17:59

    Hej min son!
    Såg dig på en bild och du ser frisk och sund ut, möjligen lite långhårig ;-)
    Hoppas att ni alla har haft en underbar resa fram till nu.
    Sitter på Abba museumet som just är öppnat och det väller in folk...
    Har inte haft någon tid för varken Tell eller Tintin så hoppas du är väl trimmad för att skrapa rost, måla och skruva båt. Kan det vara ett bra betalt sommarjobb om du inte fått något annat?
    Grillfest på kvällarna och bad på dagen, annars som på Falken.
    Saknar dig/Pelle

  • Karin Aquilonius 11 maj 2013 19:00

    Hej Isak,

    Har inte tänkt på att man måste byte segel ute tillhavs ibland verkar pyssligt! Ku att se dig uppe i masten! verkade dock vääldigt högt, mormor fick nog ta sina tabletter när hon såg den bilden;). Vi har besök av Fride och Gunilla och nu är det faktiskt våraktigt, så vi har varit ute en hel del och karttat och sått en massa. Vi tänkte att vi kunde äta på resturang (Kallfors) på fredagen när du kommer hem så kan båda familjerna och farfar och greta också få träffa dig, vad tror du om det? Mormor och morfar hade bokat en stuga i skåne så dom e borta på fredagen. Nu ser Lovisa och jag på Harry potter och äter lördagsgodis. Vi längatr efter dig och hoppas du har det bra!Kram mamma och Lovisa

  • Helen Rainergren 11 maj 2013 19:50

    Hej min lilla Plutt ( Jonathan)! Snart är du hemma! Har tjatat på Oscar att skriva men säger att du är ju snart hemma så det är onödigt

  • Anneli stenberg 11 maj 2013 22:18

    Hej Natali. Mamma har nyss kommit hem från mitt kvällspass på jobbet, sitter på balkongen och njuter av en kopp kaffe, Natali du må tro vad grönt det har blivit här hemma. I dag har mamma sett på ko utsläpp du må tro vad dom vad glada. Va fin du var på bilden hoppas att få se dig på flera bilder.Nu är det inte långt kvar på eran resa, tänk vad tiden gått fort. Mamma ska nu gå och sova ska jobba i morgon . Ta nu hand om dig sköt om dig min prinsessa . Många kramar mamma.

  • Anna Lans 12 maj 2013 17:54

    Hej Jossan!
    TACK SÅ JÄTTE MYCKET FÖR GRATULATIONEN!!!!! :)
    Jag fick presentkort på Hårklippet, trisslotter (60 kr vinst!!!) från mamma, pappa och Erik. Och 200 kr från Holmarna! Från Erik fick jag även ett upplevelsepresentkort! Jag och Erik tänker ju hoppa fallskärm i sommar! Vill du hoppa med oss???

    Jag blev lite fundersam när du skrev att du ville ha kebab när du kommer hem! Vad har hänt med donken?? Gillar du inte det längre? Tänkt dig en fet och god cheashamburgare med pommes och en beadip. Det som är så gott? Gillar du inte det längre? (Sry, nu är jag lite evil, hehe)

    Kommer ni hem på fredag? Isf kommer jag troligen åka med och hämta dig på Arlanda. Sedan tänkte vi ha ett chipsmaraton på kvällen med 5 sorters chips. Blir väl bra? :D

    Coolt att ni ser mareld varje natt! FILMA det så vi får se hur det ser ut!! :)

    Nä, nu måste jag börja runda av här vi ska precis äta pizza här! Ska bli gott!

    Saknar dig och ha det bäst och njut av dom sista dagarna nu!!! :)

    Kram Anna

  • Helen Rainergren 12 maj 2013 18:50

    Hej igen Jonte! halva mitt brev föll bort! Det gör inget för så mycket har inte hänt här. I dag var jag och Oscar och invigde poolen hos Marita. Mycket skönt! Nu är Oscar röd på axlarna och jag är ilsket röd om kinderna. Frida upplös mig om att min mage är som gele...Nu längtar jag så mycket efter dig sådet är inte klokt! Samtidigt är det så häftigt att Ni får vara med om det här!! Många kramar mamma :)

  • Susanne 12 maj 2013 20:44

    Hej Viktor, på väg hem fr Åland sönd kväll, sitter i bilen har kört av Rosella, mormor är med, full täckning, har precis läst ditt resebrev högt. Vi skrattade gott , att diska verkar spännande och helt oförutsägbart om det kommer att lyckas;)
    På lördag blir det plättar hos mormor:) och p å fredag troligen restaurangbesök. När landar ni på fredag? I sommar finns möjlighet för mera segling för en sailor som du:) vad sägs om lite omväxling från Atlanten till Medelhavet? Vi åker ner en sväng i juni och i augusti. Många kramar mam mormor o Ch

  • Elin 12 maj 2013 22:56

    Hej Viktor! Är nu hos mamma, längtar till på fredag då jag får träffa min kära bror:) Kännns inte som du varit bort så länge, tiden har gått så fort, har bara några veckor kvar i grundskolan, tänker söka Sam Sam på Drottning Blanka. Den 10 juni är balen ) det blir en helt annan klänning, en lång;) Skoldag i morgon, godnatt, hoppas ni är framme på Azorerna snart kram kram Elin

  • Elin 12 maj 2013 23:03

    Hej Viktor, är hos mamma nu, längtar till fredag då vi äntligen får träffas igen:) ändå känns det inte som du har varit borta så länge, tiden går så fort. Det är mina sista veckor i grundskolan! Den 10 juni är balen, det blir en annan klänning, en lång;) Har sök sam sam på Drottning Blanka. Söndag kväll skola i morgon god natt kram kram Elin

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *