På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130509

gladanochfalken

Eftersom det är fullt upp med jobb och vändningar på däck för eleverna så kommer resebrevet så fort de är klara, men här kommer lite bilder som ni kan hålla tillgodo med.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

25 kommentarer

  • Urban 9 maj 2013 19:12

    Hej Jesper Jansson
    Här kommer en hälsning från din morbror som följt ert äventyr via resebreven. Jag förstår att det inte varit helt behagligt hela tiden (som flottist i lumpen en gång i tiden så vet jag att sjösjuka inte är kul...), men jag är säker på att resan ni gör kommer att vara ett minne för livet. Jag hade inte tvekat att följa med om jag varit i ditt ställe.
    Det ska bli kul att få höra mer när du kommer hem. Dina kusiner hälsar också (Samuel från Göteborg, där han är på träningsläger hela långhelgen).

  • Christina Tholander 9 maj 2013 20:06

    Till Natali. Hej hopp! En vecka kvar! Den kommer att gå i raketfart :) Idag (Torsdag) har vi varit lediga. Härligt kan man tycka men icke ! Nehej du , då ska det bäras , tömmas bodar, slängas, rensas ,krattas osv osv! Varför bor jag ihop med en gubbe som ALDRIG kan ta det lugnt?! Igår hände nåt tråkigt på jobbet. Assif fick en kollaps så vi var tvungna att ringa ambulans. Det var så synd om honom. Han trodde att han skulle dö. Han låg bara och skakade. Hoppas att han snart mår bättre. Till middag har idag serverats spagetti med köttfärssås . Enligt Joacim var det den godaste jag gjort:) . Han och Erik har meckat med vita Volvon hela dan. Igår skulle jag och Berit promenera efter jobbet men det slutade med en flaska Prosecco ute på altan i solen istället!! Leffe är ledig imorgon men inte jag :( . Upp och hoppa kl halv fem medans han får ligga kvar och tryna på kudden. Orättvist!! Ha en bra dag så hörs vi imorgon igen. Kram kram KB

  • Christer Brambeck 9 maj 2013 20:45

    Vi följer er Micke,kul att man kan,kram farmor och farfar

  • Lilly 9 maj 2013 20:49

    Hej Oscar H och alla ni andra!
    Sommaren har kommit till Mälaröarna. 14 st tjurar går och spänner sig i hagen, det har premiärgrillats, tvättvindan är framtagen och Mr J har satt upp studsmattan.

    Idag har din käre far Ola fått upp ytterbelysningen på garaget. Han gick omkring som buttersmurf på morgonen och tog sats, men sen gick det som ett lavemang och nu lyser det så fint. Mr J drog som en avlöning nu på kvällen, han ska sova hos en kompis nu i natt och dyker upp någon gång imorgon kväll. Jag var ute och red idag med Anneli, Carina, Frida mfl på Melins krulliga hästar. Vädret var kalasfint och lagom till vi kom till stallet började regna och åska. Det blev vattensjuk kladdkaka till fika så vi fick prova på hur du har det. Nu är det ishockey, Sve-Kan. Ola och Lucas har gosat ner sig i var sin soffa och är icke kontaktbara.

    Jag såg i en kommentar att du ev. är på väg till Bråvalla. i så fall är chansen stor att du råkar på Lilly och Ola. Vi har nämligen siktat in oss på Ghost, Rammstein och Volbeat.

    Öva flitigt med repen bland annat är Engelsk säckknop bra att kunna. Om jag minns det rätt kan man använda öglorna till att fästa runt 12 st flaskor, sedan är det bara att sänka ner dom i sjön på kylning.

    Nu måste jag sluta, det gormas och kommer fula ord från buttersmurfens soffa och eftersom jag är så känslig behöver jag båda händerna till att hålla för öronen. Sköt om dig på böljan den blå! Hälsar Lilly, Ola, Lucas och Jacob

  • Anneli o Petr 9 maj 2013 21:28

    Hej Johanna o Falken! Den här veckan har utemöblerna kommit ut o grillpremiär blivit avklarad. Moppebilen är reparerad o vi ska hämta den så fort vi har möjlighet. Det är tomt i huset utan dej o nu är Sarah i Görteborg så huh va trist det är utan ungdomar i huset. Bremer går mot slutspel o Viccors Huddinge har vunnit sina första 2 matcher. Vinka ligger o surar just nu under våran säng men i går kväll var hon sällskaplig. Lite reserverad är hon dock mot pappa. Ellinor har bjudit in oss till hennes studentmottagning i ett otroligt tjusigt sytt kuvert:) På lördag ska vi på konsert med Wretmans på Bruce Springsteen... Ser fram emot det. Vad kul att Millan o Ljuvliga har skrivit till dej. Många pussar o kramar från mamma o pappa

  • Sophia Hansson 9 maj 2013 21:42

    zup David!!
    Just nu sitter jag, Nebez, mamma,pappa och julle hemma hos mamma och pappa. Vi har käkat och nu ska vi äta tårta, Nebez B-day you know! Men Vi alla tänker på dig och önskar att du var här, speciellt Nebez! Han känner att hans födelsedag inte är helt complete utan dig!
    Vad annars? Jo, jag ramla i trappan på spånga station idag, men no worries! Jag landade på en främmande man, mjukt och bra! Tror dock inte att det uppskattades...people are so touchy you know!
    Jag har en annan bra nyhet, jag har fått en ny TV. Nebez mamma gav mig hans :D känns dock som att Nebez inte är lika excited som jag..but what are you gonna do?
    Nu måste jag gå...folk klagar på att jag skriver långsamt.... vi alla saknar dig och jag räknar ner dagarna tills du kommer :) ses då!
    kram

  • Julia Hansson 9 maj 2013 22:07

    Hej David!
    Jag vet inte om du fick min förra kommentar. Jag skrev i det meddelandet berättade jag att jag och Fredrik kommer få tillökning i "vår lilla familj" (som Fredrik kallar oss), 30/7 kommer den lille krabaten, en gul och vit kattunge!
    Lille Z tjattrar en j*kla massa om pappa och dig av någon anledning. Z och pappa satt och knackade på plastskenan pappa hade under bandaget efter operationen. Det var höjdpunkten på hans dag, "Danne bilar, Dannes bilar , Dannes motorcykel" tjatade han om i flera timmar, och helt plötsligt va det "David djur, David, David". Vad har ni gjort med den lille killen? Han håller ju aldrig tyst om er?!
    Jag och mamma var och såg the Boss på Friends Arena, det var så j*kla ballt! Jag kan inte förklara det, jag blir helt mållös av att bara tänka på det.
    Av någon anledning lyssnade jag på John Lajoie här om dagen och tänkte då hur söta du och Sophia är när ni sover.
    Fredrik och jag vågar säga att Z hälsar till dig!
    Fredrik hälsar dessutom "jag vet inte", jag vet inte riktigt vad han menar med det men det är säkert något specielt...
    Jag saknar dig jättemycket lillebror och längtar tills att du kommer hem!!

    Pussar och kramar Julia, Fredrik och Zacharias!

  • Christian Huuva 9 maj 2013 22:26

    God kväll Malin Gasslander!
    Har hamnat i Göteborg efter en lång tåg resa som skulle ta 3h i stället tog 8h. Här är det fin fint och regn som vanligt. Kommer helt plötsligt ihåg varför jag lämnade stan för många år sen. Här har vi hoppat studs matta och spelat basket, fotboll, 30 åringar mot 8åringar och vårat lag vann ;) hade varit kul om du varit här. Saknar dig väldigt mycket just nu. Det är väl dags för er att komma hem :) Hoppas ni kommer fram i tid och att ni får ta det lite lugnt innan hemfärd till Sverige. Hoppas du mår bra att du njuter av sista tiden av eran färd. God natt puss och kram

  • Sylvia och Janne 9 maj 2013 22:35

    Hej Jonathan! Hoppas du mår bra och att du inte är sjösjuk längre, Läste om vilken kamp det kan vara att duscha ombord och att toaletterna inte är så fräscha längre. Ett tips. låna en hink och tvätta dig uppe på däck istället och i hinken kan du även uträtta dina behov,( efter tvättning givetvis!) Jag har också ett jättebra recept på hemmagjort godis när suget blir alltför starkt. Fråga kockarna om de har cacao i kabyssen och då tar man 2 delar cacao, 4 delar socker och en del mjölk eller vatten och rör ihop till en smet. Enkelt och jättegott när man har sockerabstinens! Nu måste vindarna vara så vänliga och blåsa båten snabbt till Azorerna för vi längtar så enormt mycket efter dig! Vi tittar flera gånger om dagen och ser att ni kommer närmare land för varje timme som går! Vi är så stolta över dig ska du veta! Massor av kramar till dig från Sylvia och Janne!

  • F&F,Disa, Berglund 9 maj 2013 22:41

    Hej Peter och alla andra !
    Johan skrev ju igår när han var hos oss, idag har Johan och jag tagit upp över 200 maskrosor, så en hundring har du fått av Johan till dina sparpengar.
    Vi har haft en riktig sommardag, ätit alla måltider ute ,spelat badminton och haft det skönt.
    Nu har ni tydligen fått lite vind i seglen igen, hoppas ni inte mår för dåligt och njut av tiden som är kvar.
    Ulla har haft Disa några dagar, men nu har vi hämtat hem henne, jag var just ute på kvällspromenad med henne och kände på den friska pytte lite regnvåta kvällen.
    Tänker på dej massor med gånger varje dag,
    och saknar dej , men snart ses vi..Håll humöret på topp.

    Kramar från Farmor o Farfar, Huddinge

  • Emelie 9 maj 2013 23:19

    Till Oscar:
    Hej älskling, saknar dig bara mer och mer för varje dag som går. Idag har det varit sjukt varmt typ 24 grader och pappa, Hugo och Clara har badat vid Karlskär. Det var typ 5 grader! Jag vågade inte, badkruka som jag är hehe. Jag har bränt mig också är alldeles röd... Men jag kommer nog vara brunare än dig när du kommer hem för jag blir alltid brunast :))) annars händer det inte så mycket... Träffade jonte här om dagen och vi pratade om hur mycket vi saknar dig allihopa här hemma... I tisdags hade vi varit tillsammans i 1 år och 10 månader, men med tanke på hur mycket du får göra på båten var det nog inte direkt något du hade koll på hehe :))) skickade iallafall ett sms då men du får väl det när du är vid azorerna:D

    Juste, jobbade mitt första pass på Friends förra veckan. Det var sjukt stressigt, men kul! Fast inte en endaste rast på 9 timmar så lite segt men får ju pengar för det så :)))

    Ha det så bra sista tiden nu hoppas du kan ringa någon gång innan den 17e.

    Längtar efter dig och jag älskar dig.

    Puss från Emelie

  • Micke Värmå 10 maj 2013 00:24

    Kolla precis på Soliders coming home och grät lite.. Saknar dig så mycket Moa! Snart är du min soldier coming home!
    Älskar dig. <3

  • Jens Hyltenfeldt 10 maj 2013 10:15

    Halloj Kalle. Sitter vid matbordet i Lillehem och tittar ut genom fönstret mot ko hagen, lite sen frukost/brunch efter en extra lång sovmorgon. Du vet ju hur skönt det är att sova i sommarstuge sängarna, när brukar jag skaka liv i dig här? 11.00 eller hur?? Nu är väl du och resten av besättningen indrillade i vuxen världen. Lite sömn under flera veckor !, tidiga morgnar för er varje dag ! Betyder det att ni kommer att vara uppe tidigt och göra frukost till era föräldrar på helgerna nu tro, bäddat sängarna innan man hinner dra igång tjatet. Ska bli spännande att höra om din resa när du kommer hem Kalle, längtar efter dig mycket :-) Tar en sväng ned till havet nu, bara ställa mig och titta ut på Östersjön så som vi brukar göra. När jag kommer tillbaka blir det lite mer röj ochi trädgården som jag påbörjade igår. Var hos Micke Ahlin igår och tittade på handbollsfinalerna, Sävehofs damer vann och Drotts herrar. Surt när man hejar på Kristianstad. :-(Hör av dig när du kommer till Azorerna. Hoppas verkligen du har stunder på havet då du kan njuta av resan. Puss/ papsen

  • Dan-Erik Hansson 10 maj 2013 11:47

    Hej David
    Det verkar vara ett riktigt race nu för att nå Azorerna snabbast möjligt. Misstänker att vändningarna skapar svällande muskler och ömma händer och kanske lite extra sömnbrist också.

    Koncentrationen som ni visar med den lilla tampen är imponerande ska bli kul att få den så småningom.

    Systrarna har skrivit, nästan samtidigt dessutom. Sensationellt!

    Ha det nu under spurten och glöm inte att spana efter djurlivet i vatten och luften.

    See you soon
    /Danne

  • Lovisa Södergren 10 maj 2013 11:49

    Hej David! Vad mysigt att se dig på bild, håret verkar ha fått en egen själ och vilja vid det här laget. Du skulle inte kunna titta in i kameran nästa gång? Finns ju inte en bild på dig där man ser nått annat än frippan. Jag sitter på altanen och solar och pluggar, jättemysigt. Ska på grillning ikväll med grabbarna och sekten, blir säkert jättemysigt :) Idag är det exakt en vecka kvar, och på tisdag ska jag fråga min mattelärare om jag inte kan få skolka och åka och möta min tuffa pojkvän som kommer hem från tjänstgöring, hihi. Jag älskar dig, puss <3

  • Håkan & Lottis 10 maj 2013 11:54

    Jobba på där nu med knoparna, Emlan :) Igår åt vi en av årets absoluta favoritkakor: Singoalla med smak av Päronglass! Åh, vad goda :) Blev vinst för Bajen men tyvärr en liten vurpa på vår tur igår så nu sitter jag här med en rätt ömmande å svullen axel :( som tur va va det i nästan 0km/h fart då jag höll på att bli påkörd av en rallyförare på parkeringen innan vi skull åka hem från Borlänge. Jag tvärbromsade med styret full vridet åt vänster och föll så klart "över bord"... :S Så, mc är alltså inte farligast när man kör utan när man näst intill står still ;) haha! Annars är allt fint :) ledig idag men Håkan jobbar så jag kan bara lata mig, hela dan. Ska nog ta mig ut i solen en stund då det är närmare 20 grader här i Sthlm idag :)
    PoK å ses snart <3

  • Joanna 10 maj 2013 11:55

    EMELIE!
    vet inte hur snabb din pojkvän är med att svara på sms men hörde av mig till honom om DINA BREV SOM DU SKICKADE. tänkte att det var en påminnelse eller något från försvarsmakten om det där man måste fylla i när man är arton men ta mig fanken att det var du som skrev!
    inte så hemligt här så måste jag bara hålla dig uppdaterad om hur 1. jag fortfarande är W:s favoritperson enligt honom och hur det inte finns någon annan för honom när 2. han har ett nytt ragg i Stockholm med mer plattat hår och smink än någon emo-tjej jag träffat på. KUL! kom tillbaka så att jag kan få snacka skit med dig och lyssna på va du fått göra! ha det gött!

  • Bo Jason 10 maj 2013 14:23

    Hej David.

    Nu sticker jag och Lil ner till Kuggis där vi skall vara en vecka. Björn, Peter, Smul & Malin är redan där med respektive men de åker hem till helgen. På söndag skall vi upp och hälsa på Jonas föräldrar i Emmaboda. Vi har aldrig variit där förut så det skall bli intressant.
    Det har varit otroligt kul och 'följa med' på er resa och ta del av både bekymmer och glädjeämnen. Hoppas att sjösjukan lagts sig för er, annars kanske det blir svårt att komma till Azorerna för där är allt grönt. Hoppas ni får tillfälle att se lite av öarna eftersom det finns otroligt mycket blommor och exotiska växter/träd. Bl.a odlar de te och ananas på huvudön São Miguel.
    Ha det bra David och välkommen hem nästa vecka.
    Hälsningar Bosse & Lil

  • Casper Jansson 10 maj 2013 17:19

    Hejsan Naod!
    Du kan vänta dig ett paket när du kommer fram till Azorerna *Wink*

    Casper

  • Annika Lans 10 maj 2013 19:50

    Hej
    Hoppas ni jobbat klart nu och att allt gått bra.
    Har precis ätit grillat kött med rödbetor och råstekt potatis och bearniessås.
    GOTT
    Idag har det varit sommarvarmt här på landet. Såg tom några ungdomar som kom från Stora Badet med bikini och badhanddukar.
    Erik är i stan och firar Mickes födelsedag.Kommer ut hit imorgon.Anna är redan här.
    Imorgon kommer oxå Lasse, Sussie och Nessie hit.
    Ska bli roligt
    May the Force be with you Josefin

  • Birgitta Hedin 10 maj 2013 20:14

    Hej Oscar och alla andra på Falken! otroligt vad tiden går fort snart är ni hemma igen,med er hem har ni säkert massor att berätta, vi har följt er på resan som blir ett minne ni sent kommer att glömma.vi längtar efter dig.kramar från din farmor och farfar

  • Christina Tholander 10 maj 2013 20:47

    Till Natali. Hejsan svejsan! Fredags kväll här. Törs knappt tala om vad vi åt till middag. Kött, pommes och världens godaste sås !! Gissa tre gånger var Joacim är . Just precis: i garaget. Var annars? Han har panik att han inte ska hinna få den vita Volvon klar tills du kommer hem!! Imorgon bitti ska Leffe hämta Jimmy plus två grabbar till på Arlanda kl 07.00. Han har varit i New York en vecka. Sen vid kl elva kommer Sonny och Jimmy (Leffes brorsor) hit för att hälsa på och titta på lägenheten i Orminge. Gissa om vi städar och städar ......Min bil har gått sönder så i dag när jag var på Wolksvsgen i Bromma för att lämna in den så sa killen som tog emot den när han såg vart jag jobbade att han hade en polare som har jobbat på samma ställe. Snygg Andreas!! Ibland är världen liten! Du hoppar nog inte högt över mina små berättelser men det händer inte så mycket spännande här så du får hålla till godo med mina tråkiga brev. Nu är det mindre än en vecka kvar tills du kommer! Kram kram KB

  • Therese Johansson 11 maj 2013 00:10

    Skrev ett längre mail igår men det verkar ha försvunnit..
    Besökte Kungsträdgården igår och tittade på de rosa sagolika körsbärsträden... Så fint!!!!
    Sen en tripp till Djurgården för att titta på alla människor som, joggade, promenerade eller latade sig i gräset i sommarvärmen... Såå skönt att sommaren är här, 25 grader varmt...
    Joggade min gamla vanliga runda hemmavid Lugna promenaden... Lika fint där, men mina steg var tunga efter en månads förkylning.. På kvällen grillade Hugo och jag lax, med pressad potatis och romsås.. Sommar eller hur?... Idag har Hugo köpt nya shorts och haft kompis här. Sover nu borta.. Och ska på Laserdom i morrn... Fullt ös! Jag börjar plugga igen på måndag så jag är hemma när du kommer tillbaka sånär som några dagar i Sigtuna... Nu får du gärna komma hem.. Är tomt utan dig!! Ha det bra de sista dagarna!!! Tusen kramar Ma

  • camilla helgesson 11 maj 2013 22:17

    Hej joppanloppan( undra hur många olika namn vi har på dig, men kärt barn har många namn.eller äter mycket bajs, minns inte riktigt) är på landet och är osocial som vanligt. Vi gör ordning gamla landet inför att dom ska sälja det. Hjalmar kan säga snorkråka nu. Tror det var mamma som lärde honom det när hon passade honom. Och hon tycker att vi är omogna?! Hon får skärpa sig om hon ska få passa honom igen. I morgon möter Aik Kalmar borta. Återkommer om hur det gick. Jag höjer också betyget på Håkans skiva till 3 toast efter jag lyssnat på låtarna lite mer. Vad fort tiden har gått, du kommer ju hem snart. Du jobbar dagen efter du kommer hem. om det känns allt för jobbigt kan du ju höra av dig på nåt sätt så kan jag fixa det. Nu ska vi titta på film, men jag tror jag kommer somna. Vi hörs i morgon. Kräm

  • Marita & Håkan 11 maj 2013 23:57

    Hej jonte

    Vilket häftigt äventyr du får vara med om. Vi är alla galet avundsjuka på allt ni får uppleva men allra mest förväntansfulla att få höra alla historier när du kommer hem.
    Här är det äntligen sommarvärme och poolen är igång. Imorgon kommer din bruscha och mamma över och badar. Vi ska tänka på dig när vi ligger här och vilar i en solstol;)

    Håkan och jag åker till Peking på tisdag men är tillbaka den 24:e. Ser fram emot att ses då.
    Sköt om dig och njut för snart är resan över.

    Alla hälsar här

    Kram Marita

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *