På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130503

gladanochfalken

Denna dag, en dag i Brassens liv.

Jag vill börja med det viktigaste så jag inte glömmer det. Jag vill hälsa hem till min familj. Egentligen kunde brevet sluta här men jag vill ändå beskriva lite om livet ombord och delar av besättningen.
Brassen måste vara det mest använda ordet ombord. Varje dag kommer det personer och säger ”Brass det skulle man vara”. Jag är Brass. Att vara Brass eller Maskintjänstchef är inte helt enkelt. Man måste hela tiden hålla sig uppdaterad om vad som händer i båten. Detta gör man enklast att äta lunch och middag med båda vakterna, en del frågar varför man äter två luncher och två middagar men vill man vara engagerad så gäller det att ligga i. Ett område som kan skapa problem är vår färskvattentillverkning. Här gäller det att spara på vattnet och då får man ibland ta lite obekväma beslut. T.ex. igår kl.1700 införde jag duschförbud, kl.1720 upphävde jag beslutet och tog en dusch, ville vara lite fräsch inför kvällens danslexikon. Kl.1730 återinfördes duschförbudet.
Kockarna är bra killar lite av mina vänner faktiskt. När man seglar omkring på Atlanten ser man ganska mycket av djurlivet, delfiner hoppar omkring och plötsligt tyckte jag att 1.e skepparen var ute och simmade men det var en havssköldpadda, magiskt. Jag har även sett ett stim med valar och då tänkte jag på… nej inte på 1.e skepparen, utan på att de där djuren har det bra ligger bara där och sprutar vatten. Under den här resan har vi en väldigt duktig Sekond. Den här killen är nog ämnad för något större än att vara Sekond. Han är nu även skyldig mig 100 kronor. Dagarna flyter lätt samman, ena dagen gungar det, andra dagen gungar det mera det enda man kan vara säker på är att det gungar. Det finns två skeppare till ombord. De är från Stockholm, det är bra att de får komma ut och få lite frisk luft. Idag har det varit fint väder och alla skepparna och eleverna har hissat segel. Fyra däcksarbetare och 28 elever mot en maskinist, lite ojämnt kanske men just nu går vi för maskin och seglen är nere. Det måste tydligen blåsa sa någon. Visst sa Brassen och log. Eleverna ombord har inte haft det lätt. Efter en kanalfärd ut mot Atlanten hade vinden bråttom norrut medan vi skulle söderut. När jag var liten och läste serier eller när jag läser serier och figurerna blir sjösjuka blir de gröna i ansiktet, det stämmer. Nu ska jag gå och fika med min vän 1:e skepparen. Så till sist vill jag tacka er anhöriga som ”lånat” de Era till oss här på Falken det är mycket fina ungdomar, var rädda om dem, det är vi.
Brassen

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

25 kommentarer

  • Ulrika Johnson 3 maj 2013 13:15

    Skulle behöva lite råd av maskinare Johnson. Det gäller bilen. Ni verkar inte ha så tuffa dagar så du kanske kan hoppa över en måltid och höra av dig på något sätt

  • teresa landehag 3 maj 2013 14:30

    Till malin gasslander: fruuuugan saknar dig! kom hem NU!! jag jobbar nu fast jag skulle vart ledig i helgen :( solen skiner här värsta sommarkänslorna, tänkte på att vi brukade skjutsa runt varandra på cykeln eller ja du skjutsade runt mig hahah förra sommarn längtar till sommaren. Imorgon ska jag dans apå grönan jippie ska bli kul! skrev tenta igår så skönt att bli av med skiten. Hoppas ni har det bra ute på havet och att det inte stormar! stor kram

  • Christer Svarts 3 maj 2013 16:03

    Hej Moa. Hoppas att allt är bra. Hoppas vi ses snart. Vilka trevliga pojkar du har på båten:). Vem har störst fötter?:) "blink" Pontus hälsar. Kram

  • Lisa 3 maj 2013 16:11

    Hej Olivia - idag är det dags för konsert på Friends Arena, det ska bli jättekul men vi saknar dig!! Hoppas att allt är bra med dig och att det inte gungar för mycket.
    Vi mår bra, onkel Tom har hälsat på sedan i tisdags och åker tillbaka mot Norge i morgon.
    Stor kram - massor av pussar
    Mama och papa - & co

  • Gabriella Hansson 3 maj 2013 17:04

    Hej igen David,
    Jag läste om ert resebrev igen och blev bara tvungen att skriva.
    Du lärde dej faktisk samba innan du kunde gå, Det sa iaf Claudia att hon skulle fixa! Märktes det på Valborg? Jag vet att det är en bokstav som skiljer, men jag är ju dyslektiker som du vet :-)
    Kram Lella

  • Annika Lans 3 maj 2013 17:18

    Tack Brassen för det roliga resebrevet.
    Det värmde :-)

  • kicki åström 3 maj 2013 18:52

    Hej Liza, Hår kommer del 2 i Lets Dance. Sofia Wistam åkte ut. Hoppas att du har det bra? Nu är det fredag kväll och vi har grillat oxfile och hallomi. Längtar eftet dig. Hoppas du blivit brun och inte bränt dig. tyra undrar när du kommer hem. pussar och kramar från mamma

  • Gunilla o Helmut Jordan 3 maj 2013 18:57

    Hej Falken kul höra från er.
    Nu vet jag vem jag vill vara om jag ska "arbeta" hos er.
    Jag ska naturligtvis vara "BRASS" för då kan jag både äta och duscha hur många ggr som helt om dagen, o jag kan säkert bestämma om det ska gunga eller ej.

    Med mina kunskaper och när jag skulle hoppa i land för länge sedan, "ja, jag missbedömde ibland avstånd till land o hur långt det var till botten, ja alla kan göra fel", så visste jag exakt hur det skulle vara när jag ropa kasta hit snöret så knyter jag fast det.
    För mig är det ingen skillnad på knut o knut.

    Ja Daphne jag får erkänna att jag är en riktig landkrabba och jag beundrar er alla för era kunskaper.
    Kram Farmor
    Farfar hälsar (men jag hör hur han suckar av minerna).
    Ps. Vi håller med om att vi har "FINA BARN". Ds

  • Håkan & Lottis 3 maj 2013 19:14

    Haha :) Hej Emlan, hur har du det undrade Håkan när jag kom hem idag? Han hade inte haft koll på några dagar. Kul att läsa era olika resebrev, man får ju lite olika vinklingar av er upplevelse.
    Här har vi precis ätit, börjat packa inför avresan mot Paris imorgon bitti :) Vi är ju lite ovana att packa vanliga kläder och inte spritkök och underställ ;) Men det ska bli kul! :) Hör av mig så fort jag kan igen :) PoK <3

  • Christina Tholander 3 maj 2013 19:34

    Till Natali. Hej lilla Pluttan! Äntligen Fredagskväll. Lagade Mors gryta till kvällsmat dvs Annelies recept. Tack för det! Jättelgott!! Joacim och Erik har åkt iväg till garaget för att mecka. Han (Joacim) har haft nationella prov den här veckan . Som vanligt när vi ska äta middag måste han skydda stolen med en tidning pga av att han är så skitig!!;) Imorgon ska Leffe och jag på Bittes 50 års fest i Sickla. Erik har lovat att skjutsa och hämta oss. Klockan är halv åtta på kvällen och jag är fortfarande vaken!! Sov så gott för det tänker jag göra. Kram kram KIckiboiiii

  • Annika Lans 3 maj 2013 19:43

    Hej
    Det är nu kväll härhemma och vi har precis grillat hamburgare. Imorgon är det arbetsdag här på Muskö.
    Har precis sått vaxbönor bakom huset, planterat fina blommor och rosenbuskar på tomten. Fikat hos Sina och Kenneth.
    Slut rapport.
    Hoppas du mår bra Josefin. Hoppas det blir en stjärnklar natt

  • Marie Helgesson 3 maj 2013 20:06

    Hej på er alla!
    Vad jag kan förstå så har ni det bara bra.
    Salas,vindstilla, gitarrspel, god mat vad kan man igentligen begära mer, låter som rena semestern!!
    Det verkar som vi föräldrar har det betydligt jobbigare.
    En del bygger om hemma andra krattar eller läser eran blogg både i tid och otid.
    Ni måste förstå hur mycket energi och tid det tar!
    Man det är det värt, otroligt roligt!!
    Här hemma Johanna händer det grejer, idag har jag varit mamma(Camilla) mormor (Hjalmar) svärmor (Johan) storasyster (Carola) moster (Matilda och Klara).
    Slå det, den som kan!!
    Camilla föll så illa när hon skulle upp för trapporna hemma så hon behövde sy ihop sitt knä.
    Fick en inflammation så hon fick ta upp det igen, pencellin med m.m.
    Därför sov dom här i natt så hon slapp gå i trappor.
    Lite anorlunda att ha så många här på morgonen.
    Direkt efter jobbet var jag moster ett par timmar, det var kul.
    Vad barn växer fort.(gäller det er också?)
    Nu är det extremt tyst och tomt här hemma.
    Bara jag,kanske lite damm råttor men dom får vara så jag har lite sällskap.
    Kommer att sakna dig mycket i kväll, nu är det tomt.
    Vi hörs snart igen, pappa hälsar så mycket.
    han hoppas på stora fiskar.
    Ha det nu så bra, allihopa.
    Pussar till dig Johanna från ensamma mamman.(Hur gör man smailisar det ser så coolt ut, skulle också vilja flirta, eller bara se glad ut,)

  • Lovisa Södergren 3 maj 2013 20:49

    Hej David! Nu när du så gulligt har uppmuntrat mig till att höra av mig mer så tänker jag skriva varje kväll för att hämnas. Ni verkar inte alls ha det så strikt och hårt som du sa att det skulle vara innan ni åkte i alla fall, jag har mycket mer att göra än vad du verkar ha ju. Jag saknar dig mer och mer nu, även fast det faktiskt bara är 14 dagar kvar (13 dagar när du får det här). Även fast jag har börjat vänja mig så är det så konstigt tomt, finns ingen som orkar lyssna på mitt prat dygnet runt som du gör, haha. Jag har haft nationella i spanska nu, varför varnade du mig inte om att det va så svårt... Jag skryter om dig hur mycket som helst förresten, så jag tror att alla mina kompisar tycker att du är skitcool haha. Jag saknar dig din tönt så bäst att du kommer hem snart, innan mamma kväver mig i sömnen för att slippa höra mig prata. Puss <3

  • Cecilia 3 maj 2013 20:55

    Hej Jesper, nu är vi hemma igen efter vår kortsemester till Paris. Det var härligt men vi saknar dig och pratar hela tiden om dig och ert stora äventyr. Hela släkten hälsar och flera läser flitigt alla era trevliga resebrev. Salsa-oväntat men kul idé, såg dig inte på dessa bilder, var du med eller upptagen med diskningen? Må så gott! Varm Kram!

  • Camilla Nilsson 3 maj 2013 21:36

    Hej Viktor!
    Saknar dig jätte mycket men det är bara typ två helger kvar tills du är hemma så det är snart fast ändå inte. Du kommer säkert vara mycket brunare än jag för det är först idag man typ har orkat solat för jag och några vänner hade håltimme i 3 timmar så vi drog till bryggan och solade . I helgen slipper man iallafall sova själv fast det är mycket mysigare med dig än en hårig hund hihi. Haha juste körde bil idag och det var ju tråkigt för man körde ju bara sakta och inte snabbt för de e ju mycket roligare! Men min farmor hälsar till dig iallafall och några kompisar som du inte vet vem dom är haha.
    Puss !!

  • Jens Hyltenfeldt 3 maj 2013 22:34

    Hej Kalle. Nu är våren här !! Små blommor börjar titta fram och hockey VM har börjat. Hockey VM på hemmaplan i Globen , just nu Sverige-Schweiz 1-2 och tre minuter spelade i tredje period. Mycket sport just nu. Jag och Hugo var i onsdags i Eriksdalshallen och tittade på 5:e avgörande matchen mellan Skuru-Lugi. Trodde att Skuru var vinnare då de ledde med 3 och det var tre och en halv minut kvar, men tji fick jag. Förlust och ingen SM final där inte. Pratade med Nena häromdagen som sade att du ringt henne från Bermuda. Du hade berättat att du tappat vikt ! Hoppas du fått tillbaka aptiteten och att kroppen vant sig med sjögång, "Sjöbenen" måste snart växa ut eller hur. Kämpa på !! Har tittat efter dig på fotona men bara skymtat dig en gång. Längtar efter dig så du kan väl försöka vara lins lus så man får se om du skaffat skepparkrans ännu. Gäller potatis och rotfrukts skalning på fördäck fortfarande som sysselsättning för att hjälpa kockarna ? Det var ju sk "kamel" jobb för nattvakten. Jag åker ned till Lillehem en sväng över Kristihimmelfärd, tar med dörrarna vi tog hem i påskas. Patrik har lagat dem. Passar på att röja lite i trädgården och klippa frukt träden också. Sedan ska det väl krattas ut ett femtiotal mullvads högar,du vet ju hur det brukar se ut på vårarna. Tar med golfklubborna och hoppas jag ska hinna med två rundor. Hoppas du tar många foton med mobilen, jag är sugen på att höra dina berättelser. Sverige förlorade precis med 3-2. Puss och kram på dig Kalle, syns om 14 dagar. Papsen :-)

  • Susanne/Kalle 3 maj 2013 23:46

    Hej Viktor, hälsningar från Irland och din storebror:) Han har det toppen, har slutat jobbet i mataffären och jobbar nu som trädgårdsmästare. Bor i husvagn med Jossan. Har mkt mera fritid nu än tidigare och hinner göra så mkt mer Bl.a. ska han ta körkort. Häromkvällen spelade han säckpipa på en majfest och gjorde succé. Tyvärr har han inte tillgång till internet o kan följa er på er resa. Han hälsar så jätte mkt till lillbrorsan, han saknar dig!

  • Marie Helgesson 4 maj 2013 08:14

    Hej igen!
    Såg att jag var lite för snabb när jag skrev.
    Tryckfels Nisse blev glad.
    Salsa, annorlunda, och penicillin ska det ju vara.
    Kommer nog inte att få nobelpriset,men är glad ändå.
    Första natten klar i min ensamhet,gick bra vi ses snart Johanna. Puss.

  • Kicki Priklonsky 4 maj 2013 08:33

    Hej Peter,
    och tack för roligt brev, Brassen!
    Följer er framfart på nätet, och, hmm, ni verkar ha VÄLDIGT lugnt väder. Peter, du skrev att med det tempot skulle det ta 21 dagar till Azorerna, hoppas ni får mer vind snart. Med nuvarande stiltje förväntar jag mig att du är proffs på salsa när du kommer hem! :)
    Nu är det helg och söndag kväll blir det en 3-dagars runda till Schweiz för min del.
    Hoppas ni har bra väder och många sköldpaddor och annat kul sällskap medan ni väntar på vinden.
    Kram, mamma och Johan

  • Helén, mormor o morfar 4 maj 2013 08:43

    Hej Jonathan! Den där Brassen verkar vara en rolig prick! Jag läste högt för mormor och morfar (lyckades hitta en fläck på tomten med mottagning) och vi skrattade högt flera gånger! Kändes bra att läsa att ni är fina ungdomar och att de tar väl hand om er! Nu när salsan är avklarad blir det Rumba eller Jive då? Jag är på torpet som du nog förstår och blev firad i går. Hoppas ni har lagom med vind så ni kommer fram någon gång. Vi längtar efter att få krama om dig och höra allt Ni varit med om! Kram mormor, morfar och Helen

  • Carina Brambeck Wallberg 4 maj 2013 09:59

    Tack för ett resebrevet

  • Ingrid o Per Tholander 4 maj 2013 10:04

    Hej hej igen Natali !!
    Nu är det lördag morgon och vi sitter och väntar på melodikrysset. Här är fint väder utan en massa blåst för en gångs skull. Såg i resebrevet att ni hade gått för maskin ett tag, men det kanske är skönt att det inte blåser nån dag. Nu är det ju "bara" två veckor kvar innan ni är hemma. Det ska bli så kul att höra dig berätta om ditt äventyr. Imorgon åker vi nog hem till Christina Leffe och Joacim och fikar, för idag tror jag att dom ska hämta lastbilen. Var rädd om dig och ha det bra så hörs vi igen...kram Ingrid

  • Micke Värmå 4 maj 2013 12:57

    Hej älskling.
    Nu är vi äntligen klara med all Kem, både med teoretisk och praktisk examination.
    Igår åkte vi till Östersund och spelade vår första match i turneringen "Vår dunken". Vi spelade riktigt dåligt och förlorade tyvärr men idag skärpte vi till oss och vann. :) Nu får vi se om vi går vidare till kvartsfinal, beror på hur andra lagen spelar.
    Älskar dig.<3
    Till:Moa Hedren

  • Sarah+ mor&far 5 maj 2013 00:23

    Tack för ett underbart resebyråer/ fam kopp

  • Annki Lyman 5 maj 2013 09:13

    Hej Andreas L härligt att se att ni är på väg hemöver. Hoppas vädret blir bättre så att ni kan njuta lite av resan. Här försöker värmen ta sig in även om det går lite trögt.Tusen grattiskramar på födelsedagen! Vi ses den 19e! Kram Mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *