På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130501

gladanochfalken

Hälsningar från Falken!

Klockan är nu 06:03 på Falken och solen har just stigit upp. Dagen började klockan 04:00 då vi skulle hissa stortoppsseglet. Vi i kvarter tre var nyvakna men lyckades tillsammans med kvarter 2, den som förde befäl över händelsen var 1.Skepparn som inte hade fått sitt morgonkaffe än. Det hela var roligt men samtidigt väldigt ansträngande som det ska vara när man hissar ett segel, vi har nu varit ute till havs i 3 dagar och alla har börjat komma tillbaka till sina rutiner efter stoppet i Bermuda. Nästan ingen är sjösjuk längre och det har gjort att alla är allmänt gladare och piggare under dagarna, vi har lärt känna besättningen mycket bättre nu vilket märks då det är en trevlig stämning på båten. Det har varit sol ända sen vi lämnade Bermuda och det ser även ut som om vi kommer att ha sol idag, men igår mojnade vinden ut så att det gick aningen långsamt för oss. Vi kom fram till att om vi höll den farten skulle det ta 21 dagar att komma fram till Azorerna… Nu hoppas vi på att det blir stadigare vindar så att det blir lite fart i skutan. Då vi inte hade så mycket fart igår utnyttjade vi det istället genom att vår spanska lärare Malin Gasslander höll i en salsa lektion, så nu kan man ju kryssa av salsa på atlanten på sin ”to do lista”. Det var kul att salsa och alla hade väldigt roligt, även om det var svårt. Vi fick dansa till en massa bra och svängig salsa musik när vi dansade, nästan alla stämde in på dansen förutom vissa som av oklara anledningar inte kunde vara med och salsa loss. Vissa hade ont i knäet och andra vågade bara inte. Efter salsan gick 2 samt 3 skrattande till kojs samtidigt som 1 kvarteret började sin nattvakt. Vistelsen i Bermuda var helt otroligt rolig då vi fick gå till fort Hamilton under guidningen som jag följde med och sen bar det av till stranden där vi badade och solade. Alla hus i Bermuda hade vita tak vilket gav staden i häftig färg. Folket i Bermuda var enormt trevliga när man frågade om något och god mat fanns där också! Ön var väldigt liten så det fanns inte hur mycket som helst att se, vi hade även en mottagning på båten när vi var i Bermuda. Det var blandat med gäster som kunde prata engelska och svenska, alla elever samt skeppare hade på sig sina finkläder och därför kunde man känna att det var en speciell händelse. Men allt gick som planerat och gästerna verkade nöjda med den information som vi gav dem. vädret var däremot inte på vår sida då vi hade regn som kom och gick under en stor del av vår vistelse på Bermuda. Igår fick vi även nya sängkläder till bingarna av 3 skepparen, så nu har min hängbinge nya fräscha sängkläder.

Nu är det dags för mig att avsluta det här resebrevet för att jag skall strax ställa mig till rors. Så jag hoppas ni har det bra hemma i Sverige och det gläder mig att våren äntligen har kommit, fortsätt skicka era resebrev till oss för att dem uppskattas enormt mycket. P.S Farmor min post är backsgast. Det kan förklaras som att jag drar i en massa tampar, men jag är ändå uppe och far i masten även om det inte är min post.

Syns snart! /En massa salta och blöta hälsningar Peter Priklonsky

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

30 kommentarer

  • Anneli Stenberg 1 maj 2013 15:42

    Hej natali. i går vad det ju valborg, men det blev inge besök vid gruvan det var för kallt.Men det blev ett besök på ikea med mai, men inga ljus eller mattor. Det blev lite smått och Gott.Skönt att höra att sjösjukan lugnat ner sig. Det är så roligt att få bilder på er, men du syns sällan, vill gärna se dig mera på bilderna. I dag fyllde morfar år så jag grattade i från dig med, Han ringer och frågar om jag hört något från jäntbyllan. I dag var solen framme ett tag så då passade jag på att våoarstäda på balkongen så nu är den ren och fin. Minoo hon är ju en riktigt jägarinna. Hon kommer med möss hela tiden,orkar inte, du vet vad mamma tycker om det. Alla hälsa och frågar om jag hört något från dig. Jobbar nu två dagar sedan ledig helg skönt. Hoppas att vi får fint väder. Hoppas allt är bra med dig, står inte på nu förs du kommer hem. Mamma längtar så efter dig. Många goa kramar till min Natali Sköt om dig. Mamma följer dig vare dag här så du vet.

  • Christian Huuva 1 maj 2013 16:52

    Hej Fröken Gasslander

    Kul att höra att nästan alla mår bra på båten. Du ser mycket piggare på dessa bilder än på dem innan till Bermuda ;).
    Måste vara en skön känsla att få styra ett så stort skepp som detta, det ser nästan ut som att du inte gjort något annan :). Blev lite inspirerad att se er dansa salsa, ska börjat öva till återkomsten så kan vi dra av en låt el två =).
    Skulle hälsa från familjen min och skicka en kram.

    Tänker och saknar dig här hemma.
    kram Christian

  • carin priklonsky 1 maj 2013 17:27

    Hej Peter! En salsaspecialist till i familjen? Bra att få veta din huvuduppgift men för en landkrabba är det inte lätt att förstå varför man drar i en massa tampar. Det blir mycket att prata om när du kommer hem. En nedbantad rysk påsk firar Johan och mamma och jag på lördag. Vi hoppar över midnatt i kyrkan men äter och dricker tillsammans. Hälsningar mormor .

  • Håkan & Lottis 1 maj 2013 17:35

    Hej lilla Semlan :) Va fina kort och vad kul ni verkar ha! :) Här har vi haft en strålande 1a maj med mc-utflykt till Marvikarna (borta vid Laxne/Skottvång ungefär). Där grillade vi korv och kokade kaffe som vanligt ;) Jag har kört mkt grusväg idag och jag va faktiskt ganska bra :) Va hos mormor i förrgår och hjälpte henne med rabatterna och klippte bort sly nere bakom/brevid växthuset. Imorn blir det jobb igen innan avfärd till Paris på lördag morgon :) Hemma igen på tisdag kväll, så du vet om jag inte hör av mig på några dagar ;) PoK och sköt om dig <3

  • Annette Stenberg 1 maj 2013 18:34

    Hej Kenny! hoppas allt väl här är det toppen vi hade inflyttningsfest igår och vi bor kvar så de gick lugnt till. Undrar lite över salsan såg inte dig på något kort , hade du knä problem? Har missa flera avsnitt på Let´s Dance så jag kan tyvärr inte uppdatera dig hur läget är. Rådisen verkar bo kvar hmm får se vad vi ska göra härnäst, många kramar från oss alla, saknar dig mor

  • Anneli Westerlund (OscarH) 1 maj 2013 18:54

    Hej Oscar, och alla andra!
    Härligt att ni verkar ha fått solen till er.
    Här hemma är det riktigt fint väder och det känns som våren är på väg. Trädgården är färdig krattad och det börjar se riktigt fint ut. Frukt träden skulle däremot behöva bli beskärda, om du förstår piken :-) igår firade vi Valborg, det blev Ekebyhovs brasan i år för Stenhamra brasan blev inte av pga att ingen kunde hålla brandvakten där.... Jobba på, hörs snart igen! Kram Mamma

  • Helen Rainergren 1 maj 2013 19:04

    Hej Jonathan! Ni ser ju attha superkul. Salsa på Atlanten är det nog inte så många som kan pricka av på "to do listan" Du ser pigg men lite tunn ut... Åker allt upp och ut igen? I går var det Valborg. Oscar var ute med Jon och lite andra kompisar. Jag firade en alternativ Valborg och somnade på soffan men först lagade vi pizza med massa mozzarella och salami på. Känner ju kravet att börja laga god mat nu när du blivit van med så god mat. I dag har jag varit hos Dorid och Joel och hjälpt dem med massa jord och komposter som skulle grävas upp och flyttas på. Härligt! Jag älskar verkligen att gräva! Joel undrar om du ska ge dig ut på sjön och jobba när du mönstrat av från denna resa. Jag förklarade vänligt men bestämt att du har ett år kvar i skolan :) Nu ska jag och Oscar gå ner till cyklarna och pumpa dem. Har äntligen köpt en cykelpump! Vi längtar så mycket efter dig men det är härlig att se bilder på dig där du ser så glad ut! Hoppas du slutat kräkas, skrattade åt tipset att äta bananer då de smakade likadant ner som upp...Hoppas ni alla får en bra resa till nästa mål! Mycket sol och lagom med vind. Många pussar och kramar mamma Ps mormor vill så gärna skriva och hon skall försöka i morgon på biblioteket.Du ska veta att hon läser i alla fall allt som skrivs här! Hon hälsar med maasor av kramar om hon inte lyckas att skriva!!

  • Lovisa Södergren 1 maj 2013 19:11

    Hej David. Varför dansar du bara när jag inte är med?
    Senaste GoT avsnittet var fånigt bra men jag kan inte hitta någon annan än jag som bryr sig, kom hem och prata med mig! Igår va det valborg i alla fall, jag gick på 18års-fest i Spånga med Johan och drog med mig Amanda. Amanda lyckades bli packad och dra med sig en modellpojke hem, fan vad jag retar henne. Bra valborg, även fast hästens brorsa va på festen, lite stelt. Ivar kan sitta upp och har börjat få tänder och min tungpiercing är snart läkt.
    Hoppas du är en av dom som spyr och att solen inte håller i sig, du förtjänar inte att ha roligt medan jag sitter hemma och drunknar i kemiprov, din röv. Skynda dig hem, jag älskar dig <3

  • Joacim wallin 1 maj 2013 19:13

    Hej natali ! Läste att ni har fått lära er att dansa det lät väldigt roligt :) här hemma är allt bra det var ju Valborg igår och jag höll mig ute i älta med Erik och dom... :) nu idag så har jobbat hela dagen jag har börjat med att riva den lilla Boden och krattat tills armarna nästan domna bort... :) men jag hoppas att du har det jätte bra ute på det blåa havet och att du får se mycket roligt ! :) jag saknar dig hur mycket som helst och längtar bara tills du ska komma hem !! Men timmarna minskar så det är ju positivt iallfall :) tusen pussar jag älskar dig natali. :) Din joacim

  • Christina Tholander 1 maj 2013 19:23

    Hej Natali ! Hur har du det där ute på böljan den blå? Här hemma händer inte så mycket. Firade Valborg med Mats och Berit vilket var jättetrevligt. Vi är fortfarande lite trötta efter Finland. Det var en himla tur att Joacim var med och höll ordning på oss gamlingar. Han hade stenkoll på tider och allt möjligt annat som vi annars skulle ha missat eller glömt! . Melle Pelle tänker ALDRIG lära sig att gå genom luckan,.du får den stora äran att försöka övertyga honom att det inte är farligt! Tjockis och Mufflan har invigt sin nya fina utebur idag eftersom det har varit strålande väder. Jimmy och Liam kom redan till frukost och stannade halva dan. Jag fick den stora äran att ta hand om den lille huliganen . Gubbarna har rivit bon nere på gårdsplanen . En viss liten lastbil ska hämtas och parkeras där på Lördag. Nu på em tog jag en liten sväng till Rusta men det är inget roligt utan dej! Nu när jag kommit på hur man gör för att skriva några rader till dej lovar jag att det här inte var sista gången. Ha det så bra nu så hörs vi snart igen. Kramar Kickiboiiii

  • Jonatan Siönäs 1 maj 2013 20:13

    Tjoo Oremannen! Saknar dig som fan! Valborg är inte densamma utan eldsolar och överdrivna brasor.. Hur gås det med nyckelbenet? Hur är båten? Ör det cool segling? Är dom Snälla mot dig? NÄR KOMMER DU HEM PÖJK!? Kasst väder hemma (förutom idag) men annars är det bra! Kör hårt mannen å hör av dig när du får wifi! Puss å kram snuttis <3333

  • Malin 1 maj 2013 20:20

    Hej Per. Hoppas sjösjukan är borta! Blev det nån salsa för dig? Du får lära mig när du kommer hem!
    Idag har jag hjälpt Viktoria handla och göra marsipanrosor inför bröllopet. Jag har köpt fästingmedel och droppat på Sixten oxå, han har redan haft en rackare på örat. Klistret på tassen fick jag bort, men jag fick några ärr på köpet.
    Valborg hade riktigt april väder, regn, blåst, hagel och lite sol. Idag har det varit mycket bättre!
    Ha det bra så hörs vi när ni är framme på azorerna! Puss

  • Camilla Nilsson 1 maj 2013 20:25

    Hej Viktor!
    Igår vad det Valborg och idag vill man typ dö, hahah nej men mår som man förtjänar det. Fast du missade verkligen inget igår för de vart bara knas ... Hahah läste att ni dansade nån dans, va sööt att du dansade haha du får visa sen när du kommer hem. När du ringde förut från Bermuda var det bästa som har hänt efter du åkte, fast då saknade man dig mer ju hihi. Hoppas du har de bra på båten, tänker på dig hela tiden hihi.
    Puss!!!

  • Angelica och Söder 1 maj 2013 20:27

    Hej Peter! Låter som att ni har det hur bra som helst. Vi tänker på dig här hemma. Ha det bra och ta hand om dig så ses vi snart. Massor med kramar /Angelica och Söder

  • Christer 1 maj 2013 20:27

    Hej Viktor!
    Här har vi börjat få till lite vår om än i begränsad omfattning. Mamsen och jag har varit nere på Sardinien och påbörjat rustningen av Grace. Även om du inte vill bli sjöman kanske du vill hjälpa oss med gastningen framöver,
    Idag har vi hälsat på en gammal bekant till mig, Ingrid, som var dagmamma till Johan när han var liten. Hennes man Rune, båtbyggare har tillverkat en modell av Falken och en av Gladan, fina modeller säkert c.a 1 meter långa. Hoppas nu då får varma och förliga vindar på väg till Azorerna.
    hälsar christer

  • Robin H 1 maj 2013 20:41

    Hej gumman, hoppas du har det bra och att du inte har spytt allt för mycket. DIF vann idag semifinalen vilket betyder att vi i slutet på maj får lira final. Så för tillfället är jag inne i nått slags lyckorus vilket du märkt att man som djurgårdare inte är allt för bortskämd med så de gäller att passa på! Saknar dig sådär lagom mycket. (Ja, de blir enklare om jag lurar mig själv, det funkar en stund iallafall..)
    Puss min prinsessa

  • Mats Krogh 1 maj 2013 21:20

    Hej Lovisa

    Nu har vi firat in våren här i Älta. Vi firade med vänner som kom hem till oss. Jag fortsätter med temat Falken vilket innebar att vi hade strandkalas. Som du möjligen kommer ihåg så när vi renoverade köket såg vi i dörren till vardagsrummet att det var sand under parketten. Jag förberedde firandet med att riva ut parketten så att vi fick en fin sandstrand i vardagsrummet + att vi fick en skaplig hög med parkett ute på tomten som vi på kvällen hade som en fin vårdkase.
    Va bra att ni får god mat samt att några av er får dubbel glädje av denna.

    Kapten Pappa
    P.s en liten nackdel är att vi nu alla har fått flytta in i din nya hytt under däcket för resten av huset är alldeles sandigt.

  • Frida Godling 1 maj 2013 21:35

    Hej Johanna! Har du det bra? Hur känns det egentligen att inte se land på flera dagar? Nu har det äntligen blivit ganska mycket vår här hemma men fortfarande inga löv på träden. Fast soligt är det nästan varje dag, som idag till exempel. Jag har varit ute nästan hela dagen i solen och det märker jag i mitt ansikte nu. Idag är ju alla lediga och det är så himla skönt. Känns hela tiden som att det är söndag men så är det ju inte. Imorgon är det skrivdelen i engelskanstionella. Veckorna går så himla snabbt och det är inte långt kvar tills 1. Vi ses 2. Siesta 3. Min körkortsteori och 4. Skolavslutning. Galeeeeet! Update från svenska bloggvärlden: blondinbella och odd ska få barn, trevligt trevligt för dom även om deras genustänk ligger på noll men det är en annan femma. Mm men, juste! Jag har varit och givit testblodprov för att se om jag får börja ge blod. Resultatet kommer om tre veckor så jag hoppashoppas att det ska gå bra!! Plus att de har jättemycket gott fika man får efter, eller ja inte fika som i bullar utan typ olika bröd och pålägg och dryck och nötter. Och frukt!

    Okej nu borde jag sluta för annars kommer jag bara fortsätta babbla i evigheter. När ska du vara med på ett foto på bloggen?? Ha det bäst oooooch ha det kul. Haha, puuuss och kram!

  • Michaela 1 maj 2013 21:38

    Hej Peter!
    Hoppas allt är bra med dig :) vi saknar dig här hemma och framförallt på söderstadion. Jag ska dit imorgon när vi möter Assyriska och jag ska skrika från dig. Jimmy hälsar så mycket. Vi älskar dig <3 puss / Storesyster

  • Kicki Priklonsky 1 maj 2013 21:38

    JAAAAA, salsa ombord! Det blir ju inte bättre! :D Nu är jag ännu mer avis på er, helt perfekt, och sol har ni också haft. Och störtsköna bilder tackar vi också för, samt din position som backgast.
    Johan saknar dig, helt otroligt va? Dock funderar han på att behålla din dator, hehe.
    Puss påre, från Johan och mamma

  • Thomas Lejdemalm 2 maj 2013 00:26

    Vafalls!?! Sol, medvind, oxfile? Och salsa! Här går vi och räknar med att få hem en bunt förhärdade sjöbusar som kan se till att vi inte som vanligt blir utskåpade på OS, och så får vi höra talas om den här lyxkryssningen... Annat var det på min tid, när vi gick upp två timmar innan vi gick och lade oss, och bara fick ett kok stryk till frukost.

    Det positiva är att Odhner nu inte kan komma undan med en enda skröna i lärarrummet om hur stenhårt det var. Jag stryker omedelbart två veckor av hans sommarlov så att han kan komma i form igen. Hur är det med Westholm, förresten? Jag hörde att han var lite risig i magen, det kanske var av för mycket oxfilé?

    Det är väldigt skönt att höra ifrån er via era resebrev, vi pratar om er varje dag på skolan. Det är jätteroligt att se glada miner på fotona och att ni inte längre ligger utspridda som nykokt spagetti på däck. Var rädda om er, hälsa alla! /Thomas

  • Ted Rock 2 maj 2013 02:33

    hi captain me and all of our family and friends said prayers for Karen today at 11 am l would love to know how it went. thank you and have a safe journey home. Ted Rock

  • Lisa Schmidt 2 maj 2013 06:10

    Hej Olivia - och alla andra!
    Nu har Valborg o Första Maj passerat o då är vi snart där då ni kommer hem - vi längtar !!
    Onkel Tom har anlänt, och vi ser fram emot morgonens konsert. Vädret är fint, sol och 13 grader säger väderprognosen, det är vår.

    Puss o kram - alla hälsar nog, de sover än o jag ska gå t jobbet .....

  • Kerstin S 2 maj 2013 08:07

    Till Robin Ivarsson
    Nu när ni fångar fisk kan du göra chefens favorit'
    Gör 1 liter vit grundsås lite tjokare
    koka ca 8 hg fisk, detta förbereds i föväg och skall kallna
    Blanda och tillsätt 3 äggulor smaka av med salt och peppar (skall smaka aningen salt) Vispa 3 äggvitor hårt och blanda försiktigt ner. Häll i ugnssäker form och grädda i 200 gr tills den stannat. Skall föreställa sufflé. Lycka till!

  • Karin Åsman Lindahl 2 maj 2013 09:44

    Hedda, kul med Salsa!
    Du får fräscha upp mina och pappas steg när du kommer hem. Det var ju ett tag sedan, men är ju skitkul! Eller hur :-)?!
    Kram
    mamma

  • Joacim Broberg 2 maj 2013 11:39

    Hej Moa och alla medseglare.kom hem igår efter att ha jobbat med det ni trampar på (däcket)trodde det skulle vara grönt här men icke.så segla hit med våren och hoppas det blåser som skepparn önskar. Ivan dog inatt. (Hjärtfel)så det är sorg i alla AIK hjärtan.farmor åker ner till nobel på lördag så jag tar ut henne på middag på fredag. Kramar från pappa (tonfisk?)

  • Alexandra holsteryd 2 maj 2013 12:41

    Hej Lovisa !! Hoppas du har det så jävla bra, du har inte missat någonting alls här förutom det roliga vädret, du får ta och komma hem snart ! We miss u very much ! Va inte allt för brun så ses vi snart! :D pussar och kramar från älta brudarna <3

  • pet 2 maj 2013 12:50

    Hej Jonte e de ok om jag lånar ditt suddgummi ??? Vi saknar er <3

  • Sophia Hansson 2 maj 2013 13:24

    Hello Lillebror David!
    Ledsen att jag inte skrivit tidigare men har jobbat som en slaskis sista tiden, så har haft svårt att bara sätta mig ner och skriva!
    Du undrar säkert om du har missat något och det var ju valborg i tisdags..det som är en så rolig högtid... Det blev ingen firewatch för mig men tänkte att när du kommer hem så kan vi sätta eld på något och låtsas att det är valbog all over again? Jag har ett objekt i tanken, tror att du vet vem jag menar ;)
    Det verkar som att du har det bra och det är verkligen jätte häftigt det du gör Jag skryter om hur du är ute på äventyr! Kan möjligen ha förvridit sanningen något, men ta det lugnt jag har fått dig att framstå som en riktig Badass!
    Här hemma är allt lite tråkigare och tystare utan dig. Hoppas att du får chansen att höra av dig något mer, skulle verkligen uppskattas! :) Skriver snart igen! Ha det bra!

  • Lisen Bergh 2 maj 2013 14:37

    Till Olivia Schmidt:
    Hej mitt hjärta. Hoppas du har det bäst! Ta massa bilder. Har inte sådär jättemycket att skriva men vill bara säga att vi saknar dig supermycket. Snart kommer du hem! Var rädd om dig, puss och kram älskar dig!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *