På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130429

gladanochfalken

Här kommer salta hälsningar från Falken!

Vi är inne på vår första natt på den sista etappen på vår resa till Azorerna. Vi lämnade Bermuda två man mindre men modet är fortfarande högt och vi kämpar på som tidigare. Även fast vissa personer inte får behålla maten och det vanligaste samtalsämnet handlar om vilka och förvånansvärt hur de icke behöll maten så är det en annan känsla ifrån den förra loss kastningen. Vi känner att vi blir smidigare på skeppet och har lite mer koll på läget, men besättningen visar oss gång på gång deras imponerande skickligheter och kunskap som när 1:a skepparen kliver upp på däck och påstår att det finns två knop i riggen och rätt som det är så försvinner han och drar i lite tampar och när han kommer tillbaka så visar hastighetsmätaren 1,7 knop mer! Vi hade en sista solig dag i Bermuda i lördags då guidningsgrupperna höll i varsin lyckad guidning!

Hälsningar från Kalle och William!

 

1.Skepparns Hälsning till er alla. Under det gångna dygnet har vi avverkat ca 190nm sedan vi lämnade Hamilton på Bermuda. Dagvakten (0400-0800) bjöd på nordliga vindar mellan10-14 meter per sekund vilket har gett oss en fart på 9-10 knop.( Efter lite skotning.) Nattens segel sättning har varit under rigg med en förtopp detta för att ej göra fartyget för svår hanterligt av våra elever. Nu på morgonen när vinden har minskat något har vi satt hela kryss stället. Storsegel, Gaffelfock, Stagfock, Klyvare, Stortopp, Förtopp, Jagare. Hörde just från däck sh*t över 10 knop. Väderprognosen ser ännu ut att vara till vår fördel. Det gäller att segla undan så mycket det går när förhållandena är bra. Fortfarande har vi en hög materiell status på rigg och segel. Nu känns det som vi är på väg hem. Hälsningar till er alla!!

Hello Ted Rock! On Wednesday 1 of May at 12am (ship time, 11am your time) the ceremony for your wife is going to take place. We will send you more information later.

//Best Regards Robert

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

29 kommentarer

  • Håkan & Lottis 29 april 2013 18:41

    2 man färre? :O Det va värst! Låter ändå som om ni är bättre förberedda denna utfärd :) Verkar också som om ni har bra fart ;) Sköt om er så ses vi om några veckor :) PoK <3

  • Hugo Hyltenfeldt 29 april 2013 19:02

    Tjena brorsan! Hoppas du har det bra ute på havet. Jag tycker att du har varit en kämpe även ifall du har mått illa många gånger. Själv slöar jag hemma halvkrasslig. Även ifall du brukar vara på ditt rum här hemma så känns det ändå tomt. Saknar dig brorsan! Njut av livet nu så syns vi om 18 dagar!

  • Eva Persson 29 april 2013 19:38

    Som svar på det sagda. Glad att ni har bra vindar. Det betyder att ni kommer framåt. Jippie! Vi sess och hörs my darling 1:e .
    hälsningar till alla från ett soligt skåneland
    / Eva

  • Gabriella Hansson 29 april 2013 20:20

    Hej Alla på Falken, men speciellt David.
    Nu är jag helt solo hemma (förutom Hoppelin). Så nu ska jag bli klar med ditt rum. Danne har som du förstått inte varit till mycke hjälp, med armen i paket.
    När du kommer hem ska du få lära oss allt om segling, det blir väl nice att veta bäst!
    Jag längtar en hel del, men hoppas och tror att detta är blir något att minnas hela livet. Det verkar faktiskt så?
    Stor Kram!
    Den döva gamla Haggan

  • Mi och Lillis 29 april 2013 20:36

    Hej Falken! Äntligen ett resebrev från vår son (även om jag verkligen bad om det i sista samtalet innan ni lämnade Bermuda ;-) ) Vi tycker att ni alla är så duktiga som fixar det här...det är nog mycket att ta in gissar vi! Så kul att läsa alla resebrev och speciellt kul när det är sonen som är en del av författarna :) Kämpa på och försök njut av det ni upplever. Snacka om att få sitt livs upplevelse som ni kan berätta för barn och barnbarn så småningom! Må så gott och hör av dig när du kan! Puss o kram Mamsen och Lillis

  • pelle nordansjö 29 april 2013 20:46

    ohoj där william. det var roligt att höra av dej frän bermuda. hoppas att ni får en härlig vind och en skön seglats.

  • Sarah+ mor&far 29 april 2013 21:10

    Halloj halloj jag hoppas du har de skoj!
    En up date från the Kopps in Raksta glider in som på ett silverfat här. Mamma kom hem upprörd idag. Hon hade sett en galen cyklist. Han hade cyklat MITT på Tyresövägen utan HJÄLM och dessutom SMSAT samtidigt. Nu kan man fråga sig vart är världen på väg egentligen?! Så har du sett någon galen cyklist?
    Imorgon drar mor och far en sväng förbi Dubiln dvs att storasyster jag refererar till mig själv får HUSET för mig själv. Då jävlar ska Raksta få se på en brasa som aldrig förr! Jag har även tänkt att passa på att hoppa i mor och far säng och sedan öppna världens fetaste chips som jag ska äta halvliggandes! Livet leker. Nu har var enda liten snöhöga på tomten smält och krattning är i full gång. Jag har en så länge lyckats smita men vi får ju se hur länge denna lyckan varar. Den 1maj så har jag gårdsloppis på uppfarten tänkte bara nämna att din garderob förmodligen är lite luftigare när du kommer hem. Jag hoppas att de blir mindre spya och mer sol på båten denna etapp! Massa kramar och lots of love från oss!

  • F&F,Disa Berglund 29 april 2013 21:41

    Hej Peter !
    Hoppas att ni fick en trevlig tid på Bermuda, och att ni får en trevlig och omväxlande överfärd till Azorerna.
    Här hemma är det vissa vårtecken, men fortfarande kallt. Imorgon är det ju valborgsmässoafton så vi ska titta på elden , vi tänker på dej-er och följer med spänning allt som skrivs,hoppas du mår bra Peter.

    Kramar till Peter och alla !
    från Huddinge

  • camilla helgesson 29 april 2013 21:44

    Aik rapport: 3-3 igår mot Halmstad. Halmstad gjorde sista målet i 90 minuten!! Jävligt surt. Blondinbella ska ha barn. Vet att du ville veta det:-). Nu ska jag gå och sova. Kämpa på så hörs vi.puss och kram

  • Evelina Torlind 29 april 2013 22:04

    Hej allihopa! (Denna hälsning ska läsas av någon under 13.30 uppställningen så att alla kan höra!)
    Nu är jag hemma, eller aa hos mormor iallafall. Flygresorna gick mycket bra. Fick tre säten för mig själv från Bermuda till London så det var riktigt skönt!
    Vid losskastningen i söndags så blev det väldigt mycket blandade känslor för mig. Jag grät när ni kastade loss men var även glad för att ni får avsluta det ni kom hit för att göra. Undrar även hur det blev med min låda, vilka som krigade för den och vad som ligger där i nu. Lämnar en extra hälsning till Kalle, hoppas du klarar dig från spyorna den här gången, eller iallafall att dom minskar ;) till er andra ungdomar så hoppas jag att ni har det riktigt bra nu!
    En liten hälsning till ordinarie besättning också, tack för de här dagarna som jag fick vara med och de jag fick lära mig, även om jag inte var med speciellt mycket, jag har haft en riktigt rolig resa! Ett extra tack till Ekholm som gav mig lite extra energi när jag mådde dåligt!

    Håll utkik efter fler kommentarer från mig!
    /404 Torlind

  • anita jonsson 29 april 2013 22:08

    Hej Natali! Läste att ni satte alla segel på Falken! Vilken syn för ögat! Måste ha sett häftigt ut! Här är det kallt och regnigt. Funderar om man ska gå på Valborg vid Gruvan imorgon eller inte. Det ska som vanligt vara kallt och blött. Det blir inget fyrverkeri för att det är 2 häckande ugglor som ställer till det. Istället blir det brasor runt hela Stora Stöten! Bra för djuren men tråkigt ändå. Hoppas att resan till Azorerna blir trivsam och rolig, utan illamående. Imorgon ska din mamma till Ikea. Det blir väl en massa ljus igen kan jag tänka mig. Hon ska åka med Mai. I helgen är det Rättviks Marknad och i Falun blir det något som heter Våryra. Då en massa plast bockar ska fram och man ska rösta på vilken som är finast!! Ja du har nog 100 ggr roligare där du är än vad som händer här. Många, många kramar till dig Natali och håll ut. Anita

  • Anneli Westerlund (OscarH) 29 april 2013 22:49

    Hoppas ni får en riktigt bra resa till Azorerna och att vågorna är med er. Tänk att ni varit på resan halva tiden nu. Känns som att ni upplevt saker som gäller många många år framåt. När jag tänker på vad som hänt här hemma så är allt som vanligt och ni har ert livs ÄVENTYR!!
    Håll dig från de andras spyor så gott du kan Oscar så kanske du klarar dig från att spy!
    Saknar dig massor!
    Kram Mamma

  • Micke Värmå 29 april 2013 23:23

    Härligt att höra att vädret är med er och det går smidigt framåt!
    Hoppas du får behålla maten i magen och att du kämpar på flitigt som kartläsare! ;)
    Puss på dig min älskling!
    Älskar dig Moa Hedren!

  • Teresa Landehag 29 april 2013 23:24

    till malin gasslander: Godnatt frugan!

  • Teresa Landehag 29 april 2013 23:25

    till Malin gasslander: Godnatt frugan

  • Anneli Stenberg 30 april 2013 04:17

    Hej Natali. Kl är 4 på morgonen, vaknade av katt slagsmål på balkongen du vet ju hur det är. Så nu intar mamma en kopp kaffe och inväntar att gå till jobbet. Här hemma verkar våren vänta på sig blåser kallt, man kan nästan tro att det är snö i luften.I dag valborg få se om vädret är ok ,så då kanske man går upp till Gruvan och hälsar våren välkommen. Hoppas allt är bra med dig. Många kramar Mamma. Kram.

  • Gunilla o Helmut Jordan 30 april 2013 08:31

    Hej Daphne o HMS Falken!
    Ser att vinden just nu är på er sida, på vägen mot Azorerna, om detta håller i sig kommer ni att snabbt nå ert mål. Några av er känner fortfarande av att det gungar, hoppas att du mår bra. Idag är det Valborg o eldarna tänds till kvällen vi hoppas det inte regnar då. Var rädd om dig/Kram Farmor o Farfar

  • Bo Lange 30 april 2013 10:13

    Det är trevligt att läsa att eleverna har ett stort förtroende för den fasta besättningen. Det gör att Falken även har det bra. Nu är det bara vind och vatten som kommer att hålla igång gänget mot hemgång. Må så gott och ta vara på varandra.

  • Heléne Helgesson 30 april 2013 10:14

    Hej Jojo!
    Idag är det Valborg vilket innebär att Lund är staden att vara i om man är mellan 19-28 år och har som intresse att partaja. Lund är ingen stad man vill vara i idag om man är 30 år och ska sitta och jobba( kom just på att jag börjar bli gammal, jag kommer på mig själv att tänka att det ser lite jobbigt ut at bära all öl i dom höga skorna, och att det nog blir kallt att sitta på marken en hel dag i bara kjol.. oj oj vad ska detta sluta) Jag var på Lunds station vid 0745 i morse och möttes av ett hav av ungavuxna/ vuxnaunga som andra dagar fyller sina liv med universitetsstudier, men idag har tagit en paus och fuller sin dag med allt i flytande form. Brassestolar, öl, gummistövlar, vollybollar, mer öl, högmusik, nämnde jag öl.. var det som ögat skåda denna tisdagsmorgon. Så en tyst och skön arbetsdag går inte att räkna med idag. Annars är allt bara bra här i södra Sverige, jag har tagit fram vår jackan och kan nu ha kjol utan att frysa! Måste medge att dina dagar är betydligt mer innehållsrika än mina, vilket glädjer mig! Dagarna rullar på med jobb och renovering, detta gör att era fina reseskildringar är väldigt roliga att läsa!( Nu gick det precis förbi en kille som var utkläd till björn, han får nog inga ragg idag). Puss och kram! // Heléne

  • Mi och Lillis 30 april 2013 11:30

    William! Gissa vem som grejade körkortet och kommer och hämtar dig på Arlanda? :-) Puss mamma

  • Karin Åsman Lindahl 30 april 2013 12:22

    Valborgshälsningar till alla på Falken!
    Och särskilt Hedda förstås :-).
    Idag är det Valborgsmässoafton, dessvärre verkar det bli regn och ganska kallt men det blir mysigt ändå. Vi ska premiärgrilla, men får äta inne. Sedan blir det promenad till Skönstaholm för att kolla fackeltåg, brasa och fyrverkerier, slänga käft med vänner och bekanta samt lyssna till traditionella vårtoner.
    Ha det riktigt bra och hoppas alla som spyr snart mår bättre :-).
    Kram
    Karin

  • Mats Krogh 30 april 2013 12:53

    Ytterligare en period med radiotystnad.
    Nu har ni kommit på ert andra ben i er seglats. Vi hoppas och tror att det bli betydligt roligare med seglingen när ni slipper den första sjösjukan. Jag blir så inspirerad av era resebrev och har full tid med att hänga med. Det första vi gör på morgonen är att slå på datorn för att se om det finns något nytt. Rummet eller hytten en trappa ner är nu färdigt och mina projekt fortgår. På korten vi fick i helgen ser jag att de umbärandena ni har gått igenom betaladet sig väl! Det såg så bra ut med sandstränder och palmer vilket innebar att vi i lördags inmundigade våran middag i sandhögen på tomten med en nyinförskaffad plastpalm. Plastpalmen kommer du att få som inredningsdetalg till din nya hytten samt även den plastdelfin och plastsköldpadda som nu under din bortavaro är ett obligatorium vid bad här hemma. Vad jag förstår förväntar ni er att få se valar på denna kommande etappen och här ligger vi redan på för kant. Mamma har nämligen redan sett en val i badkaret så nu kan vi spara lite på kosingen eftersom vi slipper köpa en i plast. Jag bad henne att ta ett fotografi av denna tillsammans med delfinen och sköldpaddan så att du skulle kunna sätta upp detta i utkiken för att ha som referens på djur som ni upptäcker, men hon påstår att det fotot aldrig skulle gå igenom Försvarsmaktens granskning och att man definitivt inte får skicka några fotografier på bloggen. Jag hoppas att ni får en underbar resa och att ni alla är snälla mot varandra.
    På återhörande kapten Pappa

    PS Du behöver inte vara orolig för jag har fotat själv så att du har ett bra underlag till en eventuell presentation i skollan. Jag är säker på att du kommer att få stort A i betyg.

  • Annika Lans 30 april 2013 14:03

    Hej alla tappra matroser
    Roligt att resebreven kommer inrullande igen.
    Verkar som ni får slita med en ganska stark vind/vågor igen....hoppas dock att kroppen hunnit vilat upp sig lite på Bermuda och att det är nya tag som gäller.
    Idag är det Valborgsmässoafton och som vanligt vid denna dag, är det säkrast att klä sig med vinterjacka och långkallingar.
    Nu är jag och pappa lediga till söndag. Så imorgon barkar det av till landet.
    Suzi och Sussie :) hälsar till dig och Sussie följer dig på bloggen av och till. Gunnar ringde igår och frågade hur det går.
    Många andra som frågar om dig Josefin och tycker att du är modig. ( har pratat om dig på jobbet )
    Många, många kramar från oss här hemma

  • Mikael Rainergren 30 april 2013 16:00

    Hej Jonte och alla andra på Falken.Hoppas att ni får en fin resa nu till Azorerna.Vi saknar dig här hemma,longboarden står i förrådet och väntar på att få komma ut på de nysopade gatorna:)Det ska bli spännande att se bilderna när du kommer hem.Sköt om dig och hoppas att du nu får njuta av Atlanten.Puss och kram/Pappa&Maria och grabbarna

  • Shanna 30 april 2013 16:52

    Hej Shewa! Hawar hälsar att han hade mösspåtagning idag, att d va jättekul o d va kring 509 studenter som luktar han som alkolisterna på söder hahah!! Han säger att jag liknar dig bakifrån och kramar mig, känner mig faktist förolämpad, d händer inte annars hahah o så hälsrae han " jag älskar sig Shewa"

    Puuussss på dig ktchatw

  • Shanna 30 april 2013 16:53

    Lite slarvfel dära, inte lätt att skriva med en hand haha

  • Ingrid o Per Tholander 30 april 2013 17:42

    Hej igen Natali !!
    Dags igen att skriva några rader till dig. Idag firar vi Valborg, men det är så kallt och ruggigt att vi nog stannar inne i kväll. Jag har lagt kort på lådan idag som jag hoppas du får när ni kommer till Horta. Christina kom och hämtade Tillie igår, och hon blev så glad att träffa matte igen. Tittar just ut genom fönstret och det spöregnar. Ingen brasa i kväll inte. Hoppas ni har vädrets makter med er på denna del av resan, så att ni slipper bli sjösjuka. Ta väl hand om dig, så hörs vi av snart igen. Många kramar från Ingrid

  • Dan-Erik Hansson 30 april 2013 19:56

    Hej David och båten

    Hoppas att min prognos med sol och medvind stämmer. Lite nyfiken på hur det var att segla ut från Hamilton är jag också, var det ”Åhoj, äntligen ut på havet igen” eller ”Hrm, ett par dar till i solen hade varit riktigt skönt”?
    Själv har jag varit i Köpenhamn för första gången sen armen blev lagad och ryggen gick sönder för att köpa tåg åt DSB, Danmarks SJ.
    I morgon, 1:a maj, är det dags att åka till Skokloster och stora italienska bil och mc-dagen. Ska ställa ut tävlingsbilen, är faktiskt mäkta stolt.
    Sist lite tjat (hur ska jag kunna låta bli när du inte ens kan protestera?) om din dagbok, hur går det har du kommit igång än? Ett tips är att alltid ha anteckningsbok och penna i fickan för att kunna skriva nåt direkt när det finns möjlighet.

    Hur oanständig var sången som förevigades på bild?

    /Danne

  • Susanne o Christer 1 maj 2013 20:18

    Hej Viktor, har inte haft möjlighet att kolla er blogg på några dagar, men är nu uppdaterad:) Förstår att ni hade härliga dagar på Bermuda:) Här har vi firat valborg, vi åkte ut till Trosa skärgård, fint väder men kallt, det är inte länge sen isen gick upp. Elin var i Huddinge tillsammans med Simon, vet inte om de kom till någon brasa. Mormor har åkt till Åland och bor hos Bernhard. Ha' det gott och njut av tillvaron, once in a liftime, förhoppningsvis nu utan sjösjuka. Bamsekramar Su o Ch

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *