På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130430

gladanochfalken

Hej alla glada, Liza Krogh här.

Hoppas alla där hemma mår bra och här fortsätter den goda maten att komma upp, vi har seglat sedan vi åkte från Bermuda och nu i natt var vi tvungna att ta ner seglen vilket gör att det börjar gunga mera.
Igår fick vi stuvade makaroner och köttbullar till lunch och till middag oxfilé, klyftpotatis och pepparsås, så vi har de inte så jobbigt som de låter med all spya. Det absolut bästa är banan för det smakar likadant som när det går ner som upp. Igår seglade vi hela dagen, som max kom vi upp i 10 knop. Det har varit bra vind. Nu är det bara 18 dagar kvar nu tills vi är på Arlanda. Det ska bli skönt att komma hem till sin egen säng och att inte ett toa besök ska behöva vara ett äventyr. Vädret har varit bra, solen har varit uppe men det har kommit kalla vindar så det har varit lite kallt.
Just nu är det ett stort regnmoln i himlen som vi hoppas på att kunna passera utan att bli blöta. Klockan är 06.30 och vi gick på vår vakt 04.00 och den är slut 08.00. Innan vi åkte från Bermuda så blev våra fyra kvarter tre istället, vilket gör att vi får mer sömn och orkar mer.
Jag saknar er där hemma, enda gången det är jobbigt är på kvällarna annars hinner man inte tänka så mycket. Brukar ligga och titta på videos på telefonen när Chrisoffer leker med Ebba och när Ebba blir extas när Johanna Kopp kommer hem till oss, jätte mysigt. Glöm inte att jag vill ha uppdatering om Lets Dance, fortsätt skicka kommentarer. Mamma, hälsa mormor från mig och säg att jag har det super bra och ring henne varje dag. Pussa Ebba från mig.

Pussar och kramar till er alla från en trött Liza.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

14 kommentarer

  • Marie Helgesson 30 april 2013 20:26

    Hej Johanna och alla andra!
    Vi hoppas att du klara dig ifrån att bli sjösjuk även denna seglinigsetapp.
    Då slipper du att äta bananer.
    Nu har vi sett Michael 2 gåner på bild, men inte dig.
    Har du gått och gömt dig?
    Här har vi ett typiskt vårväder, idag har det kommit hagel stora som ärtor.
    Kan ju vara bra med tanke på valborgsmässofirandet.
    Vi hörs av igen,ha det så bra.
    Kramar och pussar från mamma och pappa.

  • Peter Jordan 30 april 2013 21:11

    Hej på er alla Atlantenseglare och hej Daphne
    Idag är det Valborg med som vanligt ösregn, hagel och ca 5 grader ute. Vi sitter över Valborgselden och har en egen brasa i braskaminen.
    Daphne, vi har försökt att knöla ner Robin i ett kuvert för att skicka till Azorerna. det gick inte så bra. Vi ska pröva med din andra önskan att skicka en fet Plankstek istället så får vi se hur det går.
    Vi har hört ryktesvägen att om man seglat över atlanten så får man bära röda byxor. Det ska bli kul att se er alla på Arlanda när ni kommer genom tullen i eran nya utstyrsel i rött. Jag ska i alla fall ha kameran med mig. :-)
    Vi pratade med Robin idag. Allt var bra med honom också. Vi tävlar lite om vem som saknar dig mest.
    Hoppas vädret är med er så att gungandet avtar lite och att ni får en del sol.
    Det är alltid lika spännande att läsa era resebrev. De är fantastiska och väldigt roliga.
    Massa pussar och kramar från Mamma, Pappa, Emilia och Oliver och alla djur (de äter just nu grisöron så de är förvisade från soffan).

  • Carina Brambeck Wallberg 30 april 2013 21:19

    Hej Micke och Falken.
    Vad händer? fångad på bild igen, ...
    kul och se dig

  • Carina Brambeck Wallberg 30 april 2013 21:52

    Oj oj nu blev det så där igen, hälften kom inte med..

  • Christer Brambeck 30 april 2013 22:38

    Så kul att följa er Micke,kram farmor och farfar

  • Kicki Åström 1 maj 2013 09:34

    Hej Liza,

    Vad glad jag blev när jag äntligen fick läsa ditt resebrev.
    Igår var vi hemma hos Mona och Mats och firade Valborg.
    Ebba var förstås med och gjorde konster med Pontus.
    Elli har åkt till Skövde men skall jobba till helgen så då kommer hon hem. Jag ringer mormor varje dag och berättar om dig. Farmor har också hört av sig och vill veta hur det går för dig. Hon hälsar så mycket till dig.
    Just nu skiner solen och det börja bli varmare för var dag som går. Träffade Kristoffer både igår och idag. Han skall åka motorcross idag. Fortsätt ät bananer och ha det bäst de sista veckorna. Snart är du hemma i älta igen med ett minne för resten av livet. Jag älskar dig och längtar också efter dig. Miljoner pussar och kramar från mamsen

  • Karin Aquilonius 1 maj 2013 09:50

    Hej Isak,
    Nu har vi firat Valborg på IP , Lovisa vann chips var mycket nöjd:) hoppas ni har fint seglarväder!vore roligt om du fick skriva resebrev snart , så vi kan höra lite hur just du mår, om du e sjösjuk hela tiden eller om du börjat bli van? Hur det är att sitta i toppen av masten ? Men ha det bra allihopa !
    Alla hälsar och kramar till isak

  • Kicki Priklonsky 1 maj 2013 12:32

    Hej alla tappra sjösjuklingar :) och speciellt Peter, då är det visst dags för lite mer vågor igen. Det är så otroligt kul att läsa alla målande beskrivningar i resebreven, det tackar vi för. Och bilderna!
    Här hemma är det vår på gång. Ibland. Valborg igår var inte vårlikt alls, så vi skippade eld och intog soffan istället. Idag är det 1 maj och mao ledigt, Johan med en drös kompisar är på Grönan och köar med resten av Stockholm, hehe, jag ska iväg på lite bågskytte en stund.
    Inga mail om sommarjobb eller annat, så du kan vara lugn. Skulle vara kul att höra vad du gör ombord, loggast, toppgast eller vad? Eller ni kanske roterar...
    Skulle tro att ni får se fler valar snart, håller tummarna för det och för lite mindre illamående. Det låter på samtliga resebreven som det upptar en del av er vardag, kul att ni även kan skämta om det!
    Och Peter, kan du vara med på några bilder, kanske??? ;)
    Massa kramar, mamma

  • kicki åström 1 maj 2013 12:48

    Hej igen Liza, Glömde att berätta om hur det går i Lets Dance. Dessa par är kvar;Erik och Sigrid
    Anna o tobias. Sofia o tobias. maria o kristjan.
    oskar o maria. markoolio o cecilia.
    Lämgtar eftet min fina o duktiga tjej. puss mamsen

  • Julia och Tina Engvall 1 maj 2013 13:59

    Hej Hedda!
    Jag, Julia, saknar dig på studentskivorna som har varit nu när du är borta. Vi får ta igen det nästa år!
    Jag, Tina, saknade dig på Valborgsmässofirandet vid Sköndalsbro i går. Det var som vanligt en stor eld och ett jättefint fyrverkeri.
    Hoppas att du inte är sjösjuk och att du har det bra.

  • Micke Värmå 2 maj 2013 10:27

    Det ser ut som att du jobbar på flitigt med ditt kartläsaruppdrag Moa! Själv har jag pluggat här hemma och precis skrivit Kemtenta. Det kändes bra. :)
    Saknar dig hela tiden.
    Puss

  • Carina Brambeck Wallberg 2 maj 2013 12:49

    Hej
    Det blev ju helt galet med inläggen tidigare:(
    Kanske har det att göra med att jag skickade från min I-phone?

    Iallafall.. Linnea och jag tyckte du såg Cool ut:)

    Nu såg jag från senaste inlägget att "sjösjukan" börjar lägga sig,.. Hoppas du och de andra får njuta av resten av seglingen.

    Valborg och 1:a Maj har varit solig men ganska kallt..
    Har inte sett någon brasa, men har haft det bra ändå.
    Igår 1:a maj var Linnea och jag inne i stan, det var super mysigt: Bra stämning och mycket folk.

    Det är tomt utan dig:) Ha det super bra.
    Puss och Kram Mamma Carina

  • Tobbe 3 maj 2013 09:00

    Hej Lisa!

    Jag är ledsen att detta dröjde, har pratat om det sedan förra fredagen då vi pratade en snabbis men tiden har liksom inte räckt till! :-) Låter sådär med sjösjukan, trodde det skulle lagts sig nu!? Blir avundsjuk när jag läser om era äventyr och att ni sett, val, sköldpadda och delfin, det är grymt att se dem i det fria!
    Let's dance ja, vi var ju och tittade förra fredagen och då åkte Håkan Dahlby ut och igår (torsdag) åkte Sofia ut efter att ha fått åkt till sjukhus med magsmärtor, hon dansade inte ens utan de spelade upp hennes generalrep.. Vet inte hur allvarligt eller vad det var med magen. Tyra och Astrid pratar mycket om dig och undrade senast i morse hur länge du hade varit borta, de saknar dig! Liksom jag och Malin! Idag börjar Hockey VM till min stora glädje! :-)) Våren har äntligen kommit hit men det är fortfarande kallt på nätterna.

    Hoppas du har tagit bilder eller får med dig bilder som jag kan få se när du kommer hem!?

    Försök att njuta av de sista veckorna, det är unikt det du får vara med om!

    Som jag skrev sist, jag är stolt över dig och tycker du är tuff, du kommer att gå långt men det har jag vetat sedan vi badade tillsammans vid erstavik, när var så där 5 år ;-)
    Vi alla saknar dig massor ser fram emot att få krama dig när du är hemma igen!

    Du är grym!

    Puss och kram från Tobbe och tjejerna!!

  • Mormor & Morfar Åsman 8 maj 2013 22:25

    Hej igen Hedda! Varmt tack för det stiliga Skönertogrammet som kom i dag Roligt få en hälsning från dej på ett så tjusigt sättGissar att ni närmar er Azorerna i hög knopfartSkulle vilja stå på stranden och ta emot dejVi reser till landet över helgen och öppnar stugan och sätter på vattnet Ska bli så kul Roligt att du har det så bra som helst Puss o kram skumbanan

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *