På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130427

gladanochfalken

Hallå världen!

Vi sitter ett gäng nere på trossbotten och tar det lugnt för tillfället efter en lång och skön dag som bestått av permission och guidning. Gårdagen bestod av delvis permission och delvis vakt. Den lilla tid av permission passade alla på att gå till närmsta restaurang för att flitigt utnyttja dess WiFi som vi har varit utan under en hel vecka, det vill säga en evighet! Senare på eftermiddagen stod mingel/mottagning på schemat. En stor del av tiden gick åt att städa och göra rent innan vi bytte om till våra finuniformer! Vid femtiden kom de första gästerna och därefter trillade människor in lite då och då, det bjöds på dryck och gott tilltugg! Under minglet pratade vi med en del människor som bor här på Bermuda och vi fick lära oss en hel om Bermuda, bland annat att man inte betalar någon skatt här och man får endast ha en bil per hushåll. Lite annorlunda till skillnad från Sverige! Det var hur som helst en trevlig tid med trevligt sällskap!

Denna dag (lördag) bestod av permission och guidade turer runt på Bermuda. Morgonen började som vanligt med städning och ännu mer städning. Till slut fick vi tillåtelse att byta om till civila kläder och helt plötsligt så låg det bikinis och badkläder över hela trossbotten. Vi började med en guidad tur till Fort Hamilton där vi fick reda på en del historia bakom Bermuda. Det bjöds på mycket fint väder så det blev en liten picknick på gräset! Efter guidningen så var fritt fram att göra i princip vad man ville, fri tid helt enkelt! Genast tog vi bussen till Horseshoe Beach där vi spenderade några timmar under solen och drack kall cola. Efter några timmar degande tog vi bussen tillbaka till Falken, duschade och gjorde oss snygga för att sedan gå ut och äta middag. Hamburgare med pommes och majonnäs fick det bli.
Efter middagen gick vi till en stor mataffär där vi plockade på oss nöd proviant för att överleva de två närmaste veckorna, det blev allt från chips och kakor till nytt balsam. Ett skönt avslut på en härlig dag! Nu är klockan strax efter tio och det är dags att plocka fram hängbingarna helt enkelt.

Hälsningar Shewa och Jonathan.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

23 kommentarer

  • Annika Lans 28 april 2013 15:00

    Hej alla tappra på Falken!
    Skönt att ni fått slappa lite på Bermuda.
    Nu börjar allvaret igen och jag hoppas att sjöbenen sitter kvar, för nästa etapp till Azorerna.
    Här hemma har det varit en lugn helg med gårdsstädning, fönsterputsning och lite annat småfix.
    Nessie har fått åka till vetrinärsjukhuset pga bett från en huggormsesping (troligtvis). Hon har stannat kvar där över natten för observation men det är ingen fara. Apropå djur: Suzi och Jocke har skaffat en katt (Bamse). Jag har bara sett bilder på den.
    Anna har fått jobbet som vice biträdande. Nu har all snö smält bort härhemma. På tisdag är det Valborg i Svedala, så vintern har rasat ut ganska lagom. På onsdag är det 1:a maj-då är man ledig. Då ska vi åka till Muskö och stanna där till söndagen. (då kanske det inte blir så mycket skrivande till dig Josefin)
    Tänker på dig och alla på Falken. Alla hälsar här hemma :)
    May the Force be with you !

  • birgitta rainergren 28 april 2013 17:14

    Hej Jonathan. Hoppas att du mår bra oxh har kul. Idag har pappa o Maria varit hos oss och ätit. Äppelpaj till efterrätt. Vi ska ta igen det när du kommit hem. Vi är så stolta Farfar o jag. Vi saknar dig. Hälsa alla dina kamrater. Har förstått att ni hjälper varandra. Ha de nu fortsatt trevlig resa och att vädret är bra så ni slipper må illa. Kram Farmor o Farfar

  • Anneli Stenberg 28 april 2013 17:35

    Hej Natali. skönt att höra att ni haft en trevlig vistelse på Bermuda. Här hemma är vädret tråkigt kallt och blåsigt, vår ena dagen höst den andra.Här ska det regna några dagar framöver, så våren verkar dröja här. Ska hälsa så mycket från bekanta och familjen stenberg till dig. Det stora samtalsämnet är du.. på ditt äventyr. Sköt om dig Kramar mamma.

  • Helen Rainergren 28 april 2013 17:35

    Hej alla och Jonathan speciellt!
    Låter som ni har fått några dagars välbehövlig vila! Att få bada på Bermuda låter härligt! Är lite (mycket) avundsjuk både på det och att få mingla på en vacker båt med världens mest välputsade mässingsknoppar eller vad det nu är för mässing ni putsar på ;) Jag är så glad att ni hittad ställen med WiFi. Var så roligt att få kontakt:) Hoppas nu att ni får en fortsatt härlig resa som kanske är lite mindre gungig. Fast nu kanske sjösjukan är botad? Jonathan har du köpt några Bermudashorts? Tack för ännu ett informativt resebrev! Jag hade ju slagit vad med Oscar att du inte skulle skriva något och om du gjorde det skulle det mest stå, "Det är nice här".Är glad att jag förlorade det vadet ;) Många kramar Mamma

  • Therese Johansson 28 april 2013 17:39

    Hej Kalle!
    Kul att kunna följa er resa på bloggen..
    Vad jag förstår har ni alla haft en tuff tid genom att vara sjösjuka... Tur att jag inte är med. Jag hade nog varit sängliggande mest hela tiden. Känner på mig att du har en gen kommen från mig, men hoppas du överlevt :)) och fortfarande tycker resan är kul och spännande!
    Det mesta är sig likt här hemma. Inget särskilt har hänt. Hugo och jag var och hälsade på morfar förra helgen.. Morfar bytte däck på bilen och grillade med oss.
    Nicke och Nettan tittade förbi. Nicke har fått nytt jobb och ska börja redan 6 maj. Han är glad.
    Jag har haft mitt årliga skjutprov, vilket jag klarade...:)) Alltid lika nervöst!
    På Hugos födelsedag var vi, pappa, Hugo och Jag, i G:a stan och åt middag. Gissa vad jag åt?... Trot eller ej.. Fiskgryta.. :)) Det har jag väl aldrig tagit förut. Hugo tog kött och bea i vanlig ordning, men tiramisu till efterrätt... Du fattades!!!
    För övrigt har jag krattat och vårplaterat i krukorna och köpt nya betongmöbler till balkongen... Kul att veta va?! Men som du ser.. Allt rullar på som vanligt...
    Hugo och jag har denna helg varit hängiga/förkylda och mest slappat i soffan och sett en och annan film.. Känner oss lite bättre nu..
    Pappa och jag har precis deklarerat. Pappa tittar nu klart på ett slutspel i damhandbollen, Lugi-Skuru, på TV. I skrivande stund står det 30-19 till Lugi så det kan inte bli annat än en femte match.
    Hugo kom precis hem från att ha haft date med någon hemlig tjej...:)) Han vägrar att namnge henne...
    6:e juni är vi bjudna på Antons studentfest i E-A.
    Längtar efter dig!!! Hoppas ni får det bra under långresan mot Azorerna nu...
    Stor stor kraaaam Ma

  • Isaks mormor ingabritt 28 april 2013 18:47

    hej Isak .Gissa om jag oroar mej för alla bläckfiskar, pi arter m.fl. hoppas inte sjösjukan har drabbat dej så hårt. En garvad radiotelegrafist på vår gata nästan garanterar att när man vant sej vid ett fartyg kan mán inte bli sjösjuk på samma skepp. Jag och morfar hoppas att det stämmer. Var rädd om dej!

  • Karin Aquilonius 28 april 2013 18:48

    Halloj Isak,
    Hoppas era sk sjöben hållit isig nu när ni ska fara vidare! och att ni får se mera djur, det verkade ju jättehärligt med delfinerna! Här hemma är det som vanligt lite mer vår bara, och på fredag ska vi gå på Bruce Springsteen på firends arena. Henrik ligger i hårdträning så att han ska kunna texten på alla låtar, för att kunna sjunga med ordentligt.
    Alla hälsar jättemycket, Lovisa säger håll i hatten!
    Kram ifrån mamma

  • Annette Stenberg 28 april 2013 19:57

    Hej Kenny ! mormor &morfar hälsar så gott och de vill ha en bild av dig i Kalle uniformen, det kan du väl fixa? Hoppas att ni får en lugn seglats över Atlanten och att ni slipper att bli sjösjuka. Här är allt sig likt våren börjar komma men den är seg. En råtta har flyttat in i rabbatten nedanför ditt fönster. Vi har just nu en disussion med rådisen att den ska flytta
    många kramar från oss här hemma och största kramen får du från din mor

  • Oscar 28 april 2013 20:20

    Tja broder! Hoppas ni har det riktigt bra på Bermuda och att ni har det slitigt så du skaffar lite muskler! ;D Ha det jätte bra nu!
    Kram // Oscar

    • Oscar Oscar 28 april 2013 20:21

      Jonathan rainergren :D

  • Marie Helgesson 28 april 2013 21:17

    Hej igen alla seglare!
    Här kommer än liten dagsrapport från Björkvägen.
    Idag har vi passat Hjalmar på förmiddagen, det var kul.Vi var hos grann barnen och lekte.
    Han ville gå upp till Jojos rum.
    Pappa och jag var hos farmor och farfar och informerade om läget hod er dom är enormt intesserade farmor följer via kartboken.
    Du vet ju hur hon är,hon har lidit med alla sjösjuka.
    Nu tycker hon att det är skönt att ni har mark under fötterna.
    Vi åt kåldolmar lika gott som vanligt.
    Aik spelade 3-3 mot Halmstad.
    Det var kul att se kort på dig Michael,när får man se ett på dig Johanna.
    Bilden av dig har börjat att suddas ut.
    Skojar bara.
    Ha det nu så bra,kramar från oss alla här i Huddinge.

  • Moa Hedström 28 april 2013 21:21

    Hej hopp!
    Ni verkar ha det väldigt trevligt! Tänkte bara önska er en trevlig resa till nästa land :) Saknar er allihopa massor!

    Natali, Moa och Emelie ni ska bara veta hur tomt det är i klassen! Saknar er <3

    Johanna vilka härliga bilder du lägger upp på instagram, fortsätt med det :D Miss you <3

  • Casper Jansson 28 april 2013 21:22

    Hej Naod!
    Trevligt att ni har det trevligt på Bermuda. Jag tänkte bara ta och berätta att jag har funnit min nya hobby, smideri! Jag ska bygga en smedja på min bakgård! :D
    Du ville ha något att tänka på så tänk dig min svettiga kropp i ett förkläde av djurskinn med en fet hammare och pulserande ljus från ugnen. Det borde få dig på andra tankar!

    Puss och kram, din Casper!

  • Joacim Broberg 28 april 2013 21:55

    Hej allihopa tappra ungar och övriga. Fick äntligen Internet här i torrdockan på grand Bahamas.här har det varit sol ochvågfritt. Moa jag flyger hem tisdags kväll .ska väl övningsköra med din syster, saknar å älskar dig puss från en stolt pappa

  • Teresa landehag 29 april 2013 08:56

    Till Malin gasslander: fruuuuugan! Så roligt att prata med dig på chatten här om dagen! Nu sitter jag och käkar frulle smuttar på kaffe och lyssnar på P3:) fy fasen va jag längtar tills vi är i new york ska bli så fantastiskt roligt! Vi måste åka på lite utflykter utanför stan oxå till stränder och sånt. Ahhhh!!! Hoppas er vidarefärd gått bra hittills och att du inte mår illa ännu. Ta kort på stjärnorna åt mig! Saknar dig! Stor kram

  • Kerstin 29 april 2013 09:48

    Hej Jonathan!
    Va trevligt att läsa brevet från dig och Shewa. Det lät mysigt på Bermuda dit skulle vi gärna åka. Bra att ha en reseguide i familjen så vi kan få tips!!! Ser fram mot Azorerna och beskrivning av de öarna. Såg att ni lämnat Bermuda igår och kommit en bra bit på väg håller tummarna att ni får en lugnare seglats och slipper kryssa. Läns skulle vara perfekt. Ska titta på bilderna och se om mössan åker av = fint väder och medvind!!!!! Soliga medvindskramar från Kerstin och Janne.

  • Lisa, Simon och Per Schmidt 29 april 2013 10:33

    Hej Olivia Schmidt,
    Skönt att prata med dig i lördags. Hoppas du inte fick för mycket solbränna på stranden. Jag fick lite solbränna i går på matchen. Din bror gjorde mycket bra i från sig och Sverige bankande till Holland 34 mot 12. Nu blir det nästa kval match mot Danmark i början av augusti. Säkert nånstans i södra Sverige. Vi åker på landet en sväng över 1sta maj. Kul å höra att du så langt har klarat dig från någon större sjösjuka. Kanske blir annorlunda nu ute på det stora havet. Men stå på dig. Hade det varit din pappa därute så hade fiskarna fått jättemycket "mat" Schmidtarna i Norge hälsar dig. Tror Bestefar är lite avis på dig. Han saknar nog tiden på sjön ibland. Må gott och njut av tiden ombord.
    Puss från oss alla!
    Simon, Mamma och Pappa

  • Katarina Henriksson 29 april 2013 12:37

    Hej, här kommer en hälsning till alla glada matroser och särskilt till toppgasten Isak Wallin.
    Håll i dej ordentligt och ha en super resa!
    Hälsningar Katarina o Dennis i Göteborg.

  • Skolkurator Ninna 29 april 2013 13:37

    Hej alla Bernadottare vad kul det är att följa er på bloggen! Jag skulle vilja att Mårten Odhner utvecklar vad han menar med att "till och med lärarna hjälpte till och tog ett hundpass" ; )..... samtliga är väl elever på båten???!!!
    Ta hand om er och njut av äventyret allihopa!

  • Shanna 29 april 2013 15:33

    Heeeej Shewa tack för hälsningen och upptaderingen ;)!! Här är allt som vanligt, mamma ropar ditt namn flera gånger om dagen och hälsar att skorna har , kort sagt, effekt haha xoa azanet xarikia chia la derawa haha!! Jag va o tränade kampsport i lördags och fick fett spö hahaha har stukat handen o är gul o blå i kroppen. De kom inte heller undan så bra haha!! Pappa körde en uppdatering på mobilen o förlorade mkt information nu jagar han alla för hjälpa honom med mobilen hhaha alla hävisar till dig haha så lycka till när du är tillbaka ;)! Har skickat brevet också! Hawar äter påoch det är heta diskussioner om att han är fett igår sa jag att hans ansikte liknar ditt när du sover ahhahha!! Dramaaah! Vi saknar dig pussaa

  • Joacim 29 april 2013 17:47

    Hej natali ! Pratade precis med din mamma :) och jag hörde att ni hade pratat i telefon :) lite avundsjuk... :) som sagt vi har kommit hem från Finland idag och pappa har med sig första pris. Det var kul att det gick bra för han :) imorgon är det valborg och mamma och pappa ska till Mats och berra och äta :) jag för nog laga ihop något eget kanske en Billys dom är jag ganska duktiga på att laga :) jag hoppas att du har det bra ! :) och jag saknar dig hur mycket som helst !! Men jag vet att du klarar det här för du är stark ! Och du måste tänka att det är inte lång tid kvar nu och att du snart är hemma ! :) tusen pussar jag älskar dig natali ! :)

  • Hozan Abas 1 maj 2013 15:27

    God afton vänner till Havs!

    Ohoj Shewa och Falken!

    Vänner och landsmän, Hälsningar!
    Må havsgudarna vara med er under er fortsatta resa över atlanten, och tjärnljusen leda och vaka över er på natten, våra tankar är hos hela besättningen under denna resa.
    Far väl.

  • Åsa Siviero 2 maj 2013 23:12

    Hej Hedda och alla andra! När jag ser bilderna och läser er dagbok inser jag att jag missade en slags resa i min ungdom,segling över Atlanten! Det syns/känns/man får för sig att ni har schysst stämning ombord! Er resa verkar också ha potential att bli ett minne för livet på ett annat sätt än en all-inclusive i nåt exotiskt land. Lite avis är jag allt---Så då tänker jag lite på sjösjukan, så går det över! Här är det nästan vår. Med betoning på nästan. Snöhögarna som är dumpade på gräsplanen mellan Sköndal och Tyresövägen har i alla fall smält till hälften. Igår skulle din pappa hjälpa mig att kolla batteriet på bilen. Det hjälpte inte med startkablar, så han föreslog mer bensin, (jag hade kört torrt innan, då hade mamma fått hjälpa mig att hämta bensin i min reserv-dunk). Jag sade lite överlägset nej till din fars idé om mer bensin, jag hade ju koll på det (tjena...). Han påstod att bil i uppförsbacke kunde spela roll, jag låtsades inte höra, ringde verksatd, fick bilen bärgad till verkstad, föreställde mig att motorn skurit. Till min stora förvåning ringde verkstadskillen och sa, Åsa, du hade ju inte tankat???!!! Jag tankade i 200:-, du kan hämta bilen nu...Ja, så kan det gå. Poängen med detta är följande: du Hedda, har de de enda föräldrarna i världen som alltid har rätt! Lyssna på dom, det ska jag börja göra...Kram, och sov gott!/Åsa

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *