På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130426

gladanochfalken

Hej alla glada där hemma!

Här är vi på gott humör och njuter av Bermuda. Imorse fick vi hjälp av en lots från vår ankringsplats in i hamnen vid Hamilton. Vi kunde förtöja kl 10:00 precis vid Front Street, vilket tydligen är ”downtown” där dom bästa barerna och restaurangerna finns. Under dagen har vi städat det sista och fortsatt på vårt never-ending-mässingsputs, och vi har fyllt på våra lager med mat och (otroliga mängder) vatten inför resan till Azorerna. Efter lunch fick babords vakt permission för resten av dagen och kvällen. Vi på styrbord har ansvarat för att alltid ha två personer kvar på båten medan resten har kunnat gå iland en kortare stund. Jag är 99,9 % säker på att alla letade upp något ställe med WiFi och tog kontakt med omvärlden för första gången på en vecka. Själv försökte jag få tag på min kära familj men självklart skulle dom vara på teater då så det gick ju inte så bra :/ men jag fick i alla fall tag på min pojkvän och kunde prata med honom ett tag vilket var dagens high light! Styrbordsvakt hade tidig middag idag på båten för att vi sen skulle byta om till Kalle anka-uniformerna och fixa det sista innan vår öppna mottagning/mingel/öppen båt osv osv. Då fick allmänheten komma på båten och se hur vi har det. Dom flesta som dök upp var svenskar som bodde här på Bermuda. Det var intressant att prata med dom och få lite inside-information om ön. Jag tycker det verkar finnas massor av coola saker att göra här men tyvärr har vi bara imorgon på oss att utforska stället. Och då är vi några stycken som måste guida resten av gruppen som en del av den kurs (Naturguidning 1) som vi Bernadotteelver läser, vilket antagligen kommer ta halva dagen. Jag tycker att det är lite synd att vi ska åka härifrån redan på söndag, fast å andra sidan kanske det är bra för att man inte ska hinna bli av med sjöbenen. Jag vill inte behöva gå igenom dygnen av sjösjuka igen! Usch! Jag tycker ändå att det ska bli kul att ge sig ut igen, även fast det är väldigt skönt att få vara i hamn ett par dagar och vila upp sig lite. Det kommer dock vara en utmaning att inte kunna se land på ungefär två veckor. Även fast det gick bra att åka hit så var det stor lycka när man äntligen kunde se Bermuda efter alla dagar av oändligt hav i alla riktningar. Just nu sitter jag och Peter Priklonsky på vakt medan det spöregnar och vi är dom enda kvar på båten (ja om man räknar bort dom lärare och befäl som sitter och myser i Gunnrummet framför TV:n (Avis!)). Vi får underhålla oss med att käka godis istället. Nu har jag inte något mer att skriva vad jag kan komma på men jag hoppas att alla har det bra där hemma och ni är saknade! Dessutom vill jag speciellt hälsa till min familj, mormor och morfar och Olivia Rosenberg som har skickat fina hälsningar till mig! Fortsätt med det allihopa, det uppskattas verkligen!

Puss och kram skumbanan!

Hedda Lindahl

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

14 kommentarer

  • Carina Brambeck Wallberg 28 april 2013 07:22

    Hej hej
    Ännu en fin och levande rese berättelse:)
    Tack för den.
    Vi går här hemma och börjar bli "lite tjatiga"
    "har du läst det senaste"?
    Iallafall..,
    du/ ni vet vilken prestation ni har gått och kommer gå igenom.
    Saknar dig...
    Därför ett extra tack för att du ställde dig framför kameran.
    Linnea hälsar supermycket

  • Håkan & Lottis 28 april 2013 08:19

    Jättefina kort! :) Va kul att ni hinner uppleva lite av Bermuda och Hamilton innan ni åker. 2 veckor ute på havet kan bli en upplevelse, men det ska nog inte vara några problem efter den överfarten till Bermuda ;)
    Här hemma har vi precis vaknat till ännu en solig helgdag :) Fina vårdagar men fortfarande lite kallt i luften. Idag blir det en tur över Mörkö å fika hos mormor. Satte in några hundra på ditt konto efter lite sms.ande med Joanna :) PoK <3

  • Olivia Rosenberg 28 april 2013 08:45

    Hej Hedda!
    Det låter helt fantastiskt! Saknar dig supermycket men vi har det fett chill i skolan, de enda lektionerna vi har är gympa och troppfys så jag känner mig lite som dig, nästa år haha!;) Jag vill oxå säga till Olivia något som Simon är allt för stolt för att säga, han saknar dig! Går runt och kramar alla i skolan några sekunder för länge fast det är lite mysigt!
    Hejdå!!
    Olivia

  • Gunilla o Helmut Jordan 28 april 2013 09:06

    Hej Daphne!
    Hoppas ni har haft trevligt på Bermudas och att guidningen gick bra. Lite sol o bad kanske också fick plats inför er start mot Azorerna. Här hemma är allt ok./Kram Farmor o Farfar

  • Marie Moe 28 april 2013 10:24

    Hej Jonatan
    Kul att få följa dig på resan, hoppas du har det bra och njuter, vi följer dig och alla hälsar Marie Moe

  • Teuvo(Toivo)Wallin 28 april 2013 10:27

    Hej på er alla och särskilt Isak, på Falken! Tack för alla intressanta resebrev. Ni, vad jag förstår, får vara med om både jobbiga pass och riktigt sköna och upplevelser.
    Jag kan förstå om det blir svårt att lämna Bermudaöarna. När ni seglar ut och mot Azorerna, hoppas vi på en fortsatt lärorik och upplevelse-rik resa. Med varma hälsningar och kramar, farfar och Greta.

  • Pär och Lena 28 april 2013 10:30

    Hej alla på Falken!

    Fantastiskt roligt att följa er resa. Säkert skönt med fast mark under fötterna ett par dagar men spännande att nu korsa Atlanten.

    Isak, om allt går som planerat kommer det finnas små kycklingar när du kommer hem. By the way, Viktoria har nu bytt favoritperson och är Lenas katt. :-)

    Kramar pappa och Lena

  • Ingrid o Per Tholander 28 april 2013 10:41

    Hej igen kära Natali !!
    Här är nu söndag förmiddag och jag har precis läst resebrevet från er. Skönt att ni fått några dagar med fast mark under fötterna. Har haft sms kontakt med Christina alldeles nyss och dom har haft jättetrevliga dagar i Finland. Sista dagen på utställningen idag, så dom åker därifrån i kväll. Hemma i Stockholm i morgon bitti. Hoppas att den fortsatta färden över hav blir lite lugnare för er. Tiden går ju så fort, ni har ju snart avverkat halva tiden ombord. Ha det nu så bra så hörs vi snart igen. Tillie hälsar till sin lillmatte....kram Ingrid

  • Julls 28 april 2013 12:01

    Hej Kobben! Nu skriver jag här igen för jag tyckte det var så kul. Blev fett aviz på din bermuda-bild eftersom sanden var asvit och vattnet superblått. Jag trodde det var typ en öde ö. Men tydligen inte, så nu vet jag det. Hoppas du inte är pepparkaka eller anorektisk......
    Igår när jag väntade på bussen så kom ett duv-gäng och hängde med mig, då tänkte jag på dig duvis. Försökte ta en bild med mig och duvorna tillsammans men då blev dom rädda. Så jag sket i det. Annars har det inte hänt så mycket, eller Empan hade sin första utgång igår det var jättekul. Och jag snackade med en tjej som lät som en man. Du hade garvat åt henne. Snart ses vi igen! Och då kanske du får ett paket från usa..... Stay tuned. ÄLSKAR DIIIIIG!

  • Frida Godling 28 april 2013 12:20

    Heeej Joppsi!! Alltså är ju lagom avundsjuk nu när jag har sett dina instabilder... Njuuut! Idag är det vårväder här hemma och ganska skönt när solen tittar fram (okej där lät jag jättegammal). Med risk att låta ännu äldre nu så ska jag cykla till ikea snart. Själv. Men det ska faktiskt bli jättekul, otroligt spännande färd dit!! Ska köpa doftljus och kanske en ny kudde... Menmen! Snart tycker jag du borde blogga, jag vill läsaaa!! Igår körde jag biiil med en himla fart, 110 km/h, dessutom blinkar typ ingen när dom byter fil på motorväg, ajdå! Hoppas du får nytta av den informationen på havet! Saknar dig massa mer, puss hejdååå!

  • Kristin Lenárd 28 april 2013 14:41

    Hej Hedda!
    Du verkar ha det hur bra som helst! Jag blir så avundsjuk när jag läser allt och minns hur kul och jobbigt vi hade det när vi seglade för 2 år sedan. Du får kliva ut på peket och hälsa alla delfiner från mig. Det är tomt utan dig i skolan! Fast vi är knappt i skolan nu för tiden (ganska skönt!). På tisdag har vi mösspåtagning, wiiie.
    Hälsa alla andra i besättningen och ha det supermegabäst!
    Puss å kram skumbanan
    // Kristin

  • carin priklonsky 28 april 2013 15:46

    Hej Peter!
    Det är så roligt att läsa alla dessa härliga resebrev! Otur med vakten i ösregn men med trevligt sällskap förstår jag. Tack för "gilla" av vaktparadbild. Fint med ett livstecken från dig. Här kommer våren så saktelig. Idag första dan med vatten i fontänen i Tessinparken. Kram Mormor

  • Kicki Priklonsky 28 april 2013 18:29

    Hej Peter,
    nu är ni på väg till Azorerna ser jag. Vi missade dig när du var iland, men såg din kommentar på Facebook. Ha en bra segling och mindre sjösjuka!
    Johan hälsar massor.
    Puss, mamma

  • Ruth Jansson 28 april 2013 20:26

    Hej alla på Falken, särskilt Jesper. Spännande att följa er resa, Förstår att ni haft det tufft med väder och sjösjuka.Säkert skönt att vara i land ett par dar. Hoppas att färden blir lugnare nu och att ni får en upplevelse resa till Azorerna. Kram // Farmor.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *