På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130425

gladanochfalken

Bermuda!

Äntligen framme! De senaste dagarna har det legat som ett kraftfält runt ögruppen som tvingat oss längre och längre bort från Bermuda. Det började med att vi ångade på i runt 10 knop i susande slör. Med den hastigheten beräknade vi att komma fram bara på några dagar och vi avverkade drygt halva sträckan bara på något dygn. Sen vred sig vinden mot oss till kryss och vågorna gjorde så att det bokstavligen kändes som att åka i uppförsbacke. I bingen vaknade man vissa nätter till känslan av man var helt viktlös sekunden innan man pressades ned i kudden när vi gick ned på andra sidan vågtoppen med båten. Vi tvingades dessutom mer och mer norr om ön och stödmotorn fick jobba så mycket att det ett tag var frågan om dieseln skulle räcka hela vägen. Lyckligtvis slutade det med att vind och regnväder äntligen gav med sig något och vi kunde tuffa in på motor till 07-tiden lokal tid på torsdagen, vilket i sin tur var helt enligt schemat. Det måste vara triangeln som spökar…

Vi ligger nu för ankar strax utanför Hamilton och stämningen är verkligen på topp. Alla elever kastade sig över uppgifter att putsa och snygga till Falken inför att vi lägger till i Hamilton i morgon. Solen tittade för ovanlighetens skull fram och välkomnade oss till Bermuda och till allas jubel blåste skepparen även till bad för frivilliga. Det var inte många från Bernadotte som hoppade över den chansen, trots rykten om att det fanns tigerhaj i området. Kvällen kommer nu toppas med allmän filmvisning, läsk och snacks-frossa! Alla har verkligen kämpat på bra dygnet runt och peppat och stöttat de som varit dåliga. Till och med lärarna var uppe och tog ett hundpass på vakten för att hjälpa till. All sjösjuka, hemlängtan, trötthet och värkande muskler är nu som bortblåst hos alla. Känslan är redan nu att vi har åstadkommit något och känslan av att komma fram har sällan varit så skön. Ändå har vår resa nästan bara börjat!

Hälsningar från HMS Falken utanför Bermuda

/Mårten Odhner – Bernadottegymnasiet

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

23 kommentarer

  • Anneli Stenberg 26 april 2013 06:43

    Hej Natali. äntligen framme. Som det verkar har ni genomgått ett rejält kraftprov måste jag få säga, på eran färd .Jag är så otroligt stolt över dig och dina kamrater.Ge dina kamrater en klapp på axeln och säg vi är bäst. Ha det så bra nu och sköt om dig. Älskar dig .Alla hälsar här hemma Kramar i massor.

  • Annika Lans 26 april 2013 07:01

    Skepp o`hoj
    Jag städade och fejade också igår. Jag tänkte då att skrubba däck och putsa på en båt på Bermudaöarna inte skulle vara så dumt, jag skulle gärna tagit det passet istället :)
    Idag är det fredag och det innebär att det här hemma är stora chipsätardagen. Och då tänker vi här hemma, ännu mer på dig Josefin. Har du fått lite chips emellanåt? eller har du lidit brist på chips? Kanske kan du bunkra upp lite på Bermuda så att du klarar dig till Azorerna.....:)
    Alla hälsar och vi kommer ringa. Pappa och eventuellt Anna ska till Muskö ikväll. Jag ska stanna hemma eftersom det är gårdstädning på Mjölnartäppan imorgon. Tjohoo! vad jag (inte) ser fram emot det!
    Kraaaaaam och pusss

  • Helena Timdahl 26 april 2013 07:05

    Ni är helt fanatastiska!! Det värmer i hela mig när jag läser ditt brev Mårten. Lika mycket som jag lider med er under Neptuns krafter så avundas jag er känsla över att ha klarat av första etappen.
    I skolan är det full fart med nationella prov och vi börjar också känna allt som hör ihop med vårstressen.

    Varm kram
    Helena

  • Lennart Stenberg 26 april 2013 07:37

    Snygg givakt Kenny, Hoppas du klarar alla prov med glans :-) . Regniga kramar. Pappsen

  • Lena Janson 26 april 2013 07:57

    Hej Oscar!
    Ni ser ut att ha det super härligt!!
    Akta dig för hajarna bara när du simmar i havet :)!
    Här hemma är det jätte tråkigt väder idag men det känns att våren har kommit.
    Bob saknar dig och längtar till du kommer hem och kampar med honom igen!
    Vet en annan här hemma som saknar dig
    liiiite mer dock......
    Må bäst Oscar!
    Kramar från Janson´s

  • Barbro Lagercrantz 26 april 2013 08:29

    Hoppas träffa er på lördag kväll. Något jag skall ta med mig från Sverige?

  • Frida Godling 26 april 2013 09:41

    Hej Johanna!!
    Jag kan ju börja med att säga att jag är relativt avundsjuk på er resa, hoppas ni har det hur bra som helst trots sjösjuka mm. En lägesrapport hemifrån: det är molnigt men ändå ganska varmt. Jag har matte just nu och nej, det är inte så kul. Men det skulle vara tacos till lunch, något att se fram emot. I eftermiddag åker jag och mamma till Norrköping och jag ska köra! Det ska bli jätteroligt.

    Jag tycker du ska komma hem för jag har ingen jag kan tagga Håkan med... Det nya albumet är så himla bra och om du hade varit hemma hade vi kunnat gå på signeringen! Lääängtar till siesta!

    Nej nu borde jag börja jobba med imaginära tal, konjugat och absolutbelopp. Är så taggad, kan knappt vänta tills jag får sätta igång. Kanske inte riktigt. Juste! Jag har en present till dig när du kommer hem, tänkte inte säga det först men sen tänkte jag att jag ville det så nu gjorde jag det. Juste igen, Paula och Hugo har fått sitt banr om du inte visste det, en flicka som heter Molly. Haha!

    Ska avsluta det här brevet nu. Jag saknar dig och hoppas att du har det bra och lycka till med allt du gör alla knopar rätt! Kramar från Sverige!

  • Dan-Erik Hansson 26 april 2013 09:54

    Hej David och Falken
    I reseberättelserna som postats under själva seglatsen har man kunnat ana att det inte bara var sjösjuka som grasserade utan även "vad har jag här att göra"-sjuka. Måste vara vansinnigt skönt att vara framme vid delmålet, speciellt eftersom vädret la till en dag på sjön.
    Grattis till att du/ni tagit er igenom alla svårigheter och utmaningar på vägen.

    David - som den optimistkonsult jag ibland är (även om det inte är ofta) vill jag uppmana dig till att göra två saker om du inte redan gjort det. Det brukar nämligen göra dubbel nytta - återuppleva roliga situationer och lära sig nåt om sig själv.
    1. Skriv ner i anteckningsboken allt som du upplevt som positivt.
    2. Skriv ner slutsatser, djupa tankar och lärdomar som du gjort så här långt.

    Här hemma är det ju äntligen frostfritt. Ditt rum är städat, trots mina protester, till oigenkännlighet.
    Alfan är snart klar för körning och jag håller på att leta efter en gödd kalv som vi kan slakta den 17:e maj.

    Lella, Julia och Sophia hälsar också

    /Danne

  • Ingrid o Per Tholander 26 april 2013 10:24

    Hej kära Natali !

    Vi följer er varje dag på bloggen. Det är så spännande att läsa om er gungande resa. Hoppas att sjösjukan har gått över på er alla och att ni får några fina dagar på Bermuda. Här har vi haft dagar med mycket solsken, så vi hoppas att våren har slagit till nu. Vi är just nu barnvakt till lilla Tillie, då "la familia" har åkt till Finland. Hon är lite ledsen idag, längtar nog efter matte. Tusen kramar till dej från oss alla i Saltis.....Ingrid <3

  • Gunilla o Helmut Jordan 26 april 2013 11:18

    Hej Daphne!
    Härligt, nu är ni framme i er första etapp. Grattis vad duktiga när är. Nu får ni trampa fast mark några dagar hoppas ni inte blir landsjuka/Kram Farmor o Farfar

  • carin priklonsky 26 april 2013 11:41

    Vilken målande beskrivning av toppar och dalar ombord. Varmt tack för den. Hälsningar till alla glada kämpar och särskilt till Peter från mormor.

  • Anna Lans 26 april 2013 12:37

    Hej Josse Lans och alla ni andra lyckligt lottade på Falken!

    Vad roligt att ni äntligen får stå på fast mark! :) Läste det tidigare brevet från Naod och tyckte det lät lite okul med alla som spyr i kapp. Jag hoppas att ni ändå kan njuta av detta äventyr, för det är precis vad det är! Ert LIVS äventyr!!! Så när det är jobbigt försök tänka positivt och håll ut, tänk på vart ni befinner er och att många andra mer än gärna hade velat vara där ni är nu! (Mina planer på att fälla/skada Josefin i trappen och sen själv åka med och spela Josefin misslyckades ju.....eller?????)

    Hur som helst Josse så har jag kollat din mail (jossanlans@hotmail.com - var det rätt mail, för jag vet att du har två nosse.best också?). Du har alltså inte fått något svar från sommarjobbet på Torö. Men jag fixar inte riktigt lösenordet på den andra (glömde bort den) så om du ringer mamma eller pappa får du gärna säga vad du har för lösenord på din mail.

    Ha det gött och jag hoppas verkligen att Bermuda har Mc Donalds för din skulle Josse. ;)

    Kram från syrran Anna Lans

  • Marie Helgesson 26 april 2013 14:44

    Skepp ohoj!
    Det ser lite kallt ut tycker jag, burr.
    Simmade ni med några tigerhajar eller var det bara ett skämt?
    Jag tycker att ni är väldigt duktiga på att skriva, det känndes nästa i näsan hur det luktade när det var så många sjösjuka.
    Stackare ni som blev sjuka, här har jag gått och tyckt synd om dig Johanna så var du inte sjuk. Nu tycker jag ju extra synd om alla andra. Ha det så bra, simma lugnt. VI hörs Johanna. Kram från Mamma.

  • Håkan & Lottis 26 april 2013 16:51

    Äntligen :) ...fick vi en skymt av dig också! Trodde nästan inte du vad med ;)
    Åh, va skönt med lite sol och bad B) ta vara på dagarna på Bermuda och samla kraft inför avfärden mot Azorerna. Hoppas ni hinner njuta lite av den överfärden.
    Joanna är i Gtbg i helgen, alltid något :)
    Håkan hälsar :) PoK <3

  • Lena 26 april 2013 19:39

    Hej Viktor.
    Vad skönt för dig att du inte mådde så dåligt som många andra verkar ha gjort. Härligt att få kliva av känna fastmark under fötterna förstår jag. Hoppas ni har varmt o gott på stranden. Här hemma har det blåst jätte mycket men värmen kommer sakta sakta o vårblommorna blir fler o fler. Stor kram till dig o ha ett fortsatt bra stort äventyr

  • Mormor Eva 26 april 2013 20:00

    Blev så glad, när jag såg dig i gummibåten, på väg in mot land. Du vet att jag inte vill byta med dig där ute till havs, men Lasse vill :) Dina o Joannas rosor står fortfarande på bordet efter 3 veckor !!! Tänker på dig varje gång jag ser dem. Kycklingarna har fått fjädrar på vingarna och flaxar runt, så Lasse fick bygga tak. Vi ger dem kokt ägg ;) och de jagar varandra o snor bitar. Hönshuset börjar ta form, väggar o fönster kommer nog på plats i morgon. Maja o Leo ska sova hos oss i morgon till söndag. Mamma o Håkan kommer på ´hojarna´ på söndag o fikar.Tänkte ringa Joanna men hon är i Göteborg. Vi längtar efter dig o hoppas allt är bra o lär dig alla båttermer för Lasse kommer säkert kolla dig när du kommer i land. :)
    Puss o kram mormors gull !!!

  • Lovisa Södergren 26 april 2013 23:14

    Hej Micke!
    Skulle du kunna vara så gullig och slå David precis lagom hårt från mig, och säga åt honom att han faan måste höra av sig när han har lite j*vla mottagning.
    Tack

  • Anita Jonsson 26 april 2013 23:47

    Hej Natali! Hoppas att staden Hamilton är kul och intressant. Det måste vara jätteskönt att få ha fast mark under fötterna några dagar. Jag sitter här och har precis sett filmen Django Unchained. Så jag har både skrattat och blivit riktigt upprörd. En mycket bra film. Jag undrar vad ni ska göra på lördag i staden Hamilton? Det kanske finns mycket att se och uppleva. Kanske simma med delfiner.... det vore något det att komma hem och berätta! Jag väntar otåligt på att du ska skriva din reseberättelse, det ska bli kul att läsa. Här i Falun är det i helgen något litet spektakel på torget. Lite karuseller och marknadsstånd, men det är knappt man märker det. Så lite händer är i Falun. Nu ska du ha massor av kramar Natali och åter igen är jag avis på dig och ditt gäng. Anita

  • Salina Kifleyesus 27 april 2013 13:46

    Mycket fina bilder! Vattnet ser härligt ut :) Film och snacks-frossa, låter som något som passar dig Naod ;)

  • Halkan 27 april 2013 16:10

    Hälsa O.Hedin att vi här hemma tycker att han ska höra med vädergudarna om dom kan dra på lite mer vind! Jag å grabbarna sakar dig å det börjar bli lite för mycket f97-snack i skype... Vädret har dock varit riktigt bra senaste veckan å bieber har som sagt fått alla tjeyer att tappa hakan annars är det inte mycket som händer...
    Haaaaaare bäst mannet!

  • Carina Brambeck Wallberg 27 april 2013 18:23

    Hej Micke och Falken.
    Skönt för att känna fast mark? samla kraft för kommande seglats.
    Jag tittar på alla bilder, det är fantastiskt spännande att se. Skulle bli ännu mer imponerad om jag kunde få se dig dyka upp på några Micke.

  • Kicki Åström 27 april 2013 19:41

    Hej Lovisa, vi har sett de härliga bilderna från stranden på instagram jag blir så avundsjuk. Vilken belöning efter er hårda seglats på Atlanten. passa på och njut av värme och sol och samla krafter. Ni är alla så duktiga och har kämpat hårt. Glöm inte, att ingenting är omöjligt bara man har viljan och det har ni verkligen bevisat. Vill också passa på att tacka den fantastiska besättningen som tar så väl hand om er och hälsar till kocken som lagar så god mat.
    Jag väntar med spänning på nästa resebrev. MÅnga pussar och kramar från mamma

  • Annette Stenberg 27 april 2013 22:14

    Kenny!Hjoppas du har de bra! och att du har slutat spy nu:) Kan meddela att att missa Justin Bieber inte var något. Det är bra med hela släkten utom Lisa som lappade till till kund och har nu dryga böter att vänta. Det är rikigt tomt efter dig vi saknar dig kram mor
    PS det jhar hänt en grej med din dator men vi tar det när du är hemme, visst ville du köpa en ny?DS

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *