På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130502

gladanochfalken

God morgon Sverige!

David och Josefin här, vi sitter för tillfället i gunrummet medan våra vaktkamrater står ute i gryningen och arbetar med sina poster. Det har varit helt vindstilla de två senaste dagarna och vi rör oss väldigt långsamt mot Azorerna, men det är inte bara dåligt. Allt arbete blir mycket enklare när det inte gungar. Dock blir disken mycket tråkigare.

           Hittills har vi sett delfiner, valar och havssköldpaddor, valarna var inte särskilt spännande i och med att allt man såg var blåset, dock så tror jag och Westholm att vi lyckades identifiera valarna, det var nog kaskeloter, tufft. Annars har det varit 3 relativt händelselösa dagar, det har varit mer som vi hade förväntat oss nu än på väg till Bermuda. Vi har haft tid att sitta och spela gitarr och ha det allmänt soft. Men, det finns alltid ett men, David Hansson vill ha fler hälsningar på bloggen, det har gått fyra dagar och jag har fått två. Två stycken, när medel för alla andra är tre om dagen. särskilt av en certain somone som vet vem hon e och att hon har lovat att skriva men inte gjort det, skäms.

         Medan ni var och festade på valborg så dansade vi salsa ombord. Noad hade skillsen för att dansa och ägde dansgolvet, men alla testade på och fick in movesen tills slut. Hoppas att ni hade lika kul som oss även om ni inte fick se oss dansa. Har hört att snön är borta i Sverige och de börjar bli vår, så när vi kommer tillbaka till Sverige är sommar och vi kan fortsätta vår färd till en bättre bränna. Här har det varit några regnskurar men annars soligt. Josefin Lans jobbar fortfarande på brännan och kommit lite närmre den bruna färgen och inte den röda. Josefin Lans vill hälsa till min familj och hoppas ni har det bra saknar er och ni får ge farmor en blötpuss från mig! Hälsar till alla mina söta vänner också som fortsätter att sitta framför bänken och pluggar. Samt vill David hälsa till sin mor och far, och ingen annan. Helt enkelt för att ingen annan har hälsat till mig. Skäms.

Hälsningar Lans & Hansson 

 

Hello Ted Rock! Yesterday 1st of May at 12am local time the ceremony for your wife Karen took place at position N34º23,013´ W056º29,015´.

//Best Regards Robert.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

29 kommentarer

  • Mi och Lillis 2 maj 2013 16:37

    Hej William! Blir alltid lika glad när jag får se dig på bild! Ser ju helt underbart ut med det blåa havet och valar etc...! Snart är det bara två veckor kvar tills vi får träffa dig igen! Puss och kram från mamma och familjen

  • Håkan & Lottis 2 maj 2013 17:17

    Haha :) ja oj, du ser lite dålig ut där ;)
    Själv har jag "hjälpt till" att släcka en brand på S-tälje central idag. Det brann i gamla tidningar och skräp nere på spåret framför tåget...jag fick knacka på hos lokföraren i Gnesta-tåget som kom ut med brandsläckare och allt! ...det gick bra å jag är hemma nu ;) Strax match, Bajen-Assyriska. Solen skiner och vi hoppas på vinst så klart. PoK <3

  • Gunilla o Helmut Jordan 2 maj 2013 17:47

    Hej alla glada salsadansare!
    Låter skönt att ni kan slappa och ha det trevligt. Vi har som sagt försommar här hemma just nu men blåsigt. Någon dans på Valborg blev det inte för farfar o mig, men vi hörde många vårvisor som vi kunde sjunga med i. Kramar till dig Daphne/Farmor o Farfar

  • Anneli Westerlund (OscarH) 2 maj 2013 18:06

    Hej Oscar, häftigt att ni sett havssköldpaddor och valar också nu. Hoppas du fått hälsningar från kompisarna också. Tyckte jag såg nån kommentar från Jonte, stämmer det? Skulle verkligen vara kul att se dig skriva ett resebrev också, kommer det att ske? Vet att du älskar att skriva målande berättelser :-) Känns som det var en evighet sen jag pratade med dig nu och hoppas du kan ringa från Azorerna. Jag får väl ringa Emelie i väntan på ditt samtal. Idag hade jag en 19 årig kille på anställnings intervju, tror även du skulle fixa jobbet när jag ser att det bara skiljer ett år. Vi kollar det när du kommer hem. Saknar och Älskar dig massor Mamma

  • Anneli Stenberg 2 maj 2013 19:36

    Hej Natali. vad trevligt att ni får se valar delfiner. Här hemma kan jag säga att man blev förvånad, när man tittade ut genom fönstret på jobbet i dag. Tro det eller ej,det snöade så här dröjer det verkligen innan våren är här.I morgon bara 10g varmt, hoppas ni har finare väder. Natali det kom över mig att nu bara två veckor kvar tills jag får krama om dig på Arlanda. Hoppas ni får vindarna med er så ni får hissa alla segel och komma fram snart till er slutstation . Coffan och Lovikan kommer på besök denna helgen till Falun.Din bror lär väll ha så mycket att stå i här hemma,så han kommer väll på en snabbis och hälsar på sin mor. Hoppas allt är bra med dig åh hoppas du dansade salsa. Många kramar till min prinsessa.

  • Christina Tholander 2 maj 2013 19:42

    Till Natali. Hallå i Skutan!! Vi har just avslutat en jätte äcklig middag bestående av soppa och gammalt bröd. Hoppas Eran mat smakar bättre! Har ni fått någon vind i seglen eller är det fortfarande stiltje ? Joacim vankar fram och tillbaka här hemma i köket och längtar och längtar. Sen helt plötsligt far han på mej och får ett litet 'spel' , du vet när hela han skakar. I kväll blir det let's dance på tv pga att det är nån hockey match imorgon Fredag. Jag lär väl somna som vanligt :) kram kram vi hörs imorgon/Kickiboiiiii

  • Annette Stenberg 2 maj 2013 19:52

    Hej! Kenny! Har inte sett något skrivet på bloggen från dig, hur kommer det sig? Skuru förlorade mot Lugi så det blev ingen final i år heller. Imorgon sticker vi till Berlin och kommer hem på måndag, där verkar det vara lite varmare än här. Jst nu leder Hammary mot Assyriska pga ett självmål! många kramar från oss här hemma, kram, kram

  • Erik Lans 2 maj 2013 20:16

    Är Josse den nya salsaKingeN på båten?
    Hon tycker nog det själv iaf :P. Kul att ni får göra lite annat som omväxling o inte bara kämpa hela dagarna. Hoppas att det var du som fångade (tonfisken?) Josse som när jag nästan fångade din gädda på metspö på Muskö.

    Ryktet går att Josse är rödare än en räka, kan man få det bekräftat?

  • Dan-Erik Hansson 2 maj 2013 20:27

    Hejsan David
    Bleke, sång, sola, fiska, salsa.... Det är ett hårt liv som levs på Falken. Nu är jag precis så avis som jag trodde jag skulle bli. Ska för övrigt bli kul att få lyssna på den nya repertoaren så småningom. Och att få en salsalektion.

    Själv mår jag som en prins efter att fått en ledad skena istället för gips på den lagade armen. Det blir racing om en dryg vecka, säsongen är räddad.

    Igår begicks även årets premiärgrillning men det blev alldeles för kallt för att kunna sitta ute. Men rasande gott ändå.

    Ha det nu underbart kul resten av resan!

  • Annika Lans 2 maj 2013 20:37

    Hej Josefin
    Oh vad jag och pappa väntat på ditt resebrev. Pinsamt att skriva detta (men bara mellan oss, så började jag faktiskt att gråta, men säg inget till någon annan....... :-) :-) Det var jätteroligt och bra skrivet. Är avundsjuk att ni sett en kaskelotval (om jag sett en kaskelotval hade jag börjat gråta ännu en gång........) :-) Det är bara att konstatera att du har en VÄLDIGT blödig morsa...... Jag tycker du är helt fantastisk som är med och klarar denna resa då himla bra.
    Ännu en gång: Du är bääääääässt
    Pappa rapporterar från damhandbollen: Skuru A,lag gick tyvärr inte till final. Förlorade i förlängning med 32-34 troligtvis mot Arvika . Nu är vi på Muskö och har precis pratat med Kenta om ditten och datten....Stina 90 år är ute och påtar i trädgården. Hon klagar lite om att hon är stel i ryggen dock... :-) Kan nämnas att (jag 50 år ) oxå är lite stel i ryggen efter en hel dag i trädgårdslandet.
    May the Forcera be with you Josefin.
    Vi här hemma är med dig på hela resan,vi tänker på dig hela tiden. KRAAAAAAM och PUSS

  • Lovisa Södergren 2 maj 2013 20:58

    David, din tönt! Jag skrev igår skitlångt ju, fett dålig stil. Senså är hemmalivet relativt ointressant, Ivar har fått en tand och jag har gjort 7 prov sedan du åkte, har bara 4 kvar nu, och idag fyller Hjalmar 4 år. Jag har även skickat ett väldigt vackert MMS till dig som borde komma fram så fort ni får mottagning! Och bara så att du vet så hoppas jag att du fortfarande kräks, så att du äntligen lär dig att du inte ska åka ifrån mig. Älskar dig (trots att du är en röv), och saknar dig (trots att det är skönt att ha täcket för sig själv). Skynda hem, puss <3

  • Therese Johansson 2 maj 2013 20:59

    Hej! Kalle och alla ni andra!
    Vad kul det låter med Salsa... Förväntar mig att du lär mamma hur man gör när du kommer hem.. ;))
    Vi hade en lugn Valborg pga av att vi inte är helt krya efter förkylning.. När du kommer hem får du övningsköra i ny bil... Jag har bytt ut den lilla blå så du och Hugo får plats med era ben när vi ska åka någonstans... Bra va?
    Vi har blivit bjudna på Welcome-hem fest för Rasmus som kommer snart...
    Ha det fortsatt bra! Vi längtar efter dig!!! Kraaaam Ma & Hugo

  • Anita Jonsson 2 maj 2013 21:19

    Hej Natali! Läste senaste resebrevet att ni har fått se valar, sköldpaddor och delfiner! Gud vad avis jag är! Hoppas allt är väl med dig Natali! Du får väl dansa salsa med Jocke när du kommer hem, du som kan det nu! Här är det kallt! Det kom ner några snöflingor idag, men till helgen ska det bli ganska skapligt väder! 15 till 18 grader!! Ja ja, vi får se om det blir så! Annars har det väl inte hänt så mycket sen jag skrev sist. Det stora samtalsämnet är: Vädret!! Man pratar jämt om det. Som jag förstår så har ni det ganska lugnt med vinden i seglen! Här blåser det som attan! Man spottar grus jämt när man cyklar! Men snart spottar man flugor!!! Tussilagon växer så det knakar här! Vitsipporna har börjat visa sig och snart får vi se maskrosorna. Kanske när du kommer hem, har liljekonvaljerna kommit upp en bit. Ha det så bra nu Natali. Och många många kramar till dig. Snart är du hemma. Anita

  • Joacim wallin 2 maj 2013 21:24

    Hej natali ! Hoppas att havet är snäll mot er där ute... :) och att ni har fint väder. Här hemma börjar det bli varmare och varmare iallfall så när du kommer hem så borde det nästan vara sommar värme :) jag ska gå och lägga mig snart för imorgon har vi nationella prov i engelska ... Så vi får se hur det går :) jag älskar dig !

  • Karin Aquilonius 2 maj 2013 21:41

    Hej Isak,
    Det var skönt att se dig på bild igen vi började undra om du var kvar:)
    Henrik och Lovisa hälsar, Kram ifrån mamma

  • Peter Jordan 2 maj 2013 21:55

    Hej Daphne
    Det var ett tag sen vi såg en bild på dig. Det vore kul.
    Hoppas valarna kommer närmre nästa gång: Det vore spännande att se och uppleva allt ni får göra. Jag skryter för alla jag träffar vad ni får göra, och alla blir väldigt avundsjuka.
    Här hemma börjar det som sagt bli vår. Snön är borta, men det är inte så varmt ännu. I Onsdags var det bara att skrapa rutorna på bilen igen. Burrrr.
    Dina syskon hälsar så jättemycket, de saknar dig. Massa pussar och kramar från mamma och pappa. <3

  • kicki åström 2 maj 2013 22:02

    Hej Liza flisa pätonplutt!
    Såg dig dansa salsa på en bild så jag förmodaratt bananen stannar kvar där den kom ner.Men du har magrat men när du nu mår bättte så ordnar det till sig. Här kommer en halv rapport från Lets Dance. dagens tema är Musikal. Sofia blev akut sjuk och fick åka till sjukhus. hoppas att hon kryar på sig. alla deltagare var väldigt bra. Jag meddelar senare vem som åkte ut.
    På lördag skall jag ta med mormor ut på en shopping tur. Ebba hälsar att din säng är skön att sova i och speciellt dunkudden
    Pappa har nu flyttat ner i kabyssen och provar hängmattan. jag har även lärt mig kommandon och ger honom order som diska, skura golv och toalett. själv sitter jag på altan och solar med en god kopp kaffe som han har fixat eftersom han även har kökstjänst denna vecka. du kan väl ta över när du kommer hem när du nu har lärt dig så mycket. Kram mamma

  • Anna Lans 2 maj 2013 22:03

    Hej Jossan-röd-iller. Imorgon ska jag också åka båt - räkbåt! Räkbåten ska vi åka i hela 4 timmar. Jag hoppas att jag inte blir fyllesjuk. ELLER..! jag menar SJÖSJUK! Häh....??

    P.S Du glömmer väl inte bort solskyddsfaktor 100 som mamma gav dig? Du vet den för spädbarn?? Yäääh \m/

    Kram från Anna

  • Mikaela Nordansjö 2 maj 2013 22:12

    Hej min kära lillebror! Nu har jag kommit hem så nu saknar jag dig :( jag har beslagtagit din externa hårddisk hehhehe.. men det finns ju inget vettigt på den! Jag hörde av mamma att du inte har kräkits någonting, hoppas det håller sig så, lucky you! Antar att du mår som en prins där ute på stora sjön, jag är så fruktansvärt avundsjuk så att du förstår inte! Njut och slit åt mig också! Och vet du vad? Jag har tagit körkort, eller det visste du för mamma skrev det.. Jag har dessutom sovit i bilen, det var jätte kallt så det är en sak jag kan avråda dig från!
    Det är iallafall superkul att läsa allt ni gör och superkul med så mycket bilder och speciellt när du är med!
    Kämpa nu lillebrorsan, du är bäst!

  • Casper Jansson 2 maj 2013 22:13

    Hej Naod!
    Förlåt! Glömde helt bort att man kunde "kommunicera" med dig!
    Jaa, vart ska jag börja?
    Jo! JessJess har börjat dricka (Jag hade verkligen inte tippat på det). Hon har dessutom blivit "Alkolist" (enligt mig och du vet hut jag är :P), Men aah tänkte att du kanske ville veta det för framtiden, du vet ;)

    Mer? Jo! Jag och Daniel hittade ett nytt spel nu under Valborg, Game Dev Tycoon heter det, orkar bara förklara att det handlar om att sköta ett spelföretag. Så vi typ nördade det och Portal 2 hela Valborg, och in på 1:a maj... Daniel glömde åka hem 1a maj så han blev kvar :P

    Soran Ismael, komikern, kom till min skola idag och hade föreläsning, den var as bra! Arwin blev OTROLIGT avundsjuk! så det kan du mobba honom för när du kommer hem ;)

    MEn nej dags att göra något annat! Baii puss och hej! Leverpastej!

    Casper

  • Christoffer sundqvist 2 maj 2013 23:10

    Hej Lovisa:) hoppas du har det bra på den där gungande båten:) Jag har varit och hälsat på Ebba flera gånger och hon pratar väldigt mycket när jag kommer, hon kanske vill att jag ska hälsa något till dig men vad vet jag:)
    Din Cross väntar på dig här hemma likväl jag:) Ha en fortsatt trevlig resa gumman!

  • Carina Brambeck Wallberg 3 maj 2013 07:24

    Hej på er alla.
    Det är så skönt att höra att ni har det bra:)
    Vill passa på att tacka er,
    som skrivit de fina reseberättelser, det känns som "man är där"
    Finns väl få saker som slår "delfiner, lite salsa och klarblått vatten" ( lite avundsjuk är jag )
    När ska du skriva reseblogg Micke?
    Kram

  • Emelie 3 maj 2013 07:33

    Hej oscis! Nu börjar det äntligen bli varmt här hemma! Ikväll ska jag jobba mitt första pass på friends arena, är lite nervös men tror det kommer gå bra :) du verkar ha det bra iallafall! Men tycker du får komma hem snart.
    Saknar dig puss din Emelie

  • Karin Åsman Lindahl 3 maj 2013 08:58

    Hedda, din kusin Micke har fått en liten pojke som heter Albin. I torsdags tror jag. Albin och mamma Sandra mår bra, även om jag antar att de fått sina törnar och är omtumlade. Albin är jättesnuttig och fin på bilden vi sett :-).
    Kram
    mamma

  • Emelie 3 maj 2013 09:20

    Och juste, kan du också skriva ett sånt där resebrev eller???

  • Gabriella Hansson 3 maj 2013 09:40

    Hej David
    Hoppas allt är bra med dej!
    Ikväll ska Julia och jag gå på Springsteen, det ser jag fram emot!
    För övrigt är det lungt, Danne tog bort gipset igår, men fick en jätteskena istället men massa stor rattar på.

    Kram Lella

  • Annika Lans 3 maj 2013 12:15

    Hej alla glada Mat-roser på Falken
    Hoppas ni har det bra med lagom vind i seglen.
    Skulle vara jätteroligt att höra vad dom duktiga kockarna bjuder på för mat. Dom har ju ett viktigt uppdrag att stilla hungern hos ett helt gäng hungriga tonåringar.
    Här på Muskö är det Stora slöardagen idag , just nu sitter vi på verandan och solar. Äntligen värmer solen så där härligt varmt i ansiktet som man längtat efter hela vintern. Det kommer inte att bli så mycket gjort i trädgården idag.
    Kanske kommer vi ta fram cyklarna eller gå en promenad till Stora Badet för att kolla på alla blåsippor.:-)
    Hoppas att ni fått vara med om en stjärnklar natt på Atlanten.Måste vara en magisk upplevelse...
    Rapport från valborg på restaurangen(vi var inte där).Stortslagsmål med 20 inblandande, polis kom och helikopter för värmesök i vattnet. Dramatiskt...ingen kom till skada direkt verkar det som. Så kan det gå till på landet....Det var dom senaste nyheterna från Svedala/Muskö.
    Vi hörs snart igen.
    May the Force be with you.
    Pappakraaaaam och Mammakraaaaam

  • Mormor&Morfar 3 maj 2013 12:22

    Hej William . Vi kan bara vara avundsjuka på er allihopa ,de ser så underbart ut där ni seglar fram på det blå havet bland Delfiner o Kaskelotter , de ska va så underbart o få träffa dig igen o få höra allt du har varit med om oj oj vad vi längtar efter DIG Puss o kram på dig o alla ni andra må så gott !! :D

  • Isaac af Sandeberg 8 maj 2013 18:37

    STORHUVVET då....:(

    David en låt ploppar upp i mitt huvud när jag läser din hälsning.....Justin Timberlake - Cry me a river.....eller möjligtvis frasen " some guys have friends and they do high fives"...ja u get it...har precis piskat Isaac i fäktning...your next!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *