På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130423

gladanochfalken

Hej alla där hemma och alla på skolan som följer med oss på vårt äventyr.

Efter några dagars seglande och mycket fokus på sjösjuka har den lugnat ner sig något och de flesta är på benen. Även om den fortfarande finns kvar som kroniskt illamående hos många (inklusive undertecknad). Men besättningen gör sitt bästa för att peppa oss med glada leenden och genom att sticka åt oss en coca-cola ibland när vi ser riktigt nere ut.

Vi seglar på och håller vi samma takt som just nu är det ca.30 timmar kvar till ankringsplatsen utanför Bermuda. Eleverna börjar se trötta ut men de kämpar på och håller god stämning och gör sina uppgifter. Men det ska bli skönt med en välbehövd paus ifrån det ständiga gungandet när vi får gå iland under någon dag.

Mest imponerande är hur kockarna lyckas laga så god mat i det lilla utrymmet de har och när det går sådan sjö att man håller på att ramla om man inte håller i sig med en hand hela tiden. Maten är verkligen bra och är nog en stor anledning att så många har kommit tillbaka så snabbt efter sjösjukan.

Skepp o hoj! Malin Gasslander

Tillägg från bloggansvarig
Det kommer mer bilder i morgon

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

13 kommentarer

  • Annika Lans 24 april 2013 06:59

    Hej Josefin
    Har nu även börjat titta och skriva på bloggen på morgonen. Vaknar varje morgon och det första jag tänker på är hur ni har det "over there". Här skiner solen och jag är på väg till jobbet snart. Träning och plankan är vad som vankas till kvällen :(
    Ha`re gööööötttt och var försiktig med solen så du inte blir bränd (as uselly)

  • Moa Hedström 24 april 2013 07:31

    Hejsan hoppsan alla bernadottare!
    Ni anar inte hur ofta ni nämns i skolan. Vi undrar ofta hur ni har det och vi pratar ofta om bloggen. Anders har stenkoll på bloggen och så fort någon varit med på bild kommer han och säger det så glatt!
    Saknar er massor!! Hoppas sjösjukan nu är borta.
    Natali, du kanske har fått användning av minttabletterna redan? ;)
    Och mitt lilla tåggäng, det är jättetomt på tåget utan er. Vi är bara 3 stycken nu ju!

    Ni är alla otroligt saknade ska ni veta!
    Kramar till er!

  • Håkan & Lottis 24 april 2013 12:01

    Oj, vad skönt det ska bli för er att nå land och Bermuda! :)
    En välbehövlig paus med fast mark under fötterna och förhoppningsvis lite sol på näsan.
    Det som inte dödar det härdar ju ;) så håll ut sista timmarna. PoK Emelie, vi tänker på dig (er) <3

  • Olivia Rosenberg 24 april 2013 12:58

    Hej alla glada!
    Hoppas ni mår bra och verkligen njuter på båten! Här hemma har vi hur fint väder som helst och det är inte många som har på sig jackor längre!:D Jag blir lite skadeglad när jag ser att det är många som var sjösjuka, där ser ni att det är jobbigt att segla och inte alls är som en semester!! Jag vill hälsa till speciellt Hedda Lindahl och alla andra förstås men mest till Hedda, ge henne massa kramar från mig!!
    Puss och kram
    Olivia Rosenberg

  • Heléne Helgesson 24 april 2013 14:46

    Hej Systeryster! ( Johanna Helgesson)
    Sitter på jobbet med en kopp kaffe och läser om er resa på det stora havet! Är smått avundsjuk på att ni får se sköldpaddor och delfiner när ni sticker ut huvudet. Själv ser jag rakt in i en reklamskylt för enkelslipade glassögon för 999 kr eller progressiva för 2999 kr. Måste medge att det inte är en lika stor naturupplevelse som sköldpaddor och höga vågor. Men för någon dag sedan hade jag en duva på fönsterbläcket, så jag ska absolut inte klaga. Hoppas sjösjukan har avtagit och att ni kan njuta av allt ni får uppleva! (Smart av Micke att träna lite på att vara sjösjuk innan han åkte). Ser att ni fått rapporter om väder, vind och annat spännande från nära och kära. Så här kommer en liten rapport från Skåne. Vädret är bra 14 grader och sol. Malmö laddar inför för Eurovision, Hässleholm laddar för Siesta och Lund laddar för att ta emot 30.000 fulla studenter nu till valborg. Själv laddar jag för ännu en cykeltur. Ramlade sist, stillastående vilket var mycket pinsamt! Hoppas ni får en härlig vistelse på Bermuda. Jag ser fram emot att följa er fortsatta resa! Kram på dig Jojo! // Heléne ( tror att Roger också hälsar)

  • Anneli Westerlund 24 april 2013 17:28

    Hej Oscar!
    Saknar dig massor och vet att jag är töntig. Kan sakna dig hur mycket som helst för jag vet att du har en toppenresa! Hoppas verkligen att du klarat dig bra både vad gäller illamåendet och axeln. Har påbörjat brevet till Peters sportsbar och hopas det hinner komma fram.Allt är bra här hemma.
    Jättekul att kunna följa er alla på bloggen!
    Massor av Kramar från Mamma!

  • Helen Rainergren 24 april 2013 18:15

    Hej Jonathan! Saknar dig här men tycker det är så roligt att du får uppleva det här äventyret. Alla på B78 får också vara med på Er resa vare sig de vill eller inte. Jag läser för dem allt som skrivs hä och visar alla bilder som läggs upp! De hälsar så mycket! Mormor är också med och seglar. Hon började dock lite för tidigt.Hon trodde ni lämnade Philadelphia några dagar innan ni verkligen gjorde det så hon har varit sjösjuk lite längre än hon behövde ;) Här hemma är det inte longboard väder riktigt än. Blir nog det lagom tills ni kommer hem! Ha det så jättebra! Många kramar mamma ps räcker kalsongerna? ;)

  • Johan Lindahl 24 april 2013 22:11

    Hej Hedda och alla andra på skeppet!
    Otroligt kul att läsa era berättelser. Jag vill oxå segla över Atlanten, men jag blev lite mer tveksam efter era sista dagar. Låter sådär med sjösjuka! Hoppas ni är friska nu igen!
    Låter hur häftigt som helst att ni har sett delfiner och sköldpaddor!
    Jag får hålla ställningarna här hemma istället, och försöka heja fram DIF till en seger. Cementerade i botten just nu!
    Ha're bra, håll humöret uppe och njut av välförjänt vila i Bermudas!
    /Kramar Johan

  • F&F,Disa Berglund 24 april 2013 22:23

    Hej Peter
    Hoppas du-ni mår bättre nu när det tydligen lugnat ner sig lite, tänker mest hela tiden på dej, farfar följer er 4-6 ggr per dag.Här hemma segar sig våren framåt. Tag hand om dej, och ha kul..

    Kramar från Berglunds i Huddinge

  • Kerstin 25 april 2013 09:57

    Hej igen Jonathan Reinergren !
    Har förstått att ni börjar se land idag och ska angöra Bermuda äntligen! Jag har tittat på SMHI ni kommer ha ca 20 gr på dagen och även natten!! Va skönt. Här hemma har vi 10 på dagen och 1 på natten. Som du vet fyller din mamma och jag år den 3 maj! Jag skall också tillbringa den dagen till sjöss för att ha nåt att tala med dig om när du kommer hem. Vi seglar mot Åland med båten Grace!! Nåja kanske inte seglar men på böljan ändå. Vi får väl inte uppleva delfiner men jag hoppas på en och annan fiskmås och kanske till och med havsörn. De du!!! Glöm inte köpa de berömda shortsen till din mamma strl 42. Passar de inte henne kan jag offra mig.
    Massor av varma kramar från gammel moster Kerstin och Janne hälsar såklart.

  • Mormor&Morfar 25 april 2013 13:30

    Hej William ! Vilken resa du får vara med om , det är inte alla förunnat, du skall veta att morfar är grön av avund för att han inte fick följa med ,(den gamla sjömannen) ,men han är så glad för din skull mormor med sköt om dig + alla andra njut av livet ,ha de så bra kram på er alla från 2-st gamlingar :)

  • Micke Värmå 25 april 2013 18:14

    Hej älskling, hoppas du mår bra. Jag har läst att många blir sjösjuka och eftersom du inte ens kan smsa när du åker bil tror jag du också hör till den skaran. Men förhoppningsvis kan du njuta lite ändå. ;)
    Här uppe på Sandö har vi badat isvak och jag lyckades slå hål på ögonbrynet, mot ett isflak, när jag skulle doppa huvudet en extra gång. Ett litet jack som blödde ordentligt. Tur att det var iskallt så jag kände ingenting, och jag mår bra. :) Annars rullar det på som vanligt, just nu har vi Farliga ämnen i skolan.
    Saknar dig massor, hoppas du har wifi på Bermuda så vi kan prata lite. :) <3 ?

  • Rebecka Stenberg 25 april 2013 18:52

    Till Natali:

    Systra mi! tar vågorna hand om dig?!
    Jag och Erik tänker på dig och hoppas att du har det bra.
    Här hemma är allt sig likt och int' har vi nå' särskilt bra väder heller. Jag bara pluggar och pluggar och skriver tentor. Nu är känns skolan väldigt jobbigt, men så får det kännas ibland. Jag hoppas att du vill komma och sova på Kvarnberget någon natt i sommar så kan jag steka en korvburgare till dig.
    Vi hörs och ses snart. Massa kramar från din syster Rebecka

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *