På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130422

gladanochfalken

Hejsan alla hemma i Sverige!

Just nu sitter jag nere på trossbotten på Falken och skriver detta brev. Det är på trossbotten vi 24 elever och lärarna sover, äter, har lektioner och går varandra på nerverna.
Vi är inne på vår fjärde dag av segling, på tre dagar har vi inte sett land.
Vi har däremot sett delfiner och havssköldpaddor!

Dessa fyra dagar kan nog inte räknas in som de roligaste i våra liv. Det har varit mycket spyor, sjösjuka, trötthet, gnäll och regn. Men det börjar bli bättre nu.
Vi är indelade i styrbord och bardbords vakt och vi vaktar i 4 timmars pass. På vakten får man lära sig att styra båten, vara loggast (navigera), glasvakt( kolla maskinrummet och ringa i klockan) och sitta på frälsarkranspost( kolla så att ingen ramlar i och om någon gör det, kasta i frälsarkransen) samt sitta i toppen på masten och vara utkik.
Det funkar på dagen men att sitta utkik klockan 3 på natten i regn och 4 meter höga vågor är ingen höjdare.

Vi har nu mindre än halva sträckan kvar till Bermuda och beräknas vara där inom ett dygn, alltså mycket tidigare än vad som var tänkt från början, vilket är superskönt!
Idag var första dagen med sol och vi kunde till och med ha shorts!
Hoppas att det blir fler såna dagar framöver!

Även fast det finns stunder(ganska många) då man önskar att man var hemma istället för här så finns det nog ingen känsla som slår den när man står i solen på däck och ser delfiner simma förbi i det klarblåa vattnet.

Camilla, nu fick du ditt brev från mig! Hälsa och pussa på Hjalmar från mig och fortsätt att skriva kommentarer, jag vill veta hur det går i allsvenskan! Hälsa inte Johan.

Mamma och pappa, jag saknar er! Hoppas att det går bra att kratta löv ( vi skrattade åt ditt brev i en halvtimma mamma, tack för det!)
Mamma, kan du säga till Frida och Idunn att läsa bloggen och skriva något, jag saknar dom också!

hoppas att alla mår bra där hemma och att det börjar bli vår så att det är varmt när vi kommer hem!

Sakna oss inte för mycket! Vi har det superbra och detta är nog det bästa vi någonsin har gjort!

tja!

Elev Helgesson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

16 kommentarer

  • Anneli o Petr 23 april 2013 06:17

    Hej alla elever och besättning på Falken!
    Tapperhetsmedaljer er alla som kämpar på i kuling o regn. Det gläder mitt mammahjärta att ni börjar närma er Bermuda och att vädret börjar bättra sig. Det måste vara en speciell upplevelse att få se delfiner och havsköldpaddor bland frasande vågorna långt ute på Atlanten. Att vara vaken på natten och göra sitt jobb är inte alltid en höjdare
    men destå skönare är det då att få krypa ner i bingen och få sin välförtjänsta sömn efter ett avslutat arbetspass.(Eller hur Koppan?) Många hälsningar från ett Stockhom som börjar vakna en alldeles vanlig tisdag morgon:)

  • Karin Åsman Lindahl 23 april 2013 07:19

    Hej hela besättningen, och särskilt Hedda!
    Hoppas ni nu har det värsta sjösjukekaoset bakom er! Hualigen!
    Här regnar det, och är förstås trist utan dig Hedda!
    Har väder och mage tillåtit dig att klättra i masten?
    Hoppas ni får det riktigt bra framöver med lugna fina magar, sol, värme, fina havsbrisar, fulla segel och mer delfiner :-).
    Kram
    mamma

  • Kerstin 23 april 2013 10:06

    Skepp-ohoj Jonathan .
    Vi läser ert brev varje dag. Jag studerar varje foto för att se en skymt av dig!! Jätte kul! Du ser inte så sjösjuk ut som en del av dina kompisar, men du skärper dig väl!!! Ha. Här hemma har äntligen våren visat sig snön är borta men isen ligger fortfarande på Hjälmaren. Blåsippor tussilago och vitsippor har slagit ut. Kul att det går snabbare att nå Bermuda! Då kommer belöningen som kompenserar kulingvind, motvind och sjösjuka. Jag lovar!!!! Vi är sååååå avis! Kramar till dig och dina tappra kompisar från Kerstin och Jan ( =mammas moster och man).

  • Thomas Lejdemalm 23 april 2013 10:14

    Tack för alla era resebrev på bloggen, det är skönt att höra att det går bra för er! Vi tänker på er flera gånger varje dag och pratar mycket om hur vi tror att ni har det. Regurgiterandet är inget vi är avundsjuka på, däremot skulle vi kunan tänka oss att byta till os det där med delfiner och Bermudas...

    Jag är väldigt stolt över er och det jobb ni gör trots sjösjuka och hårda dagar och ser fram emot att höra mer. Hälsa alla, inte minst besättningen. Jag är jättetacksam för att de tar så bra hand om er, så att vi här hemma kan slappna av. Glöm inte att skicka vykort!

    /Thomas

  • camilla helgesson 23 april 2013 12:50

    Goda nyheter Johanna! Aik vann igår med 2-1(gjorde andra målet i 94 minuten) djurgården förlorade igen så allt är perfekt. Bajen vann dock men nu ville du ju veta hur det gick i allsvenskan.... Hahaha, Superettan att dom inte lägger ner laget!hmm, vad har mer hänt som kan intressera er, Justin bäver fick tre plus för sin första av tre konserter i globen! ( blä)dom sju artisterna som är klara för så mycket bättre är: Agnes, bo kasper, tityo, Ulf degeby(vem?) Ken ring, ebbot, Lill lindfors... Ganska tråkiga artister måste jag säga! Ha det fortsatt bra så hörs vi senare. Puss och kram

  • camilla helgesson 23 april 2013 12:57

    Hahah.. måste tillägga att jag trodde det stod trosbotten tills jag läste om ditt brev. Här sitter jag på trosbotten, sätt på dig byxor unge! Igår bytte jag elbolag av en kille som hette Kalle ström också... Vi garva i fem minuter när jag påpekade det till honom. Aja nu får det vara nog

  • Marie Helgesson 23 april 2013 13:55

    Hej alla förhoppningsvis pigga falken resenärer!
    Jag hade lovet mig själv att inte skriva någon komentar på ett par dagar, men så såg jag att det var du Johanna som skrivit.
    Då smalt ju mitt mamma hjärta så klart,det är så kul att följa bloggen.
    Blir nästan som ett gift,du vet ju hur data intresserade pappa och jag är, men det är verkligen kul.
    Jag säger som det flesta andra dom är hemmavid .NJUT!! sjösjuka går över.
    Nu lovar jag att hålla mig lugn ett tag. Alla hälsar. Pussar i massor.( vad bra du skrev, hoppas du gör det igen.)

  • Annika Lans 23 april 2013 16:31

    Hej
    Skönt-det verkar som det värsta är över och att ni kan börja skönja Bermuda över horisonten snart. Njut nu i fulla drag med delfiner och vackert väder.
    Rapport från handbollen: Skurus damjuniorer 2:a i SM. Team Stockholm kom etta. (hoppas jag läst rätt nu i tabellerna). Saknar dej Josefin. Kramar från klanen Lans

  • Casper Jansson 23 april 2013 16:54

    Ello everybody! Speciellt Naod! Skönt att höra hur bra det går för er! Saknar dig,like alot! Hoppas du får chansen att skriva ett resebrev. Om inte får jag ändå höra allt när du kommer hem!

    Hare bäst vi ses när du kommer hem!
    Love Casper

  • Christina Hök 23 april 2013 20:24

    Tack för intressanta resebrev till alla oss här hemma. Skönt att havet har lugnat ner sig och att solen tittat fram. Delfinerna verkar vara jättegoa'! Allt är bra här i Barsebäck men det känns konstigt att inte kunna ringa och prata lite. Hoppas att Sjukstugan inte är fullsatt och att du själv, Madeleine, klarat sjösjukan hyfsat bra. Ingela med familj hälsar. Stora kramar från mamma och pappa.

  • Anneli Stenberg 23 april 2013 22:40

    Hejsan Natali. följer er här nu . Ni verkar inte ha så långt kvar till första anhalten med vita stränder åh land i siktet . Hoppas nu att sjösjukan lagt sig.Tänker på dig mitt hjärta . Många kramar Mamma.

  • Carina Brambeck Wallberg 24 april 2013 05:31

    Hej på er alla
    Tack för resebrevet Johanna:)

    Det var skönt att höra att det "ljusnar". Delfiner och klarblått vatten låter inte helt fel!

    Håller med dig Marie.. Det är verkligen beroende framkallande, har ständigt koll på er via bloggen
    ( Jag skulle också bli stolt över det som Johanna skrivit.)
    .....:) Micke då:)...

    Ha det super bra!! Kramar Carina

  • Christel Sjöblom 25 april 2013 19:42

    Hej Johanna! Har just pratat med din mamma och fick veta att du är ute på äventyr. Hoppas ni har det bra! Här är allt bra. Kom hem från Floria för en vecka sedan. Det är varmt och skönt där. Cecilias bebis Love växer och mår jätte bra. Himla många bebisar det är i släkten nu! Ha det nu så bra. Många hälsningar moster Christel och Håkan

  • Moa Hedström 26 april 2013 11:32

    Hej Johanna!
    På din begäran skriver jag nu en kommentar till dig ;) Saknar dig massor! Saknar våra härliga pratstunder på tåget. Här hemma rullar allt på. Just nu är det en hysteri över Justin Bieber som hade konsert här. Polisen hittade knark och el pistol i hans turnébuss, sjuk roligt! Det var några killar som låtsades vara Justin och åkte runt i en limousin, dem lurade massa skrikande fjortisar. Du måste se det klippet!

    Puss på dig! Saknar dig massor <3

  • idunn 26 april 2013 17:27

    Hej elev Helgesson!!!!!!!!!!!! (<- tusen utropstecken för det är så excited jag är över att läsa er blogg)

    Jag saknar dig också massor! Här hemma är det som vanligt, jag pluggar (kul!!!!) ca hela tiden men snart är det studenten så jag överlever. Jag har dessutom nya saker att berätta för dig om en viss kines............ skräckfilmskväll när du kommer hem!

    Men nog om livet här hemma, jag kan inte fatta äventyret du upplever just nu! Det är så otroligt coolt och jag hoppas verkligen att du njuter fullt ut. Jag saknar dig och tänker på dig!

    Pussisar och kramisar din norskis

  • Marie Helgesson 26 april 2013 21:31

    Hej alla på Falken!
    Sitter här framför datorn som vanligt.
    (som du vet Johanna)
    Måste vara skönt att få gå i land ett par dagar.
    Det fanns mycket att titta på förstod jag näar vi pratade på mobilen.
    Ska ju själv göra en båtresa om ett par dagar.
    Kommer inte att se varken delfiner eller sköldpaddor. Men hoppas att få en eller flera havsöringar.(Gotland till Per)
    Annars är det mesta sig likt här hemma.
    I morgon ska jag på ett 3 timmars spinnings pass. Det ska bli kul.( Tror jag nu)
    p.s Alla ni ungdomar på båten kom ihåg att alltid håller er på god fot med kocken, det lönar sig. Både över och under ytan.
    Och föresten jag är A.I.K.are också.
    Måmga kramar och pussar från Lennart Helgesson.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *