På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130421

gladanochfalken

Pos: N 34º 43.8´ W 69º 16.5´
Kurs: 150º
Fart: 5 knop
Distans kvar till Bermuda: ca 380 NM (Ungefär sträckan Malmö- Stockholm)
Väder: Regn, just nu avtagande vind.

Ett brev från verkligheten

Då var vi inne på det 3:e dygnet till sjöss, än så länge har vädrets makter inte varit med oss. Vi har haft vindar upp mot kulingstyrkor sedan vi lämnade Philadelphia och när vinden mojnar så får vi dras med dyningarna efter densamma. Detta har i sin tur medfört en sjösjuk besättning, men som sagt är vi inne på 3:e dygnet och då brukar sjöbenen komma fram. Vi försöker pusha alla och få i dem mat, vatten och socker för att de skall piggna till. Med det sagt skall vi inte glömma att de flesta elever (och lärare) kämpar för fullt trots sjösjuka, regn och vind.

Det är inte lätt för en helt grön elevbesättning att bara kastas in i verkligheten så här med vindstyrkor på 15m/s, stora vågor och mycket regn. Men man lär sig hela tiden, från regeln med en hand för fartyget och en hand för dig själv till hur viktigt det är att hänga upp sina kläder så man har torra till nästa vakt.

I går var det lite kalas igen på HMS Falken då 2:O Ekholm, som just nu agerar 4:e skeppare, fyllde 30 år. Återigen blev det skönsång på morgonkvisten, även om 1sk Lange trodde vi var yra, eftersom han sover i bingen under Ekholm, fick han känslan att födelsedagsfirandet var för honom. Vid allemanskaffe på eftermiddagen så bjöds det på go fika som uppskattades väldigt mycket av besättningen. Vi kockar tackar även timmerman Söderberg för hennes gästspel i byssan inför detta 30års firande.

I övrigt så styr vi fortfarande skutan emot Bermuda där vi skall förtöja på fredag kl. 10.00. Även om det finns en del sjösjuka kvar ombord, pratas det redan om hur kul det kommer vara på Bermuda, hur blått vattnet är, hur vita sandstränder det kommer vara och förhoppningsvis kommer solen att visa sig lite också.

Vi skall också sända ut en hälsning till alla er som följer oss på bloggen och lämnar kommentarer, det är ett glädje ämne för alla som får ett varmt ord hemifrån från nära och kära. Systemet fungerar att bloggansvarig måste godkänna alla kommentarer innan de kommer upp på hemsidan och detta kontrolleras en gång per dag, så ha lite is i magen om er kommentar inte syns direkt. Sedan när kommentaren är godkänd lämnas den ut till vederbörande.

Sist men inte minst skulle jag vilja sända ut ett stort grattis till min syster Elin som fyller år i morgon den 23:e april. Du är mycket saknad syster och jag tänker på dig, hoppas du får en helt underbar dag där hemma. Min present kommer så fort som vi träffas. Puss och Kram på dig från storebror.

Och till alla er andra där hemma så skickar vi en stor hälsning från Falken till er.

Med vänlig hälsning 1:e kock Ivarsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

18 kommentarer

  • Karin Aquilonius 22 april 2013 17:41

    Hej,
    Hoppas sjösjukan lagt sig för er alla!
    Vi saknar dig här hemma Isak!
    Kram ifrån mamma

  • Joanna 22 april 2013 17:50

    Hej allra käraste syster!! Saknar dig grymt mycket, det ska du veta, men du får inte komma hem riktigt än!
    Försök att överleva så att du kommer hem hel, jag vill inte att mina sista ord till dig blir "Godnatt, ses om en månad"

    Skriver snart igen! Puss!!

  • Anneli Stenberg 22 april 2013 18:06

    Hejsan min Natali. inte vädret mot er nu. Hoppas att sjö sjukan släpper snart. Åh vad duktig du är. mamma följer dig hela tiden, här på bloggen ska du veta. Jag ska hälsa så mycket från mormor morfar till dig. Och höll på att ska även hälsa från Anitas mamma. Dom tycker alla här att du är så duktig .Snart vita stränder. Mamma saknar dig. Många kramar Mamma. Hoppas på ett resebrev från dig snart <3

  • Gunilla o Helmut Jordan 22 april 2013 18:56

    Hej Daphne!
    Vi läser i ert resebrev att ni haft hårt väder och med det har många av er blivit sjösjuka, om även du drabbats hoppas vi det är bättre nu. På fotot som var med resebrevet ser att du i alla fall pigg ut vilket är positivt. Nu kanske ni får lite lungnare sjö att segla på och då är allt mycket roligare. Här hemma har vi haft en skön vårhelg med härlig värme, men mer regn väntas. Du o dina kamrater på HMS Falken önskas en skön seglats. Kram/Farmor o Farfar

  • Mikael Rainergren 22 april 2013 19:30

    Hej Jonathan. Hoppas att ingefärs tabletterna fungerar mot sjösjukan, om inte så är det bara att bita ihop...Hoppas att vädret blir bättre så att ni får ett par fina segel dagar fram till Bermuda.
    Kram från pappa, Maria och grabbarna.

  • Nena 22 april 2013 19:35

    Kalle,

    inte är väl du en utav de som ligger och är sjösjuk? Ser framför mig hur du styr skutan med blåsten i håret ju! Hoho. Här hemma är allt som det ska, förutom att du inte är här förstås men o andra sidan är du där du ska vara och jag hoppas att du har det så himla bra!

    Känner lite panik över att du närmar dig Bermuda och här ligger fortfarande lite is kvar på sjöarna. Du kommer att vinna vadet, men det får väl vara helt okej för den här gången då!

    Passa på och njut nu så ses vi snart. Jag tycker om dig mest i hela världen och saknar dig här hemma! ? Pussar ifrån din Nena

  • Helen Rainergren 22 april 2013 20:24

    Vad roligt det är att följa er genom de olika breven! Jobbigt med sjösjuka men snart är det fredag och nya äventyr! Jonathan Rainergren när kommer det ett brev från dig:) Ha en fortsatt spännande resa och akta er för pirater, hajar och annat farligt! ;)

  • Cissi 22 april 2013 20:29

    Hälsningar till Jesper och er Alla ombord på Falken. Förstår att ni har haft det tufft med väder o vind men är övertygade om att ni snart kommer må bättre och kunna njuta av ert stora äventyr. Vi uppskattar verkligen era fint skrivna inlägg på bloggen som får oss att känns oss delaktiga i resan.
    Jesper, varma kramar från Mamma, Pappa o din bästa syster!

  • Marie Helgesson 22 april 2013 20:41

    Hej!
    Hoppas att ni har börjat att pigga på er, då kanske dina sjösjukeplåster har kommit till nytta Johanna. Det har börjat att märkas att vi bara är två hemma, var är all tvätt? Hallonen finns kvar i frysen.Vi saknar dig, men vet att du har det bra. Hoppas att vädret lugnat ned sig så ni får några bra slut dagar innan ni är framme på Bermuda.
    Många kramar från mamma.

  • Dan-Erik Hansson 22 april 2013 20:43

    Hej Falkenbesättningen och speciellt David

    Det är väldigt kul att följa det som skrivs om första benet på resan som blivit ett riktigt kraftprov både fysiskt och mentalt. En utmaning som skiljer agnarna från vetet och som måste vara klippt och skuren för Bernadotterna, eller hur?

    Bermuda om några dagar, önskar verkligen alla en varm, skön och ogungande paus. Och sen bara medströms till Azorerna i solsken och medvind.

    Ser för övrigt att elev Hansson kört slut på hårvaxet men lite saltvattenspray gör ju nästan samma jobb.

    Kämpa på, sjösjukan skall ju ge sig sägs det – vi saknar dig och ser redan fram mot att få höra alla stories.

    Mvh
    pappa Hansson

  • Håkan & Lottis 22 april 2013 20:51

    Era stackare! ...men snart kan det bara bli bättre :) Moster Anna å kusinerna hälsar å saknar dig, Emelie. Ok då, det gör jag med ;) <3
    Men snart är du på Bermuda :D ...där har inte ens Håkan varit ;) haha! PoK

  • Annika Lans 22 april 2013 21:28

    Hej igen
    Roligt för oss landkrabbor här hemma i Svedala, att läsa alla resebrev från Falken.
    Ser fram emot att läsa ditt brev Josefin Lans. På fotot såg du glad ut och förhoppningsvis är sjösjukan avklarad.
    På GPS positionen ser det ut som det inte är så långt kvar till Bermuda....Kram :)

  • Peter Jordan 22 april 2013 22:16

    Hej igen
    Vilken otur ni har med vädret men tur som har varandra. Följer er rutt flera gånger om dan och blir lika glad varje gång den förflyttas.
    Hoppas innerligt att vädret på bermuda blir soligt och varmt. Det är ni värda.
    En särskild hälsning till Daphne från oss alla härhemma i, just nu, regniga Sverige med 4 plusgrader. Kram

  • Lena 22 april 2013 22:52

    Vilket tappert gäng ni är helt otroliga! Hoppas ni får det varmt o gott i Bermuda nu så ni får vila upp er lite. Hoppas du mår bra trots sjösjukan Viktor S, vi pratar ofta om dig o tänker på dig hela tiden! ! Kramar Lena

  • Camilla Nilsson 22 april 2013 23:11

    Hej Vikor.
    Hoppas du inte mår allt för dåligt och typ mår bättre? Det är sjukt konstigt att inte prata med dig varje dag och skriva här och inte få nått svar men det är väl bara 4veckor kvar eller något sånt. Hela min familj och släkt pratar om dig hela tiden så det är ju roligt. Dom tycker det är roligt att du är på båten och göra din livsresa liksom :).
    Hoppas att du tycker det är lika roligt fortfarande. Känns som det är jätte längesen du åkte men det var typ lite mer än en vecka sen. Saknar dig iallafall!
    Puss !! <3

  • Christer Brambeck 23 april 2013 04:58

    Hej Micke hoppas det är bra och inte sjösjuk Det kan man klara sig utan.Kramar farmor o farfar

  • Ingrid o Per Tholander 23 april 2013 13:11

    Hej Natali !!

    Hoppas att du har det bra, och att du inte har varit alltför sjösjuk...Det är så spännande att följa er på bloggen. Du kan tro att alla saknar dig här hemma. Idag har vi ganska fint väder men det blåser väldigt hårt, men det är väl ingenting mot hur ni har haft det. Hoppas att fortsättningen på er resa blir lugn och fin. Många kramar till dig från oss landkrabbor / Ingrid Per Nellie och Fia <3

  • Sylvia och Jan Lindenmark 23 april 2013 19:52

    Hej Jonathan! Vi följer din resa varje dag. Vi tycker att du är enormt modig som ger dig iväg på en sådan strapatsrik resa! Vi har läst om sjösjuka och nattpass i masten! Du ska veta att vi finns med dig hela tiden! Snart får du känna land under dina fötter! Hoppas att ni får en härlig avkoppling på Bermuda! Många kramar från oss! Sylvia och Janne.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *