På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130419

gladanochfalken

Olivia och Johannas resebrev

För exakt 80 dagar sedan loggade vi in på skolans hemsida och såg att namnlistan för resan alla ville följa med på hade släppts. För stunden sitter vi på trossbotten som är vårt alltiallo rum de närmaste fyra veckorna på vår resa över det stora blå. Här nere sover alla 25 elever, äter alla måltider och spenderar lektionstider samt fritid.

Klockan 09.59 släpptes det sista förtöjningsgodset och äventyret hade nu börjat på riktigt. Besättningen har nu i tre dagar utbildat och lärt oss använda kunskaper till sjöss, men allt sitter inte riktigt som det ska och vi har mycket kvar att lära. Alla 25 elever har delats upp i olika stationer som jobbar på Falken. Vi båda tillhör styrbords förstation, vilket innebär att vi jobbar på den främre delen av båten eller den så kallade fören som det kallas i sjötermer. Av drygt 40 tampar har vi kanske lärt oss tio stycken, men förhoppningsvis kan vi dem om några dagar.

Vädret idag har varit mulet, grått och blåsigt, inte som de föregående dagarna då solen har varit framme och gett de flesta lite fräknar i ansiktet. Enligt skepparna är vågorna ingenting i jämförelse med vad vi har att vänta oss, men ändå har sjösjukan slagit till hos vissa av eleverna. Vädret ska bli lite busigt inatt att de bestämt sig för att lägga ankare för natten. Vi elever ska då dela upp småtimmarna i vaktposter. Hoppas vi slipper ta fram regnställen... Vi redan avverkat ett par vaktpass tillsammans, det har varit lite motigt att gå upp mitt i natten för att hålla vakt på Falken då det vildaste vi såg var en katt som passerade på kajen. Denna fredag blev vi väckta tio minuter tidigare än vanligt (06.20) av sköna sångstämmor. Idag blir nämligen Olivia hela 18 år! Kockarna har bakat morotskaka som satt fint till allemanskaffet. Jag är inte på platsen jag trodde där jag skulle fira min 18-års dag, men vilken nybliven 18åring får tillbringa sin födelsedag 30 meter upp i masten? Stort tack för all uppvaktning som jag fått av alla på båten idag!

Just nu åker vi på Delaware River med sikte på Bermuda, som vi förväntas nå om cirka sju dagar. Vilket ska bli en riktigt rolig upplevelse! Vi ser fram emot värmen samtidigt som det är lite läskigt att åka igenom den ökända Bermuda triangeln.
För en kvart sedan öppnades markan, som är uppbunkrad med svenskt godis, läsk och choklad. Något som var väldigt populärt bland eleverna. Vi hade dock vant oss med den amerikanska livsstilen, även om det räckte med ett par dagar innan vi fick svensk husmanskost igen. Precis som föregående inlägg har vi ingenting ont att säga om maten på båten. Varje måltid är en fröjd.
Det ska bli roligt att se hur lång tid det tar innan eleverna börjar klaga på att de inte kan uppdatera sin Facebook, det var därför alla suttit och snyltat wifi från caféer de senaste dagarna innan avfärd.
Än så länge finns det inte så mycket mer att uppdatera er om, så därför vill vi tacka för oss och hälsa till alla nära och kära i Sverige. Vi syns den 17 maj!

Glada hälsningar från Olivia Schmidt och Johanna Kopp

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

21 kommentarer

  • carin priklonsky 20 april 2013 18:28

    Tack för fint och innehållsrikt resebrev. Väntar med spänning på nästa. Hälsningar till alla ombord och till Peter. Var rädda om er! Hälsar Peters mormor

  • Håkan & Lottis 20 april 2013 18:37

    Hej Emelie & co :) Undrade just varför ni inte kommit längre imorse när vi steg upp här ;) men nu vet vi. Här i Sthlm har vi haft en kanondag med strålande sol och en mc-tur. Korvgrillning och kaffe i Nynäshamn blev det. ...vågade tom köra ända hem ;) Så, nu börjar alltså ert äventyr på riktigt! Pok å sköt om er <3

  • Evelinas familj 20 april 2013 18:45

    Hej på er alla
    Vad spännande och hoppas att ni inte mår allt för illa, kram på dig våran Ewe från oss alla här hemma. Mamma, Pontus och pappa

  • Christina Hök 20 april 2013 19:35

    Vi läser med intresse bloggen. Härliga bilder som visar livet ombord. Hoppas vinden blir gynnsam och att ni slipper alltför svår sjösjuka. Pussar och kramar till vår dotter Madeleine Hök. Mamma Christina och pappa Peter

  • Lovisa Krogh 20 april 2013 20:35

    Hej Liza,
    Här kommer en hälsning hemifrån. Det är så roligt att följa er på bloggen och fina bilder som ni lägger upp. Ni ser ut att må alldeles förträffligt. Hoppas att ni får en fin segling mot Bermuda och inte alltför hög sjögång. I Älta har snön nästan smält bort och det nalkas vår. Många kramar från mamma och pappa! Hälsar även till Johanna & Olivia och önskar Oliva grattis på 18-årsdagen.

  • Anneli Stenberg 20 april 2013 20:37

    Hej Natali!
    Jag hoppas du lyssnar väldigt mycket på Oasis under din resa. Du vet nu vem som skriver, va? ;)
    Vi sitter här på Järnet och har grillat och spelar "Med andra ord". Du kan på rak arm gissa vem som vann?! Haha!
    Vi såg fotot på dig vid rodret, jag hoppas att någon rättade till styrningen efteråt ;)
    Vi som sammanstrålade denna kväll på Järnet var: Anita, Gun, Rita, Rebecka, Mor Anneli och Erik.
    Vi alla här hoppas att du finner denna resa spännande och lärorik.
    Som Robert Broberg sa: "Målet är ingenting. Vägen är allt."
    Vi säger som Oasis i deras låt The Masterplan:
    "Cast your words away upon the waves
    Bring them back with Acquiesce
    On a ship of hope today"
    Vi alla följer dig med glädje och spänning. Från oss alla till dig, Natali

  • Emelie 20 april 2013 21:04

    Hej Oscar, hoppas du har det bäst där ute på havet, alla saknar dig här hemma!
    Tusen pussar från din Emelie <3

  • Helena Timdahl 20 april 2013 22:32

    Hej på er! Hoppas allt är bra med er. Vi tänker på er dagligen och saknar er. Det är tomt på engelskalektionerna. Ta hand om varandra och njut till fullo.

    Vi ses snart igen. Kram Helena Timdahl Franke

  • Lisen Bergh 21 april 2013 02:17

    Till Olivia Schmidt: hoppas du fick en bra födelsedag hjärtat, var rädd om dig och ramla inte ur båten! Vi saknar dig supermycket, puss älskar dig!

  • Gunilla o Helmut Jordan 21 april 2013 09:08

    Hej Daphne!
    Vi väntar med iver varje dag på era reseberättelser, vad du o dina kamrater får vara med om och lära er.
    Vi önskar er alla en trevlig resa även om det kommer att gunga o sjösjukan sätter in. Var rädda om er.
    Kram o puss från farmor o farfar.

  • Lars-Åke Torlind 21 april 2013 11:14

    Hej Evelina
    Det är otroligt spännande och kul att följa erat äventyr. Man önskar att man hade fått följa med :)
    Vi hade riktigt bra väder igår så jag tog en flygtur på f.m och sen var det dags för lite däcksbyte på e.m. Ha det bra och njut av äventyret.
    /Pappa

  • Anneli o Petr 21 april 2013 13:36

    Hej Johanna! Åh vad roligt att att se alla fina bilder och följa er resa på bloggen. Hoppas vädret blir lite snällare och att ni slipper ta på er regnställen allt för ofta under resan.Härligt att höra att maten är till belåtenhet. Ser fram emot att få höra mer av er alla och vad ni lär er om tampar sjömanskap mm. Här har de första vitsipporna visat sig och vårskorna har åkt på.Ett stort Grattis i efterskott till Olivia:) och tack för ett fint resebrev
    Många kramar till Johanna<3 Mamma o Pappa

  • Malin 21 april 2013 15:18

    Hej Per! Hoppas du har det bra till havs! Här hemma i Skälby verkar våren äntligen ha kommit så idag vårstädade jag i trädgården. Roligt att kunna följa resan, både vad som händer och var ni är. Ta hand om dig! Puss

  • Anne-Marie Johansson 21 april 2013 17:44

    Spännande att följa mitt barnbarn Evelina på hennes segeltur mot Bermuda. Kram från Mormor i Laholm

  • Marie Helgesson 21 april 2013 18:08

    Hej Johanna!
    Den här helgen har våren änligen kommit hit, inte shorts väder direkt men hyvssat varmt. Vi har följt falken via bloggen och föstår att ni nu är ute på havet.
    Hoppas att ni inte har drabbats av någon sjösjuka. Jag önskade flera gånger under dagen att vi också fick vara på en båt istället för att gå en kamp mot trädgården.
    10 säckar har vi krattat ihop och då är det ändå en del kvar.Knopa knopar skulle vara så mycket roligare. Det är så kul att följa er på bloggen ha det nu så bra,så hörs vi av om några dagar. Alla hemma hälsar pussar från oss på Björkvägen.

  • Annika Lans 21 april 2013 18:29

    Mitt ute på böljan den blå, vad jag kan förstå enligt er GPS- position.
    Hoppas du mår bra Josefin Lans. Håll huvudet högt och var stolt över hela besättningen och er insatts på Falken.
    Du är BÄST!
    Kram från mamman och pappan

  • Joacim och familj 21 april 2013 21:08

    Heeej! Hoppas att allting går bra där ute på havet Natali ! Det var jätteroligt att se bilden där du styr båten :) här hemma är allt bara bra melwin har fått en ny lucka fast han vill inte gå i den... Annars är det bara bra alla vi längtar tills du kommer tillbaka och hoppas att du har det jätte bra !! Jag följer dig hela tiden. :) Din joacim <3

  • camilla helgesson 21 april 2013 21:28

    Joppan jag vill läsa ett inlägg av dig! Har du spytt nåt än? Aik förlorade mot Malmö i söndags väldigt orättvist! Det är väl det viktiga du har missat än så länge:-) Hjalmar säger jojo tio gånger om dagen som vanligt och jag försöker förklara att du är på en stor båt.så när han ser en båt nu säger han jojo:-) ha det så jätte bra så ses vi snart!johan vill inte hälsa nåt.....

  • Susanne o Christer 21 april 2013 22:37

    Hej Viktor, hälsningar från Alghero ombord på Grace, här är busväder regn o blåst, dock ingen sjösjuka troligen beroende på att vi bryggseglar;) Hur mår du, förstår att ni kämpar med sjösjukan men att ni för övrigt har drt bra ombord!?;) Bästa hälsningar och varma kramar mam o Ch <3

  • Olivia Pettersson 22 april 2013 07:03

    Hej bästa Olivia! Hoppas du har det bra! När du kommer hem så ska vi fira dig ordentligt :) jag är så avundsjuk på dig så jag dör!, men detta äventyr förtjänar du :) ses snart! Puss å kram

  • pet o sebbe 22 april 2013 11:21

    hej jonte hur mår du vi saknar dig och shewa <3

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *