På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130418

gladanochfalken

Emelies och Moas resebrev

Vi är två tjejer från Bernadotte gymnasiet som fick chansen att åka med på det här äventyret! Vi kom till USA fredagen den 12 april och då bodde vi i New York i tre dagar. Sen på måndagen tog vi tåget till Philadelphia och fick klockan 18:00 börja mönstra ombord på Falken. Innan man fick kliva ombord på Falken och få börja klättra i masten kändes det lugnt och bara roligt att få klättra upp. Men när det var ens tur att börja klättra kände man pirret i magen och i benen. Man fick mer och mer kramp i armarna ju högre upp man kom och när man väl var uppe i förtoppen var man livrädd. Innan man lugnade ner sig lite kände man adrenalinet i hela kroppen. Vissa skrattade nästan hela vägen upp och ner, samtidigt som andra grät. Jag, Emelie, kände att det var ett måste att klara av båda masterna, även fast den första var hur läskig som helst. När man väl var klar kunde man vara stolt över sig själv. För mig, Moa, var det lite jobbigare än för andra, för jag är extremt höjdrädd. Efter mycket peppande från Peter Westholm så såg jag detta som en chans att övervinna min största rädsla. Nu i efterhand känns det helt klart värt det, även fast just då i stunden kändes det som det dummaste jag någonsin kunde göra. Det som jag hittills är mest stolt över under den här resan är att jag klarade av båda masterna, även fast jag grät både upp och ner i den första masten. Naod, en klasskompis, ställde upp för mig när jag kom ner från den första masten. Han höll om mig och lugnade mig tills jag kände mig redo att bestiga den sista masten.

I början var det inte lika kul på båten, för att vi hade för det mesta bara teori. Senare när vi väl började jobba och träna på knopar, tampar och att hissa segel blev allt mycket roligare. Solen gjorde ganska mycket också, vi har svensk sommarvärme här. Vi springer runt i shorts och t-shirt, och njuter av värmen. Men det är inte mycket vila, här börjar dagarna 06:30 och sen är det teori och praktik fram till 19:30. Sedan har halva gänget, antingen babord eller styrbord, vakt som varar fram till frukost. Då delar man in vakterna i skift på ungefär en timme och fyrtiofem minuter. Vi vaktar i par, vilket hjälper en att behålla vettet under kontroll i mörkret.

Maten i USA är som vi trodde, socker, fett och ännu mer socker. Men pannkakorna är väldigt goda, utan sirap (Moa). Bagels har vi ätit till frukost, lunch och även middag. Den bästa är med cream cheese och skinka! Det är dock den enda vi har ätit, men nöjda är vi ändå. När vi kom ombord på Falken blev vi glatt överraskade över maten. Med erfarenhet från Korsö och Väddö, då vi var ute på fältvecka, åt vi bara burkmat som vi värmde själva. Här får vi tre rätter om dagen, som är tillagade med kärlek. Inte en enda gång har vi fått mat som går att klaga på. Alla föräldrar som läser det här, ni har höga förväntningar på er nu när vi kommer hem.

Idag har vi på styrbord haft permission, alltså har vi fått ledigt från arbetet. Den började redan kl 10:00 och vi skulle vara ombord igen senast kl 00:00. Vi bestämde oss för att ta på oss permissionsuniformen, vilket är Kalle Anka uniformen med den vita hatten, och utforska Philadelphia. Vi märker stor skillnad mellan Sverige och USA, då amerikaner har stor respekt för det militära och man blir bemött som en hjälte. Vi blev stoppade flera gånger av folk som ville ta kort och ställa frågor. Vi blev även tackade för att vi tjänar vårt land.

Efter några timmar i staden, började finskorna att göra ont i fötterna. Då bestämde vi oss för att gå tillbaka till Falken och byta om till civila kläder. Ombord på Falken var babord i full gång med förberedelser inför mingel med konsulter. Dem hade gjort det väldigt fint och prydligt på båten. Vi hörde senare på kvällen att minglet blev en lyckad kväll. Vår permission blev inte lika fartfylld som planerat, utan vi hamnade först på Starbucks, vilket är ett utav dem få ställen med wifi. Sedan gick vi vidare, åt en pizza och hamnade på nästa wifi-ställe, som var en frozen yoghurt bar.  Vi åt vår efterrätt, samlade gruppen och begav oss tillbaka till Falken. Då var det bara att göra oss i ordning och hoppa i säng. Det är speciellt viktigt att jag (Emelie), lägger mig tidigt då Mårten Odhner sover i bingen under mig. Man vill ju inte råka väcka en björn som sover…

Vi ser fram emot att lägga loss i morgon och bege oss ut på den stora Atlanten, med riktning mot Bermuda.

Vi vill avsluta med att tacka för hälsningar vi redan har fått och dem vi kommer att få. Jag (Moa) vill hälsa till mina föräldrar och min underbara pojkvän. Jag (Emelie) hälsar till min familj som läser det här, och min pojkvän. Vi båda hälsar till Daniel som var först ut att skriva en hälsning till oss, den gjorde vår dag mycket bättre. Ni är alla väldigt saknade, men vi gissar att ni inte har i närheten av lika kul som vi har. Många pussar till nära och kära, vi ses om 28 dagar!

Med vänliga hälsningar,

Emelie Nordquist (pekegast) och Moa Hedrén (backgast).

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

14 kommentarer

  • Håkan & Lottis 19 april 2013 16:31

    Hej Tjejer :) Va kul att höra ifrån er. Har följt fartygspositionen med spänning här idag för att se när ni skulle ge er av, och nu är ni alltså på väg! Jobbar på här med att hålla alla intresserade informerade om var ni är och vad ni gör och det är många som följer ert äventyr. Emelie; jag har skickat länkar till både Elin, Linnea och Angelica mfl så dom följer dig :) Pussar och kramar från oss här hemma <3

  • Annika Lans 19 april 2013 16:59

    Hej Josefin
    Här hemma ska det bli vårligt i helgen ca 10 C. Hoppas ni har det varmare och lagom med vind i seglen.KRAAAAAM :)

  • Karin Aquilonius 19 april 2013 18:33

    Håll i dig ordentligt i masten Isak säger lillesyrran Lovisa:)

  • hanna wallin 19 april 2013 18:41

    hej isak!

    hoppas att du har det bra och planerat att tvätta kalsongerna åtminstånne en gång för allas välbefinnande, även att du försöker att inte mystiskt försivinna i bermuda eller drunkna i atlanten :)

  • Sandra 19 april 2013 21:34

    Hej sötnos (Moa)!

    Riktigt häftigt att du tog dig upp för båda masterna! Låter som att du är i paradiset, värme och god mat =) Men tydligen är man inte värd en hälsning om man bara är syster.. Blir pisk när du kommer hem!! Kommer förhoppningsvis och hämtar dig =P

    Ta hand om dig och varandra <3
    Puss puss Big sis

  • Camilla Nilsson 19 april 2013 23:35

    Hej Viktor,
    hoppas du har jätte roligt på båten och inte blir så sjösjuk fast det lär du nog bli hehe. Jag saknar dig
    Puss!!

  • Till Isak wallin 20 april 2013 10:24

    håll i dej ordentligt men jag litar faktiskt på din vighet och kontroll.

  • Till Isak wallin 20 april 2013 18:59

    Nu tror jag att jag tryckt på rätta knapparna.så klart att en mormor kan vara orolig, men jag litar på din styrka och smidig. Njut av livet på en pinne,som man brukade säga förr i tiden"hälsningar mormor o morfar.

  • Till Isak wallin 20 april 2013 19:02

    Se ovanstående hälsningar.

  • Medhin Asgedom 20 april 2013 22:25

    Du passar i kläderna Naod! Väldigt snyggt!

  • Micke Värmå 20 april 2013 23:13

    Du är grym älskling! Fixa båda masterna och bli tackad för att du tjänar ditt land måste kännas bra! ;)
    Jobbet på Gladan ( klubben inte båten;) ) gick jättebra och dom tyckte jag skötte mig bra på alla sätt och vis. Det blev några personer som fick gå hem ofrivilligt men det gick smidigt utan bråk. :)
    Min Come-back på basketplan idag var rolig som f*n! Allt gick som på räls och det slutade med att vi vann med 111-50 och jag gjorde 25 poäng! :D På Facebookgruppen Kramfors basket skrev Micke (Jespers pappa): Matchens höjdpunkt var att se Micke Värmå tillbaka på plan efter skada, grym spelare både defensivt och offensivt.
    Jag fick till och med beröm av domare! ;D

    Jag saknar och älskar dig min prinsessa!
    Puss och kjam

  • Ulf & Monica 21 april 2013 22:29

    Hej alla tuffa sjömän

    Kul att läsa om er färd, vilket häftigt äventyr. Vi är speciellt stolta över dig Moa och dina mastklättringar, heja på. Fortsätt och njut över era fantastiska upplevelser. Kramar Monica o Ulf

  • Annie Bones 3 maj 2013 09:16

    Hei Moa,
    Du er tøff du som tok begge mastene,imponert!!! Herligt med sommerværme, her har vintern ikke gitt opp,hagel og snøslask er vardagsmat. Leo er ute og russefester var kveld/natt og ska til Lillehammer i helgen. Emil og Isak har hatt første fotballturneringa si på Hvam. Dem vant alle 3 kamperne!!! Jeg vet ikke om dere hørt om det men det er 2 norrmen som er savnede utenfor Azorene. Dem skulle ha seilet fra Karibien men ingen har hørt nåe fra dem. Håll utkik etter norrmen i nød. Jeg læste at nesten ingen er sjøsjuk lengre stemmer det med deg og? Hur går det med solbrennen? Pussar og Kramer fra oss alle. <3

  • Annie Bones 3 maj 2013 09:18

    Hei Moa,
    Du er tøff du som tok begge mastene,imponert!!! Herligt med sommerværme, her har vintern ikke gitt opp,hagel og snøslask er vardagsmat. Leo er ute og russefester var kveld/natt og ska til Lillehammer i helgen. Emil og Isak har hatt første fotballturneringa si på Hvam. Dem vant alle 3 kamperne!!! Jeg vet ikke om dere hørt om det men det er 2 norrmen som er savnede utenfor Azorene. Dem skulle ha seilet fra Karibien men ingen har hørt nåe fra dem. Håll utkik etter norrmen i nød. Jeg læste at nesten ingen er sjøsjuk lengre stemmer det med deg og? Hur går det med solbrennen? Pussar og Kramer fra oss. <3

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *