På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 131207

gladanochfalken

Resebrev 131206

St Bart

Hej därhemma!

Nu har Gladan legat förtöjd här på St Barts i lite drygt ett dygn och ön har inte gjort oss besvikna. Gårdagen bjöd inte på skinande sol utan ett lätt regn låg över den lilla ön. Det gjorde ingenting, de kadetter som hade permission begav sig snabbt i land och letade reda på närmsta café med wifi. Efter att inte kunnat kontakta er därhemma var glädjen stor och inte många ord sades till varandra utan nu låg fokus på att kunna ringa hem.

Igår kväll hade vi lite samkväm på däck som var mycket uppskattat. Det var mestadels besättningen men även några gäster kom ombord också. Det bjöds på snittar som kockarna hade förberett och de som inte gick vakt kunde även avnjuta en lokal öl, Carib. Det var trevlig och ett bra sätt att tacka oss själva som besättning för vad vi har åstadkommit de senaste 19 dagarna.

Gustavia är en liten pittoresk stad inklämd mellan två berg. Ön är väldigt kuperad och det slingrar sig små smala vägar upp längs bergväggarna runt ön. Hamnen är full av båtar i alla storlekar, både med och utan segel. Allt ifrån stora 130 meters yachter till små segelbåtar trängs i den lilla viken som utgör Gustavias hamn. Men ett skepp sticker ut lite mer än de andra, bland alla plastskrov och kolfibermaster så ligger HMS Gladan stolt med sitt stålskrov. Allt slit som bedrivits ombord med att få henne ren och fin betalar av sig nu. Idag, fredag, hade vi open ship i två timmar. Några kadetter var kvar ombord och fick öva lite engelska men även några franska fraser när de guidade runt de 35 besökare som tog sig ombord och förundrades över Gladan. Alla besökare var mäkta imponerade och tyckte att hon var otroligt vacker, en engelsk turist från ett stort kryssningsfartyg sa att det var trevlig att få komma till ”a proper boat”. Gladans tid inne i Gustavia blir dock lite kortare än planerat. I morgon bitti kommer vi kasta loss och gå ut och ankra på grund av vädret. Prognosen säger att det kommer blåsa upp under natten mellan lördag och söndag, detta gör att det blidas stora dyningar in i hamnen och eftersom kajen är så låg och det lilla utrymme som finns så tar vi det säkra för det osäkra och ankrar istället. Gladans prakt får beskådas på avstånd istället.

Det är lite surrealistisk att stå post på kaj, i svensk uniform, på andra sidan jorden på en liten ö där alla gatunamn står på svenska. Det är otroligt att tänka att detta lilla paradis en gång har tillhört Sverige. Det är sant det de säger om svenska flottan i rekryteringsbroschyrerna ”ett omväxlande jobb i skärgårdsmiljö”!.

Nu ska jag passa på att gå iland och njuta av det fina vädret och det varma klarblåa havet innan det är dags att byta tillbaka fokus mot segelsättning och navigering. Ta hand om er därhemma i snöstormen, blås inte bort. Vill hälsa speciellt till familjen att jag har det jättebra och det går ingen nöd på mig härborta. Till John, jag saknar dig men snart ses vi hemma igen.

Trevlig helg

FlKd Zanderholm

 

Tillägg: Idag lördag lämnade vi kajen pga att ett oväder kommer att passera Karibien. Detta skapar dyning som gör att det ”hajar” i hamnen (det går sjö). Därför har de flesta större segelbåtar lämnat hamnen och som Gladan gått ut på redden och ankrat. Vi kommer att ligga kvar som planerat till söndag, då vi lämnar för att gå mot Freeport, Bahamans.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

  • Melanie Lawrence 7 december 2013 19:38

    Hej Ludde, nu börjar det kännas att det snart är jul här hemma! Vi har pyntat, och jag har köpt julklappar (samt birthdaypresent till dig). Som du förstår är jag lite sotis på att du får värme på andra sidan jorden- kul att läsa att ni har det bra! Här härjade stormen Sven inatt. Går inte ens att gå till tuben utan att halka, men då slapp ändå Stockholm lätt undan... Du får visa mig St Barth nån gång i framtiden. Och en vacker dag ska du och jag gå i specialkön på flygplatsen in till USA, det har ju sina fördelar att vara med mig :).
    Ohana , puss och kram från din Mel

  • Göran Sjödin 7 december 2013 23:24

    Hej Anton.
    Vad härligt det verkar vara på St Bart. Roligt att se alla fotografier. Synd att ön inte längre är i svensk ägo. Stormen Sven har härjat ett par dygn här hemma. Här på Vätö har snön fallit så det är ca 10cm. Så nu är det skottning som gäller. I morgon äter vi middag i Norrviken med Dick och Lotta mfl. Lycka till med er fortsatta resa. Kram mor och far.

  • katarina hultberg 8 december 2013 02:56

    Hej Julia! Nu har vi kommit hem till Västerås och en överlycklig Wolfi. Både i Karlskrona och här ligger nu ett tunt vackert snötäcke som förhöjer alla ljusdekorationer i trädgårdarna. Ni har ju allt överdådigt amerikanskt jylpynt att se fram emot. Nu ska vi sova. Ha det gott! Kram, mammi och pappi

  • Anna Strand 8 december 2013 08:54

    Hej Oskar! Vilket äventyr du är ute på, slitsamt förstår jag men vad spännande & tänk vad du får se, underbart! Här är det snö & 5 minus, inte lika charmigt. Idag är det 2:a advent, då kan det nog slinka ner en glögg eller två. Här rullar allt på precis som vanligt, du får passa på att njuta av allt,vara stolt & glad över det som du upplever nu. Sköt om dig Oskar. Alla hälsar. Kramis Anna

  • Lisa 8 december 2013 12:42

    Mimmi!
    Blev så glad av ditt sms, fina ni! Grattis :)
    Och vad härligt ni verkar ha det, här hemma är det blåst, regn och lite snö men mest rusk..så jag blir lagom avundsjuk av alla fina soliga bilder!
    Jimmy och jag har precis flyttat till en supermysig trea här i Malmö, så det har varit fullt sjå här den senaste tiden..och nu ska jag baka lussekatter :)
    Hoppas ni har det superbra! Ska bli gött att se dig brunbränd i jul ;)
    Hälsa Calle!!
    Puss o kram /Lisa

  • Rolf Uppström 8 december 2013 14:10

    Att sjön "hajar" har jag aldrig hört förr!
    I Bohuslän säger vi "iiar" när baksjön letar sig in! Notera utalet där "i" betonas!
    Rolf U

  • Du vet vilka... 8 december 2013 18:00

    Hej Julie!
    Vi har precis avnjutit andra adventsfika tillsammans på Johanneshöjden. Linnéa och Carl Johan hade bakat saffransbullar i Linnéas nya Kitchen Aid. De smakade väldigt gott! Dina lussebullar har fått konkurrens ;) De hade även gjort knäck.

    Idag har mamma och mormor hälsat på morfar på sjukhuset. Han blir nog kvar där några dagar till.

    Vi saknar dig! Många kramar från oss i Västerås :)

  • Jonna Strand 8 december 2013 18:18

    Hej Oskar! , hoppas att du har det bra ute på havet! jag kommer sakna dej på julafton. Jag har fått en kanin nu, den heter Mojje och är jätte söt! Kram från mig :)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *