På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131204

gladanochfalken

2.O Stuxgren döps 3.O Levihn spänner sig. 4.O Saager får oxå en pyts vatten Besättning med de nya röda byxorna Brassen Lasson försöker freda sig. FC döper Flkd Alden Fiktiva födelsebarnet Flkd Hultberg Flkd Andersson döps Flkd Hamilton döps Flkd Zanderholm blir blöt Gofika med äppelkaka. Sekonden Fagerberg är döpt Solen plockas ner med röda byxor. Tack Övarvet!

Resebrev HMS Gladan 2013-12-04.

Skeppstid: kl 0130

Läge: N 18° 04´ W 061° 33´. Avstånd Las Palmas: 2635 nm. Avstånd St Barth: 70 nm.         Avstånd Cape Verde: 1290 nm. Avstånd Ekvartorn: 1107 nm. Tillryggalagd distans: 2895 nm

Kurs: HK 252 .  Fart: 8,5 kn      

Väder: Varma vindar, nordlig svag dyning.

Temperatur luft: 27°C.  Temperatur vatten 27°C. Temp inombords akter: 34 gr

Vindriktning: ostlig. Vindstyrka: 4-6 m/s

Segelsättning: Storstängstagssegel, Klyvare och Stagfock. Maskindrift.

 

Godafton alla läsare där hemma!

Nu är det nära!

Idag(läs tisdag) har det bubblat ordentligt bland besättningen. Vi har under dagen kunnat räkna ned ordentligt till ankring och förtöjning i Gustavia, mobiltäckning och kallt flaskvatten. Med bara runt 100 fjuttiga distansminuter(tänk Stockholm-Visby fågelvägen) har besättningen sprudlat av förväntan och glädje inför vad som komma skall. Imorgon är vi framme!

Det känns som en evighet sedan vi klev ur bussen i Las Palmas, klev ned i skeppsbåten och gled ut mot det ankrade fartyget som skulle bli den enda verklighet vi upplevt de senaste veckorna. Med nästan tre veckor bakom oss fyllda av sextanter, handdisk, saltvatten och sol är jag både glad och stolt över mina kamrater och vår gemensamma insatts till sjöss. Under dessa veckor har vi endast kunnat röra oss på ca 150 kvm, bara kunnat umgås med samma 30 personer och inte haft möjlighet till en endaste liten sovmorgon. Istället har vi fått uppleva en horisont som aldrig tagit slut, att varje natt gå upp antingen 2330, 0330 eller 0700 samt möjligheten att till minnesbanken få lägga en upplevelse som på många sätt är oslagbar.

Tisdagen bestod till stor del av puts och fix inför anlöpandet till Gustavias hamn under onsdagen. Jag och min vakt startade dagen med att förfånga posterna 0345 och fyra timmar framåt. Efter frukost var det med beslutsamhet vi började gno och putsa på den mässing som finns ombord. Även den mest ärgade detaljen är nu blänkande och redo för uppvisning i kommande hamn. Jag, som inte är särskilt förtjust i klättring, tog mig ut på bredfockens bom tillsammans med ett antal kamrater för att paradbeslå denne. Resterande segel är ännu ej paradbeslagna, då vi under morgonen skall sätta samtliga segel för att visa HMS Gladan från sin bästa sida när vi glider in bland tävlingsbåtar och lyxyachter på St Barts redd.

Under eftermiddagens 1330 uppställning berättade Flkd Sörensen om ”sitt” instrument, saxofonen,  och VO pekade ut vår dödräknade position i översiktskortet. Det var inte många fingerbredder kvar till vårt första delmål vilket spred ett förväntansfullt sus genom besättningen. Efter att genomgången på däck var klar var det samling på trossbotten för samtliga. FC och Sekonden Falken höll ställningarna på däck och FC Gladan påbörjade ett förmaningstal om vad som är lämpligt och inte under kommande hamnbesök. Chefen hann dock inte mer än att påbörja sin genomgång förens FC Falken kallade upp honom på däck. Med jämna tidsintervaller ropades fler och fler upp på däck och blickarna på trossbotten blev än mer förvirrade för varje person som försvann upp. När jag blev uppkallad möttes jag av en till synes stressad löjtnant som sa åt mig att snabbt ta mig till halvdäck. Jag hinner inte mer än att ta klivet upp de tre trappsteg som utgör skillnaden mellan halvdäck och resten av däcket förens en halvfull spann med salt havsvatten hälls över mig. ”- Välkommer över atlanten” säger FC med ett leende och runt hörnet väntar 3.Sk med ett par RÖDA shorts i handen. Storleken var perfekt och framme på backen möts jag av en skock människor som, precis som jag, står och flinar i sina nya röda byxor. Det som för ett år sedan, när rykten började florera om att även Gladan skulle segla över atlanten kommande vinter, var väldigt långt bort är nu genomfört. Vi har korsat ett av världshaven och till råga på allt så har vi till största del gjort det med vinden som bränsle. Mäktigt!

Imorgon (onsdag) kommer vi sätta segel direkt efter frukost för att runt lunch glida förbi La Pointe, fort Oscar och Gustavias hamn i full prakt. Efter paradlöpan kommer vi snabbt bärga samtliga segel och gå till ankars. Sedan väntar de sista förberedelserna inför torsdagen förtöjning. Jag har en känsla av att de flesta nu laddat sina mobiltelefoner till max och bara väntar på möjligheten att få sända ett SMS eller ringa ett samtal till er där hemma. Jag vet att jag kommer att göra det i alla fall.

Till Carola och mina nära: Jag älskar er! Fortsätt kommentera.

Till alla andra: Fortsätt följa oss och lämna era små kommentarer till oss här på bloggen. Ni sprider stor glädje här ombord!

I röda byxor

Flaggkadett Anton Sjödin

 

VO kommentar: Ja nu kan vi med stolthet bära våra nya RÖDA BYXOR. Det känns fantastiskt ha ha gjort denna resa.

Vi har även nu på morgonen kunnat se ön BARBUDA:s svaga ljus i fjärran. Vi kommer att passera norr om ön, med CPA ca 15 nm, på vår väg mot St Barth. Vi har ännu inte haft ”Land i sikte”.

Svårt att välja bilder bland alla som togs. Jag lägger ut så många som systemet klarar. Håll till godo!

Det är nära nu!

L Saager / 4.O

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

14 kommentarer

  • Erica W 4 december 2013 09:31

    HURRA!!!! Sekonden, vi är väldigt stolta över dig här hemma! De finns säkert en och annan kursare som blir grön av avundsjuka på nästa cocktailparty;)

    Hela gänget här hemma hälsar!
    Puss o kram till dig och alla nycklarna.

  • Tommy Gustafsson 4 december 2013 14:42

    Hej Peter & co. Vad säger man...JiiiHaaaa, snart land i sikte. Tänker på er och förstår att det måste vara en härlig känsla när målet nalkas och är inom räckhåll. Peter, allt lugnt på hemmaplan, fortfarande som en kolsäck hemma på kvällarna. Stormvarning på G nu till helgen, så får vi väl se vad det blir med "läderveken". Nu 17 dgr kvar tills botten är nådd o vi går mot ljusare tider igen. Var rädda om er och ha det så bra nu när ni förhoppningsvis får vara lediga någon dag eller 2. Schnyggt jobbat. Hälsn Farsan

  • Christer 4 december 2013 16:31

    Fantastiskt Måste kännas häftigt att ha gjort det !!! Hoppas ni får en härlig tid i världens mest fantastiska "skärgård".
    Viktor - du får höra av dig vid tillfälle. Men Carro först så klart. Hon längtar nog ihjäl sig

    Pappa Levihn

  • Lennart Sörensen 4 december 2013 17:14

    Välkomna iland!
    /Mårtens pappa

  • Lars Anderberg 4 december 2013 18:32

    Vilken lycka. Land i sikte och mobilteckning. Har just fått ett Sms från Doc och förstår allas er glädje. Tänk! Snart fast mark under fötterna. Måste ge er alla ombord en eloge för alla de trevliga resebrev som ni hittills skrivit. Fortsätt!! Går dagligen in på nätet och följer er. Skulle gärna varit en mus i ett hörn. Allt låter helt fantastiskt. Hälsningar till alla ombord - kända och okända-:

  • Mikael Andersson 4 december 2013 20:32

    Oskar,

    Äntligen röda byxor! och äntligen fast mark under fötterna efter att paradseglat, det låter fint det.
    Krya på dig och hoppas att förkylningen försvinner med lite piratrom.
    Pappa

  • Susanne Edèn 4 december 2013 20:32

    Hej Mårten och alla ni andra!
    Vill skicka en liten hälsning från Öland och måste som flera andra säga- vilken resa! Är bara lite avundsjuk;-) Har förstått att ni nu kommit över Atlanten och fått ringa hem, till Carros stora Lycka! Vi längtar till jul och hoppas på mycket snö, då du blir det snöbollskrig...och en massa mys på landet! Ta hand om dig &simma lugnt! Massor kramar från oss alla!! //Susanne

  • Åsa Sjödin 4 december 2013 23:01

    Hej Anton och alla andra härliga besättningsmän och kvinnor på Gladan. Vad roligt att se er "dopceremoni" då ni förärades de röda byxorna! Och vad skönt att resan över Atlanten verkar ha gått så bra. Nu ska det väl bli skönt att känna fast mark under fötterna? Tack för ditt telefonsamtal, Anton. Skönt att höra din röst och som jag sa så lät det som du var precis bredvid. Allting är bra här hemma. Oskar och Cissi är tillbaka från sin resa och verkar nöjda. Ikväll har pappa och jag varit och tittat på en ny soffa hit hem. Vi köpte en ny ljusslinga till fönstret också. Här hemma behöver vi nämligen göra allt för att ljusa upp tillvaron. Det väntas snöstorm mot helgen och mycket snö. I södra Sverige har de redan ställt in färjetrafiken. Man tror att det ska blåsa 20 sekundmeter och komma 30 cm snö. Vi får se hur det blir med det. Så jag skulle nästan göra vad som helst för att vara i dina kläder just nu, Anton. Och som du vet så gillar jag rött så de röda byxorna kan jag tänka mig att dra på också. Kram från mamma.

  • katarina hultberg 4 december 2013 23:23

    Hej Juli! Så härligt det var att äntligen få höra din röst tidigare i dag! Nu är vi i Karlskrona och allt verkar bra i din lägenhet. Vi hade tur som hann hit före snöovädret som beräknas komma i morgon. I går hade jag besök på mitt kontor av Inez Hon dansade och visade lite nya tricks, så söt! Hoppas ni får härliga dagar på S:t Barths. Kram, mamma och pappa

  • Ewa Olsén 4 december 2013 23:36

    Hej Fredrik.
    Tack för fina skonertogram . Mormor blev såå glad läst det tusen gånger även om hon benämndes som farmor !
    Thomas också fått sitt . Finns ngt hemma till mig ?
    Följde er i em ( onsdag) med spänning då nu kom fram . Tehrner höll mig helt uppdaterad via sms på er samt båtarna i hamnen o vad de hette , spännande värre .
    Här hemma väntar nu stormen Sven , ja den heter sim morfar ! Den slår till hos oss på fredag med nordlig storm samt 30 cm snöfall !! Kommer att sitta hemma då , snöskyffeln är framme .
    På lördag blir det julgodis tillverkning med Bobo o Lottie . Ja du vet ju hur en del brukar se ut när bror är i farten !
    Tack för sms . Ut o njut nu i värmen så tar vi fram
    Vinterkläderna .
    Tack för alla bilder o härligt skrivna bloggar .
    Kram mamman

  • Alexina 5 december 2013 13:26

    Hej Julijätta!!!

    Så himla kul att läsa alla inlägg, vilka äventyr va! Ni är så duktiga allesammans och jag önskar att jag också fick ut och segla på Atlanten! :) idag snöade det för första gången här hemma, dock bara slask som inte lägger sig, men ändå! Jag vill dra till alperna med dig och spättan i vår!! det vore så bra. du får höra av dig sen när du kommer till fastlandet så jag får lite mer uppdatering :)
    puss och kram!

  • Solveig Bergström 5 december 2013 20:11

    Hej Helena.
    Vilket underbart långt brev om att vara utkik - det måste ju se kul ut när "ormen" slingrar över däck. Jag ringde och läste hela brevet för Gerda. Härligt att få ditt sms och hoppas att ni har det bra där borta i värmen. I morgon ska Bengt och jag på varsitt julbord med jobbet. Sen på lördag sticker han till Florida för att köpa en ny båt. Så ser ni ett vitt streck som susar förbi kan det vara Bengt som är ute och testar..... Stor kram Solle

  • Lena Ottosson 5 december 2013 20:20

    Hej på Er ! Vill skicka en hälsning! Härligt att ni snart ser land! Det är ju tack vare Er vi från Törnströmska Gymnasiet snart kan komma över o mönstra på i Key West 8/1
    Idag har vi varit o klädmönstrat.
    Kul att se några kända ansikten på bilderna!
    Inte minst dig Lasse "Big Papa"
    Häls Lena skolsyster

  • Kjell Henebratt 6 december 2013 21:22

    Grattis Anton och övrig besättning!
    Jag känner mig stolt över att känna en person (Anton) som korsat Atlanten.
    Än en gång GRATTIS ! - till Er alla.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *