På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 131205

gladanochfalken

2.Kock Gummesson, Kmä Jonsson och 2.Kock Strömberg efter FC Lunch FC Lunch med gäster FC Schyllert och S Fak Ekholm Flkd Bergström bärgar segel. Flkd Gelderman, Zanderholm och Wiikstein är beredda Gladan från ovan Gladan förtöjd St Barth Gladan vid förtöjningsplatsen Gladans förtöjningsplats i St Barth HMS Gladan anlöper St Barths redd Kurs mot förtöjningsplatsen Ny färsk frukt Salutkanonen Svenskt Lösen skjut från Gladan Svenskt Lösen skjuts från de nya kanonerna. Svenskt Lösen skjuts Timmer Lindblad Vaktstyrkan VO Saager, VO 2 Flkd Söderbäck och landgångspost Flkd Hultberg VO Saager övervakar Flkd Gelderman, Zanderholm och Wiikstein är beredda - Kopia

Resebrev HMS Gladan 2013-12-05.

Skeppstid: kl 1600

Läge: Förtöjd St Barth Hamn 

Tillryggalagd distans: 2692 nm                      

Väder: Varma vindar, regnmoln. Temperatur luft: 27°C. Temperatur vatten 27°C

Temp inombords akter: 34 gr

Vindriktning: ostlig. Vindstyrka: 1 m/s

 

Hej där hemma. 

Då har vi äntligen förtöjt St Barth. Efter 19,5 dygn ombord, känns det skönt att äntligen ligga till kaj.

Dagen började till ankars efter att vi haft Ship Shape de Grande. Tyvärr så började regna på morgonen vid 05-tiden. Det regnar kraftigt när det väl regnar. Brassen och jag vaknade av dropparna från taket, ner i bingarna.

Vi började vinda lätt 0900 och  exakt kl 1000 passerade vi in i hamnen. Då sköt man med de nya kanonerna som Falken invigde förra året. Dubbel Svenskt Lösen ( 4 skott). Gladan svarade med enkelt Svenskt Lösen ( 2 skott ) ( med medhavd salutkanon från fd Svensk metallkonst i Karlskrona. Skotten ekade mellan bergen.

Därefter gjorde Sekonden Lt N-Fagerberg en snygg förtöjning med ankaret utlagt SB för.

Därefter kom Konsuln, maten, Dieselbrännolja, hamnkaptenen, vattenmannen, Svartvattenmannen mm mm.

Samtidigt sattes suntälten, stor flaggning, förtöjningstampar, landgången, kockarna lagade mat mm. Verksamheten flöt på mycket bra. Alla jobbade för att allt skulle vara klart iom FC RepLunch kl 1300.

Kl 1245 var allt klart och kl 1300 kom gästerna.

Flkd är nu ute på staden för första gången. Det är de välförtjänta av. Hoppas alla får trevligt vilket verkar lätt, om man ser till alla de som kommer på kajen och pratar. Vi är ett mycket uppskatta inslag i hamnen. De stora fantastiska xxx-miljonersbåtarna är det ingen som fotograferar. Men Gladan blir fotograferad hela tiden. Kul!

Ikväll kl 1800 kommer vi att ha en gemensam måltid ombord på däck. Detta för att umgås på ett annat sätt än som till sjöss.

Alla har säkert ringt hem nu, men här kommer lite bilder från inlöpandet och dagen.

Lars Saager / 4.O och hamnVO med Flkd Söderbäck som VO 2.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

9 kommentarer

  • Linnéa & Carl Johan 6 december 2013 10:51

    Hej finaste Julia!
    Du anar inte hur stolta vi är här hemma när vi ser alla bilder och läser hur ni haft det. Vilken otroligt häftig resa du gjort :) Du passar riktigt bra i de röda shortsen!

    Här hemma har första riktiga snötäcket lagt sig iom att stormen Sven drar in. Igår var vi på Fryx luciakonsert. Det var jättefint och nostalgin infann sig omgående :) Nästa år får vi går tillsammans!

    Ikväll ska jag vikariera för Patrik på Rocklunda, passet är fullbokat så det är supekul!

    Carl Johan har varit i Linköping den senaste veckan och hållt på med en projektkurs han läser just nu. Just nu sitter vi med den hemmagjorda adventsstaken tänd, äter macka med julskinka samt hemmagjord risgrynsgröt.

    I helgen är jag ledig, vi får se vad vi hittar på!

    Tack för det fina skonertogramet, mycket uppskattat!

    Vi saknar dig!
    Kramar från oss

  • Helena 6 december 2013 13:02

    Hejsan allesammans,

    Vad härligt att höra att ni nu är över den stora Atlanten. Det har varit otroligt roligt att få följa er resa, både i bilder och i ord. Era berättelser om livet ombord och om sjömanslivet i stort har trollbundit oss alla verkar det som! Vad är väl båtarna för miljoner jämfört med Gladan och dess besättning?

    Än är ni inte riktigt färdiga med ert uppdrag så jag vill passa på att önska er en fortsatt trevlig och lärorik resa.

    Käre Hans, det ska bli så roligt när du kommer hem. Vi längtar efter dig allihop!

    Hälsningar från systern i ett blåsigt Skåne.

  • arne söderbäck 6 december 2013 14:22

    Vad gör en sjöman i hamn? sa Elsa till mig (pappan) för några år sedan. "Hur menar du?" sa jag. "jo det har jag gjort nu "sa hon. Genom mitt huvud for många förskräckliga tankar om vad sjömän gör i hamn. HUVVA. Men som tur var handlade det bara om en tatuering... Inga fler Elsa...

  • Christina Hök 6 december 2013 15:45

    Hej Madeleine,
    Tack för sms och tel samtal. Tänk att ni tagit er fram över vågorna i 19 dygn. Det ger en annan uppfattning om jordklotets storlek än att bara sätta sig på ett flyg 7 tim till New York! Så härligt för er att nu ha mark under fötterna några dagar. Fina bilder i samband med förtöjningen.
    Här i Sverige har det stormat rejält det senaste dygnet med regn-, snö- och hagelskurar. Vi får hålla oss inomhus och mysa med missen. Du får njuta av det vackra Västindien och tänka på Lasse Broms som seglat så mycket där. Pussar och kramar från Ma och Pa.

  • Ralf Mattsson 6 december 2013 17:49

    Hej på er alla

    Kan ni visa något foto med stor flaggning.

    mvh Ralf

  • Jan Olsén 6 december 2013 21:37

    Ohoj Fredrik
    Ett härligt livminne att få komma till den fd Svenskön. Vila sjöbenen ordentligt inför nästa
    etapp. Disciplin med besticket så att navigationen blir exakt under resterande segling.
    Med vänlig hälsning från ett stormigt Sverige
    Fair Winds
    Pappa

  • katarina hultberg 6 december 2013 21:58

    Hej Juli! Så fina bilder på bloggen! Vi har haft bra dagar här i Karlskrona men allt tar längre tid än man tror... Några förargliga tidstjuvar har vi också råkat ut för, lagom tills vi hade monterat din nylackade toadörr så lyckades vi få den att gå i ordentligt baklås. Stormen Sven har verkligen känts av här. Vi åt pappas födelsedagslunch på Marinmuseum i dag och höll på att blåsa bort på vägen dit. Nu pausar vi med På spåret och pappa sitter och skrattar mycket ljudligt... Ha det gott! Kram, mamma och pappa

  • Kesti Heintz 6 december 2013 22:18

    Elsa! Vi längtar efter dig!
    Vädret ser ju helt avundsvärt ut efter att ha haft storm vinande runt knuten här hemma!
    Njut av vistelsen duktiga bästa Elsa!
    Massa kramar från oss alla.

  • Kesti Heintz 6 december 2013 22:21

    Elsa, förresten, eftersom du är den enda i släkten som lagligen får iföra sig röda byxor kan du väl vara tomte på julafton! :)
    Puss bästa lillasyster!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *