På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 221030

HMS Falken

Resans längsta seglingsetapp är snart avverkad och landformationer går att skymta i horisonten. Vi kadetter har nu vant oss vid Atlantens böljande vatten och stämningen ombord blir bättre och bättre. Vakterna har börjat rulla på naturligare och skepparnas språk har övergått från att låta som grekiska till danska. Jag stortrivs.

Tidigare har jag tänkt att det är ute i skogen eller uppe på fjället man är som närmast naturen, men att segla är faktiskt en riktig naturupplevelse. Varje dag bjuder solen på en ny show när den visar sina upp- och nedgångar som får himlen skifta i gult, orange och lila, och ute på havet har man första parkett. Aldrig tidigare har jag sett så många stjärnfall, häftiga molnformationer eller intressanta djur på så kort tid. Genom att tillbringa så stor del av dygnets alla timmar utomhus upplever man så mycket mer.

Utkiksposten är något alldeles extra. Under dagen möts man av skinande sol och utsikten består endast av himmel och hav, 360 grader om. Därifrån kan man blicka ut över Atlantens fantastiskt blåa vatten, som jag knappt tror går att beskriva som något annat än Atlant-blått. När mörkret fallit kan man istället kika ner och mötas av marelden som får det rymdsvarta vattnet att tindra likt en stjärnhimmel. Riktar man fokus uppåt möts man av månens sken, stjärntecken och vintergatan som ser ut att löpa tvärs över himlavalvet. Att stjärnhimlen ser annorlunda ut beroende på var på jorden man befinner sig är fascinerande.

Fartygschefen berättade om ett fenomen kallat ”green flash”, något som han själv påstår sig ha tillbringat för lite tid till sjöss för att ha sett. Det är slående hur mycket man kan se trots att havet möter himlen vid horisonten. Igår kväll pratade vi även om navigering med hjälp av stjärnor och planeter. Att människan har klarat av att korsa världshav med den metoden visar hur otroligt vackert samspelet mellan människa och natur kan vara.

Jag är oerhört tacksam för att en liten jänta från Norrlands inland fått möjligheten att uppleva detta ombord på HMS Falken. Aldrig att jag kommer tröttna på att blicka ut över havet. Avslutningsvis vill jag även skicka en hälsning till mina kära föräldrar, samt en nära barndomsvän som sett till att det här inte är första gången jag befinner mig ombord på en segelbåt. Avståndsmässigt är vi i skrivande stund nästintill så långt ifrån varandra som det är möjligt på jorden, men snart ses vi igen.

Ta hand om varandra!

Allt gott

L. Blomquist

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *