På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 221028

HMS Falken

Enligt min klocka har det gått 2,5 dygn sedan losskastning. Det har varit de längsta 2,5 dygnen på länge, men på ett bra sätt. 4-timmars vaktsystem är ett väldigt onaturligt system där vi som mest kan få cirka 3,5 timmars sammanhängande sömn. Jag trodde dock att detta skulle göra mig tröttare än vad det har gjort, så det är ju positivt.

Jag är ju ’’fotokadett’’, så utöver vanlig verksamhet så har jag även lyckats ta cirka 300 bilder på denna tid. Vi får se hur många det blir innan vi hoppar på flyget hem, och om dom får plats på USB-stickan vi ska få med oss.

Personligen har jag aldrig befunnit mig på Atlanten förut. Nu har jag fått en lite bättre förståelse om hur jordens yta kan bestå av 70% vatten. Vi seglar och seglar, men allt som finns runt om Falken är hav och vågor. Dyningar täcker horisonten och vi guppar på dom som en plastanka nu när vinden är svag, och det märks tydligt hos vissa att dom kämpar för att hålla sig någorlunda på fötter.

Det roligaste med att segla är att stå utkik i masten. Det är ganska sjukt att försöka klättra upp där när det gungar och är kolsvart ute, men vi fick bra säkerhetsutbildning i början så det går fint. Detta är dock den plats som jag kan känna mig sjösjuk på. Jag får försöka komma ihåg att ta med mig en plastpåse så det inte börjar regna på individerna på däck.

Igår dök det upp en sköldpadda från ingenstans. Han verkade jaga en plastbit som flöt runt. Detta är ett tecken på att inte slänga plast i havet! Utöver sköldpaddan har vi även sett lite delfiner, och förhoppningsvis kan vi få se lite flygfisk och späckhuggare inom snar framtid.

Sekonden berättade nyligen att vi har kommit mer än halvvägs till Madeira. Vi får se om det är så fint som dom säger.

Detta har varit den roligaste och mest lärorika veckan på väldigt länge. Däremot kan det vara lite jobbigt när jag tänker på dom jag har där hemma och att det fortfarande är två veckor kvar innan jag kan få se dom. Därför skulle jag vilja hälsa till min flickvän. Jag saknar dig, hoppas du har det bra. Mata katterna. 🙂

Mvh Carl Bergqvist

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *