På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev – Jungmän – HMS Gladan 111031

gladanochfalken

Nu är klockan 03:05 och kvarter två går vakt. Vi är totalt tre vakter ombord. Efter en dag med strålande sol har vi allt fått en del färg i våra ansikten. Trots att klockan är mycket är stämningen på däck mysig, bland annat på grund av den vackra stjärnhimlen som breder ut sig ovanför oss.
Vi tänkte passa på att berätta om hur en vanlig dag ser ut för oss jungmän. Vår verksamhet skiljer sig nämligen från löjtnanternas. Medan de arbetar med sina navigationsuppgifter ägnar vi vår tid till att rusta upp båten och riggen. Man kan säga att vi gör grovarbetet medan de ägnar sig åt finliret. Det är ett roligt arbete om man tycker om att mecka. Igår fick vi uppgiften att byta tampen till skonertens dirkblock, vilket var en utmanande uppgift. Efter att ha hängt upp och ner i riggen ca 30 minuter satt den äntligen på plats, ny och fin. Det enda vi gör tillsammans med löjtnanterna är att äta, diska, städa och gå vakt. Att gå vakt innebär att föra båten framåt. Vi går i fyra timmars pass och under den tiden ska vi fylla ut poster som utkik, rorgängare, frälsarkranspost och maskinrond. Utöver det är det alltid två av löjtnanterna som går VO och VO2 (vakthavande officier), detta innebär för oss två jungmän att vi alltid har mycket att göra under vakten eftersom vi bara är sex i kvarteret.
Efter sex dygn till sjöss kommer vi klockan 10.00 på onsdag att förtöja på Madeira, Funchal. Där efter kastar vi åter igen loss på fredag kl 10.00. Det ska bli skönt att komma till kaj och framför allt roligt att få se Madeira. Det ska tydligen vara en riktigt vacker ö. På torsdag mellan 10.00-14.00 planeras en utflykt för alla ombord, fortfarande oklart vart. Vi i kvarter två har också funderat på att på onsdag hyra en bil för att på smidigaste sätt få se så mycket som möjligt av ön.

Vi vill passa på att hälsa till alla er där hemma
På återseende,

Jungman Janson och Jungman Ljung (piff och puff)

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *