På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121213

gladanochfalken

Kompasskurs: 315 º
Fart: 8.7 Kn
Position: N 23º 14,4? W 71º 14,8?
Tid:08:55
Temperatur Luft: 26º C
Temperatur Vatten: 26º C
Nautiska Mil sedan start: 3628
Nm Restid Kvar: Ca 2 dagar om vi håller denna fart

Då Sankt Barthélémy nu Sankta Lucia

Då på vår mörka båt stiger med tända ljus, sakta lucia, sankta lucia. Lucia stämning råder ombord och skönsång, lussebullar, glitter och tända ljus (batteri drivna, helt enligt rådande säkerhetsbestämmelser) sprudlar över fartyget. Samtliga väcktes nu på morgonen av ett välkomponerat luciatåg vilket spred julstämning in i besättningens hjärtan. Kockarna hade ytterligare bidragit med ett gäng utsökta lussebullar som serverades till morgonkaffet vilket uppskattades något oerhört. För en stund kunde vi nästan få ett litet smakprov av mörkret och kylan ni har där hemma och även fast ljusens upplysande av mörkret kanske inte har samma betydelse för oss som för er så gav det en känsla av julefrid. Måhända en karibisk julefrid då luciatåget till samtligas förtjusning ackompanjerades av ukulelespelande tomtar i blomkransar.

Vi har i just nu ungefär 470 distansminuter kvar till Freeport och Bahamas. I kontrast till morgonens luciatåg gästades fartyget av ett gäng hoppande delfiner under gårdagen vilket i denna allmänna julstämning påminner oss om att vi ändå är ganska långt hemifrån. Våra läsare har säkert berörts av skäggkampen som rådde vid atlant överseglingen. Nu mellan St-Barts och Bahamas har besättningen istället klivit in i ett mustaschskede och en knippe av elevbesättningen har laddat upp med B-vitamin på St-Barts för att kunna ta en titel i mustaschkampen. Vi har också en vinnare i skäggkampen som är fastbesluten om att kunna ta med sig två titlar i baggaget tillbaka till Sverige, vilket inte är att förringa.

Fartyget befinner sig just nu i den beryktade Bermudatriangeln vilket är ett område känt för den höga andelen förlorade fartyg och flygplan under mystiska omständigheter. Myterna kring hur dessa försvinnanden har gått till är många, bland annat går rykten om att utomjordingar för bort fartygen och flygplanen. En annan teori är att den förlorade staden Atlantis befinner sig just här och att dennes försvarssystem fortfarande är aktiva och därmed skjuter ned fartyg och flygplan som råkar befinna sig på fel ställe. En av de mest troliga teorierna är dock att förklaringen ligger i den omfattande vulkaniska aktiviteten som förekommer här på botten skapar luftbubblor som får fartyg att gå under och flygplan att tappa i höjd. Hur som helst så fortsätter falken alltjämt att stäva fram över haven för många så närmar sig dagen då de sätter fötterna på svensk mark med stormsteg. Vi hoppas att vi kan sprida lite ytterligare ljus i lucia mörkret därhemma. Ta hand om varandra och ta det försiktigt i snöyran!

Cool Runnings, signerat Flkd Anton Holmberg å 2:a vakt och Falkens vägnar.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • Gustafsson.Rickard 13 december 2012 22:58

    Japp, Sveriges genpool levererar. Glada granna flickor i luciatåget! Pojkarna var nog rätt söta också egentligen, men de behöver dom inte få veta=) !
    Jag tror ljuset skiner ända hem till oss som väntar !
    Och vi väntar på er med längtan ! :)

    en hälsning till alla!

    //Rickard.G

  • Ylva 14 december 2012 12:56

    Åh, nu känns saknaden mer än vanligt, förra året fick man ju äran att vara med där, med hemligt övande i kvadranten och tidigt upptassande för smygbakning... Wow vad fina ni ser ut allihop! Kul med tomtepojkarna med! Vilka låtar blev det och kan man få ett ljudklipp? :)
    Kramar fr fl, ses snart i FtL :)

  • anne bjurholm 14 december 2012 13:49

    OBS alla skidåkare. Idag optimal snö. Torrt fint dock kalkat. -9.. Få fram bilen ej lika som tidigare. Nu är det snöslunga som gäller för att komma ut ur parkeringar. Men klagar ej idag skiner solen vackert. Väntar nu på tomten! Har ni ngn sådan gömd? X-tra kram Nina

  • Eva Timelin 14 december 2012 16:10

    Hej, vilka fina luciabilder och vad ni är påhittiga! Här hemma hade SVT igår tagit luciafirandet och sången ett stort steg framåt. En rappare var med och sjöng, oj vilket rabalder det blev och bloggarna gick varma:) Ikväll ska jag och mina killar gå på "A Christmas Carol", en teateruppsättning på och med engelska skådisar, uppförd efter Charles Dickens roman från 1843. Riktig julstämning med andra ord. Hoppas att dagarna går fort nu och att vinden håller i sig för er, så ses vi snart Jennifer. Jag vet en som längtar:) Stor kram till Jennifer från Eva

  • Inger Rismalm 15 december 2012 11:54

    Wow vilket luciatåg. Ser ut som ni har värsta balklänningar på er. Hälsar speciellt till min favvotärna Mia.Kramar från mamma.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *