På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121214

gladanochfalken

Kompasskurs: 310 º
Fart: 7.5 Kn
Position: N 24º 32,3? W 73º 45,5?
Tid: 05.30
Temperatur Luft: 24º C
Temperatur Vatten: 26º C
Nautiska Mil sedan start: 3790 Nm
Restid Kvar: Ca 1 dag!

Tiden bara rusar iväg! Håller vi en bra fart, så kan vi vara förtöjda på Bahamas redan imorgon lördag!

Dagens schema:
07.00 Luciatåget bjuder på lussebullar och sång
09.45 Bärgar storseglet
10.40 FC (Fartygs chefen) föreläser om hur vår resa kom till
13.30 Divisioner med alla man. Nyheter, väder, elevföredrag och frågestund.
14.00 Lektion med brassen om läns- och brandpostsystem
14.30 Kransnedläggning
14.50 Bärgar gaffelfock och bredfock
15.45 2:o, S och Flkd Stenberg simmar med cyklop runt fartyget för att kontrollera propellern
16.00 Hjälper kockarna sortera bland all frukt
16.30 Brassar tillbaka klockan till 15.30

Som ni ser så fylls våra dagar av många blandade aktiviteter. Utöver detta så har alla gått sina vakter, förfångat sina poster och självklart njutit av kockarnas goda mat.

Kransnedläggningen idag var för att hedra fartyget Karlskrona. I slutet av augusti år 1845 seglade korvetten Karlskrona från Sydamerika till Västindien, resan fick tyvärr ett tragiskt slut. Den 30 april år 1846 överraskades Karlskrona av en cyklon, kantrade och sjönk 30 Nm från Kap Matanzas på Kuba. FC och 112 besättningsmedlemmar följde korvetten till djupet. Enbart 17 överlevande räddades av ett amerikanskt handelsfartyg. Korvetten Karlskronas undergång är alltjämt den värsta olycka som i fredstid drabbat örlogsflottan.

FC gav ordern ”Loss bredfocke halsar och skot” och hela besättningen samlades sedan på halvdäck. Vi sjösatte sedan vår krans i vattnet, kransen som var en flerslagen valknop av hampa, hade timmerman gjort. Strax efter hölls en tyst minut för att hedra alla som omkom.

Att lossa bredfocke halsar och skot kan jämföras med att göra lös bolinerna. Bolinerna är de tampar som drar ett råsegels lovartslik föröver. ”Att segla för lösa boliner” kanske någon hört talats om. Att segla med lösa boliner innebär att man har medvind och kan segla akterliga vindar, vilket alla råseglare tycker om. Med fasta boliner måste man kryssa sig fram genom vinden och det tar längre tid att nå målet. För en sjöman är uttrycket positivt laddat! Vi kadetter gissade på tvärt om innan FC förklaring av uttrycket. Det är i och för sig inte så konstigt då uttrycket på land har fått en negativ innebörd, ett företag som ”går för lösa boliner” anses illa skött. Men nu vet ni alla den riktiga innebörden av uttrycket! Att vi lossade bredfocke halsar och skot var för att visa vördnad för de omkomna på Karlskrona!

Den största delen av vår utbildning ombord handlar om navigation och befattningen som vakthavande officer. Därutöver lär vi oss mycket om vår marina historia, där korvetten Karlskrona är en del. Att få se och vara med om allt som händer här ombord ger oss en bra grund att stå på som framtida sjöofficerare!

Hälsningar från 3:e vakt genom Emmelie Olsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

9 kommentarer

  • skoldivisionen 14 december 2012 17:54

    Grattis till 30-åringen Stenberg.
    Inte illa att fira födelsedagen i Karibien med en dyktur runt fartyget.

    GMY / Niklas Wiklund, C Skoldiv

  • Lotta Ramel 14 december 2012 20:20

    Det är underbart att få lära sig allt som skrivs på resebloggen!
    Jim: Tusen tack för ditt underbart fina vykort som kom idag. Blev så glad och längtar maximum efter dig. Lycke mår bra och skriver var tredje dag på sin blogg. Antar att du har adressen och att du snart kan läsa. Många surfande Australiensare i våtdräkt och hästsvans.... Hon är på en ö i södra Brasilien för tillfället och livet leker! Nu kanske du ankommit Bahamas i så fall är mina barn på varsin paradisö.Jag är på Reimersholme....
    I morgon blir det skidor och sen glögg och vackra toner av Wärmlansdkören på vår gård. (kören alltså,inte skidåkningen).
    Nu ska jag kolla På spåret , förra veckan kunde jag ingenting. MEN veckan innan kunde jag nästan allt.Man har sina ups and downs. Njut av Bahamas och värmen snart är du hos Kung Bore. Älskar dig. Mami.

  • anne bjurholm 14 december 2012 20:57

    Nina kan du ange ditt skeppsnr kvarter,vilken din uppgft är ombord. Roterar ni uppgifterna? Har du klättrat över salningen? Detta undrar 1197 Bellander. Mor hälsar

  • Åsa Stenberg 14 december 2012 22:14

    Vill önska min kära bror en fantastisk födelsedag! Skickar en kram från ett betydligt kallare nordiskt land :)

  • Marie Olsson 15 december 2012 00:13

    Skönt att höra att allt är bra med er. Firat Lucia och ätit Lussikatter, nästan som hemma, fast så långt ifrån. Kram till er alla.En extra stor kram till Emmelie.
    //Emmelies mamma Marie

  • Eva Persson 15 december 2012 11:06

    Skönt att ni är i hamn även om ni ser ut att ha det bra till havs. Hemma i f-lund har vi haft det kallt. Toppar på 15 grader. Kallt nog att katterna ligger som klossar intill en soffan. Lucia tåget ser ut att ha varit superbt. Ha det gott alla och naturligtvis en extra kram till Lange.

  • Bo Lange 15 december 2012 11:42

    Hej hela besättningen, det är 1-ste skepparens pappa som nylägen läst i en motortidning att man i Florida måste ha´ett kort eller liknade i blien om man åker på betalvägar, annars blir det dyrt i efterskott. Gäller även hyrbilar. Kanske även gäller i andra delstater.Kan vara bra att känna till om man inte vet detta.
    Må så gott

  • Bo o Bodil Svensson 15 december 2012 13:08

    Hej Jennifer !
    Nu är det inte många dagar kvar innan vi ses igen Håller på att slå in julklappar och julpyssla i dag
    I kväll ska vi till Hovdala Slott och äta julbord
    och fira din bror som fyller år om ett par dagar
    Roligt att ni oxå kunde fira lucia . och vad fina ni var och bruna som pepparkakor
    Jag var och tittade på Clara när hon var lucia i skolan och på blå salongen och hörde Anton spela i trombon orkestern och många barn som sjöng julsånger

    Så nu lackar det mot jul här hemma

    Kram Jennifer från mamma och pappa

  • Ragnar 16 december 2012 14:27

    Hajar finns det gott om i Bahamas och värre blir det NO New York vid Cape Cod.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *