På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121215

gladanochfalken

Kompasskurs: 310 º
Fart: 9,3 kn
Position: N 25º 47,6? W 77º 11,2?
Tid: 06.10
Temperatur Luft: 23º C
Temperatur Vatten: 26º C
Nautiska Mil sedan start: 3993
NM Restid Kvar: Ca 10 h

”Var ödmjuk ty av jord är du kommen
Var stolt ty du är gjord av stjärnor”

Igår 14 december fyllde Flaggkadett Henrik Stenberg 30 år och detta firades med en tidig väckning vid halv fyra strax innan vaktavlösning. Han väcktes av skönsång och pannkakor med sirap, sylt, kanel och grädde – en Stenberg special. Under lunchuppställningen fick han sedan mottaga presenter i form av en special edition t-shirt från Le Select (en känd bar på St Barthélemy) och Falkens manschettknappar och slipsnål.

Under dagen blev det två föredrag, ett som handlade om Bahamas nu och då och ett som handlade om vårt solsystem, därav citatet i början. Brassen höll lektion om länsningsmöjligheter ombord på Falken och hur nödbrandpumpen Ruggerinin fungerade. Vanligtvis brukar man nämna två olika länsmöjligheter, fasta och rörliga, men brassen lärde oss att här ombord har vi åtta möjligheter till länsning.

Tack vare Stenbergs födelsedag har dagens måltider varit av högsta klass. Till frukost serverades hårdkokta ägg, till lunch Pasta Carbonara, någon slags citronbakelse till gofikat och till middag serverades oxfilé med bearnaisesås! Vi kom fram till att fler får gärna fylla år när vi är ombord.

Dagens tankesmedja med Sekonden och 2.O handlade om Sight reduction som vår egen Flaggkadett Joel Cohn höll i som VO. Det innebär i stort att man på ett lättare sätt kan räkna ut sin räknade höjd, azimut och bäring.

Nu är det inte långt till Bahamas och Freeport även om vi bara har 2,4 NM till Great Abaco Island södra udde. Great Abaco Island är en av ca 700 öar som ingår i Bahamas öarna. Ca 35 av öarna är bebodda och vi är på väg till Grand Bahamas som är den andra största ön.

Första vakten vill passa på att hälsa hem till våra nära och kära och säga att det börjar bli lite kyligt här borta. Under natten låg vi nästan och frös i våra bingar…

Första vakt genom Flaggkadetterna Rebecka Östrand och Nina Bjurholm.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Lena Holmberg 15 december 2012 22:13

    Hej Anton !

    Vi följer med spänning och glädje er dagliga blogg.Fantastiskt vad mycket ni får lära er !
    Kan berätta att man också följer er från den stolta och traditionsrika seglarnationen Åland.
    Vi gjorde en shoppingtur till Sickla idag,jagade julklappar och träffade Daniel.Det var en tung dag på Anfield idag,förlust med 1-3 mot Villa.Sveriges bandylag har varit i Sibirien och förlorat 4 matcher i Russija.Tack för det fina kortet!

    Hälsningar Per och Lena..

  • Louise Burenius 16 december 2012 00:12

    Grattis Henke!! Trodde dock inte du var en sag äldre än 18, well done!
    Hej alla andra, kul att följa er resa. Är dock inte det minsta avis, som de flesta av er vet är jag inte bästis med de där båtarna... Här i Sverige är det frukstansvärt trist väder, imorgon ska vi lasta av HMS Koster som kommer med shipliften från hem våran vistelse i Italien under hösten. Sedan tar vi välförtjänt jullov (och jag drar till Hawaii, synd att ni inte skulle så långt västerut).
    Ha det fint så ses vi på de böljande blå! GMY

  • Erika Östrand 16 december 2012 12:29

    Hej alla!
    Härligt att följa er resa. Här regnar det och snön är nästan borta. Kadett Östrand nu kan du vara lugn, det finns julkorv när du kommer hem.
    Tack för det fina kortet.
    Hälsningar Erika, Mamma och Bella!

  • Lotta Ramel 16 december 2012 13:26

    Mitt förra inlägg kanske var för långt för det har inte kommit med. Så därför:
    Njuta av Bahamas,dansa, och kom hem snart!!!
    Lotta Jims mamma.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *