På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121212

gladanochfalken

N21º 04,0? W67º 40.2?
Kompasskurs 320
Fart 6 knop

När man umgås så som vi görs ombord, på varandra, med varandra. Inte bara personerna utan även humören, och krämporna ja då får man tråkigt till slut. Detta förutspåddes av oss som ni vet och vi utlyste en skäggsparar-tävling. Distansen som skulle sparas var Las Palmas – St Barths. Denna avgjordes i Gustavia och vinnarna korades i två kategorier: ”bästa skägg” och ”bästa försök”, det senare som ni hör på namnet kanske inte hade gjort det främsta intrycket i en salong full med gentlemen iklädda Arbraham Lincolns föredömliga ansiktsbuskage. Nåväl, juryn utgjordes av de elever ombord som inte deltog i sagda tävling. Förvånansvärt många kvinnor ingick i juryn (?). Vilka vann? Flkd Cohn vann bästa skägg och Flagkadetten Henriksson vann med liten marginal Bästa försök. En applåd! Prisutdelning har ännu inte skett, då det av förståeliga skäl är svårt att samla alla ombord när det finns shell beaches, strandflygplatser och en och annan fruktdrink att svalka sig med. Till er anhöriga där hemma som nu äntligen pustar ut då ni mot någon förmodan inte stödjer skäggväxandet, och tror att er gode son, pojkvän eller vän nu är len och fin om kinden får jag tyvärr ge andra bud. För dröm om min förvåning om det inte genast utlystes det vi ombord kallar för ”Mustaschbenet mot Bahamas”. Varför det kan ha florerat bilder på unga kadetter, mustaschprydda ombord. Vi tycker själva att vi har rysligt kul, och faktum är att man ser väldigt annorlunda ut i mustasch! På detta sätt bland många andra fördriver vi tiden ombord.
Det gäller att vara påhittig…

I skrivandets stund har vi ca 690 distansminuter kvar till Bahamas, dit jag tror att många längtar, eller rättare sagt många längtar hem till vänner och familj. Efter 20 dygn till sjöss kändes två och ett halvt dygn i land som en vecka, och det var nog fler än jag som hade kunnat tänka sig att stanna en stund. Även om en sushi för två kostade 750 kr.

Till then 219 qrzn:

Det var några kadetter från Falken
med skeppspipan vissla var tanken,
men de vissla brevé, och FC´n fick se,
att de i mörkret blåst hål i sextanten!

Nu har nedräkningen till jul börjat, chokladkalendern öppnas var dag här ombord, det andra adventsljuset har tänts. Och vem vet vad som händer på Lucia?

Vi ses snart där hemma! En skopa kärlek till alla där hemma, och en extra till E.

Med handen på ordbehandlaren / Flkd Jim Ramel Kjellgren

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

6 kommentarer

  • anne bjurholm 13 december 2012 09:01

    Vad säger de manliga kadetterna om de kvinliga kontrar utväxten i ansikten motsvarande under armar-benen. Gulligt? Nu är högsta modet skägg på herrar. T.o.m vår prins har det nu. X-kram Nina

  • Elisabeth 13 december 2012 10:31

    Puss Jim!!

  • Lennart Stridsberg 13 december 2012 11:41

    Vill önska er en fortsatt bra seglats med eller utan hårbeklädnad.
    Önskar er också En GOD JUL o GOTT NYTT ÅR från oss på kontoret i Kristianstad.

  • Johanna Libäck 13 december 2012 12:52

    Hej alla sjöbusar! En hälsning till min skäggiga sambo; Grattis till vinsten! Bara så du vet så måste skägget tyvärr bort, så att du inte skrämmer mina släktingar i jul. Jag har gjort redovisningen, not to blow my own horn but... Honk honk! Det gick jättebra, från och med igår är jag ny examinerad strategisk inköpare. Kom hem snart så att vi kan fira ordentligt!
    // Johanna Libäck

  • Fanny Cohn 13 december 2012 13:32

    Grattis brorsan till första pris!!! Hihi så stolt!! Hoppas du har det bra och att vi kan ses snart!! Kram kram !

  • Eva Gustafsson 13 december 2012 19:06

    Fantastiskt roligt att följa er resa. Läser med stort nöje varje dag. Undrar bara vad som hände med Ruben o Rut? Varmast hälsningar till Jim

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *