På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121211

gladanochfalken

Kompasskurs: 330 º
Fart: 10 Kn
Position: N 19º 08,3? W 64º 27,4?
Tid: 05:30
Temperatur Luft: 26º C
Temperatur Vatten: 28º C
Nautiska Mil sedan start: 3181 Nm
Restid Kvar: Ca 4 dagar om vi håller denna fart

Alla man, klart att gå till segel!

Efter sköna dagar i land, då vi alla har laddat batterierna så är vi nu återigen till sjöss. Till 14.00 idag hade de fria vakterna permission, många laddade med lite extra glass innan avfärden. Sedan började arbetet på däck med att göra klart fartyget för gång. Det är mycket som ska göras klart innan vi kastar loss, hela fartyget ska vara sjösurrat, tampar ska långskjutas, beslagsband tas bort mm. Kl 16.00 lämnade vi kajen i Gustavia, många stod och vinkade till oss och önskade oss en fortsatt bra resa och de hoppades att vi snart skulle komma tillbaka igen! Falken och dess besättning var det bästa som hänt på länge sa några av invånarna.
När alla tampar var ombord och Falken sakta men säkert körde ut från sin kajplats mitt mellan två lyxyachter började signalhornen att ljuda i hamnen, alla fartyg ville skicka oss en hälsning, det var så maffigt så håret reste sig på armarna.

Så fort vi navigerat oss ut mellan alla fritidsseglare som låg ankrade vid utloppet så kom orden ”räck gaffelfockens fall” och det var dags att sätta segel. Innan middagen hade vi satt, gaffelfocken, stagfocken, en revad stor, klyvare och jagare och vi seglade fram i 10 härliga knop! St Barths försvann snabbt bakom oss och nu halvvindar vi förbi Tortuga och siktar mot nästa mål, Bahamas. Alla kom snabbt in i sina sjörutiner och jag tror många delar min känsla av att det är skönt att vara till sjöss igen!

Hälsningar från 3:e vakt, speciellt till våra nära och kära, genom Emmelie Olsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Carl-Åke Nilsson 11 december 2012 14:52

    Fantastiskt att i decembermörkret följa er färd. Vi kommer att tänka på er då vi gör vårt Luciatåg i Valbo kyrka, bilder kommer. Läser att ni skall till Bahamas, för att passera eller gå i land? Vi jobbar på med vårt i er takt så det är skoj att veta vart ni styr färden. Hälsningar klass 5A & 5B Hagaströmsskolan.

  • anne bjurholm 11 december 2012 15:11

    Kontrasterna är stora. I morse på tv 4 var det ett inslag från Karlberg. Parken var spårad. Kadetter tränade flitgt på längdskidor. Tränaren som en del säkert känner intepgpvjuades, rekom utrustning för elit samt fritidsåkare. Spåren på golfbanan i Saltsjöbaden mkt fina. Ny spårplog. Tyvärr så inväntas snöstorm. Klass 2 varning Östersjön östra kusten. T.o m skolskjutsar inställda. Så njut. Lycka till mf fisket! X-tra kram Nina

  • Åsa Celander 11 december 2012 15:42

    Hejsan!
    Mina hår på armarna reste sig också. Emmelie: grabbarna har nu anmält sig till vinterutbildningen så vem vet , kanske någon av dem kommer gå i dina fotspår. Lite annat nu än när du låg i förpiken på Rebecca när det gungade lite:) Hälsningar och kram från moster Åsa m fam i Glada Hudik

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *