På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121127

gladanochfalken

Över till vädret…

Nu är det dags för ett resebrev från Meteorologen ombord. Jag heter Ebba Mårtensson och är major och meteorolog i försvarsmakten. Det finns drygt 50 meteorologer i FM. Dels på flygflottiljerna men de flesta finner vi i Enköping på Ledningsregementet i vår Meteorologiska och Oceanografiska Central (METOCC).

För en meteorolog är det guld värt att få vara ute i verksamheten och prognostisera och följa väderutvecklingen på plats samt lära känna kunden och dess verklighet. Och att få vara med under en så här lång segling samt i ett nytt område av världen är fantastiskt givande… och då har vi inte kommit halvvägs än. Den första veckan har vindarna tvekat och ett antal lågtryck passerade österut runt N 40 och dessa tryckte ner det Azoriska högtrycket med svaga vindar mot oss. För ett dygn sedan ungefär har vi dock fått fatt i vår passadvind och nu ser Atlanten ut lite mer som jag hade väntat mig. Vind upp mot kuling, våghöjder på 2-3 m och tidvis någon skur.

En annan uppgift jag har här är givetvis att undervisa i meteorologi och även lite oceanografi. Vädret har en central betydelse för vår framfart och det är såklart att vi pratar en hel del om molnen vi ser, varför dom ser ut som dom gör och vad man kan säga om väderutvecklingen mm. Det är jättenyttigt både för mig, elever och besättning. Vid vår uppställning kl 1330 dagligen ingår en liten vädergenomgång om kommande dygns väder både där vi befinner oss men också hur det är hemma i Sverige. För det är såklart att hur bra och spännande det här äventyret än är, så längtar man hem till familjen och undrar givetvis hur dom har det.

Många kramar till min man och mina barn Jonas och Jenny.
Hälsningar Ebba

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

9 kommentarer

  • Mats Agnéus 27 november 2012 20:08

    Ebba;

    Dina hyttgrannar är väl inte lika bra som på din ordinarie tjänst... Roligt att höra att du har det bra. Kvarvarande meteorologerna hemma har tyvärr inte skötts sig sedan du åkte. Regn och blåst i Sthlm och Kna. Ha det bra på sjön!

    Mats

  • skoldivisionen 27 november 2012 22:24

    Skepp ohoy alla seglarvänner.

    Här kommer en hälsning från systerdivisionen hemma i gråa, regniga och ovanligt mörka november-Sverige.

    Jag får en känsla av att era dagar inte ser riktigt likadana ut som våra just nu. Jag hade faktiskt kunnat tänka mig att byta bort "rundningen av klotet" eller att köra "Dalarö runt" för femtioelfte gången i år, mot att bara för en stund få ligga och sola i 25-gradig värme på halvdäck..... Men jag inser också att någon av skepparna helt plötsligt kan dyka upp sin skepparpipa för att blåsa något om bord & bänkar, backlagseffekter, potatisskalning eller att man ska dra i någon tamp eller brassa radarn.

    Nej skämt åsido så vet nog alla att en sådan resa som ni gör just nu kan bestå av hela spektrumet av upplevelser från riktigt härliga sådana, till riktigt jobbiga stunder, främst beroende på väder och vind.

    Till kadetterna ombord på Falken så kan jag låta hälsa att vi just nu har era äldre kurskamrater ombord hos oss då de genomför sin sista period av tre. Militärledsnavigering, kopplings- och bogseringsövningar, RAS-moment, utbildning i formell taktik och fartygsmanövrering i alla dess olika former står på menyn den här gången. Kadett-fänrikarna (fänrik som fortfarande fostras och utbildas) sköter sig exemplariskt. I skrivande stund sitter jag i hytten ombord samtidigt som kadett-fänrik Hakkarainen kl 20.55 denna nattsvarta tisdagskväll med 23 knop på loggen girar upp med Godnatts vita fyrsektor i aktern så jag nästan trillade ur stolen.

    På självaste luciadagen avslutar vi årets verksamhet på divisionen med att skicka hem eleverna och därefter lyfta in fartygen i skrovhallen för kommande årsöversyner så att vi kommer att ha väl fungerande fartyg inför er syntesövning i juni och era kommande två elevperioder med start i augusti nästa år. Vi ser fram emot att ni kommer tillbaka.

    Hoppas ni alla har det bra ute på Atlantens djupa vatten och att vindarna är gynsamma och för er mot resans mål i precis den fart och med det väder ni önskar.

    Sänder en stor hälsning från hela divisionens personal här hemma till min divisionskollega Jerker med besättning och till alla kadetterna ombord.

    Det är synnerligen glädjande att via ert bildmaterial på bloggen konstatera att ni utöver den gamla vanliga trygga och erfarna besättningen på Falken även har en rutinerad sjuksyster tillika kadettofficer, en proffsmeteorolog och en gammal gedigen gasturbin-chief i form av Kent. Man vet aldrig när ni kan behöva starta upp turbinen som säkert finns i något hemligt utrymme ombord och dra en högfartslöpa på väl vald latitud.

    Fair winds and following seas, GMY, och allt sådant önskar

    Niklas Wiklund
    C Skoldiv

  • Kerstin Jobs 27 november 2012 22:46

    Hihi Viktor! Har du varit ute på en timmes powerwalk före frukost eller??? Kul att du är med på bild. Såg ryggen på dig tidigare - alldeles i början. Hur mår ni nu när det blåser och vågar mer? Hoppas att ni slipper bli sjösjuka. Här har de meddelat att snön är på väg. Få se om det är vitt ute i morgon bitti. Till helgen kommer Eta, Pelle och Far ner och hälsar på. De hälsar så mycket till dig. Leksand vann över Bofors/Karlskoga och leder serien med 3 poäng nu.(Almtuna fick stryk igen...) Många kramar från mor Jobs

  • Sophia Foghagen 27 november 2012 23:35

    Nu har jag också hittat hit! Kul att få läsa om hur ni har det och framförallt att få se lite bilder. Galet stort att få vara med och segla över Atlanten så passa på och njut - av varje sekund! Ville egentligen bara skicka en varm hälsning till hela besättningen och en riktigt stor kram till min efterlängtade vän Caroline. (Och till er som intresseras av X-Factor: Malcolm fick lämna i fredags). Take care over there!

  • Dragana Grbavac 28 november 2012 08:55

    Hej Marko!
    Vi älskar dig och längtar efter att se dig och höra om alla dina fantastiska upplevelser från den stora oceanen. Här hemma är allt som vanligt, full fart, massor med tentor att rätta, medicinsk yoga, Balansresor AB är igång så det är bara att hänga på när du kan. Iva hälsar att hon älskar dig och när du kommer hem vill hon vara med dig hela dagarna! Varma hälsningar till alla de fina människorna på Falken och en stor kram till dig Marko! Din familj!

  • Bodil Svensson 28 november 2012 11:09

    Hej alla ombord på HMS Falken !

    Det är så roligt att vi kan följa er seglats ute på atlanten ,och va skönt att ni nu har fått lite vind i seglen hoppas inte det blir för mycke vind bara
    Till Jennifer : I morgon åker vi till Hamburg för den årliga julmarknaden kanske det blir lite julstämmning där för här hemma är ssååå grått och trist Men det har lovats både snö och minusgrader så vi får väl se Jätte kram Hjärtat från mamma

  • Sara Jacobsson 28 november 2012 11:21

    Roligt att få en lägesrapport från dig Ebba! Intressant att läsa om dina dagar ombord och vad du/ni gör ang meteorologi / oceanografi.
    Vädret är ju i allra högsta grad en stor del av hela resan!
    Här hemma har vi börjat nedräkning för vår gemensamma resa! Dagarna går fort och snart ses vi!
    Kramar fr Jacobssons

  • Annki Lyman 28 november 2012 19:32

    Andreas: kul att se en bild på dig kocken! Hoppas du njuter av alla äventyr den här resan tar er med på! Som tidigare inlägg sagt så har vi det inte så mysigt vädermässigt men det hör ju till årstiden och gamla svergie.Din syster har landat och håller på att installerar sig i Afganistan, allt väl med henne.Undrar om man kan skicka ner något till dig,du behöver få ditt nya VISA ditt gamla ska du inte använda enl banken!Ta kontakt när tillfälle ges! Hälsa dom jag känner! Kram mamma

  • Bo Lange 29 november 2012 17:23

    Hej, Robban, du ser glad ut på bilden, kan det beror på att det går 10kn nu ? För du längtar väl hem redan. Vi skall få SNÖ på söndag säger Ebbas kompisar.
    Hälsningar från Mamma - Pappa

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *