På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121128

gladanochfalken

Resebrev 2012-11-28
Kompasskurs: 230
Fart: 7.6 kn
Position: N 18º 18.8? W 037º 20.3?
Tid: 18:53:30
Temperatur Luft: 25º C
Temperatur Vatten: 26.8º C
Distans kvar: Halvvägs

Tid för reflektion.

Tid har under seglingen haft olika stor betydelse för oss elever. Vi har idag kommit halvvägs på vår seglats mot St Barts vilket borde innebära ungefär halvtid till vårt första stopp. Vi har beräknat höjder till olika himlakroppar utefter kronometer tid. Merparten av oss börjar nu komma upp i den längsta samlade tiden ute till sjöss i en följd. Vinden har tidvis varit måttlig och inte alltid blåst våra vägar vilket försvårat vår resa. All tid uppe i utkiken och på frälsarkransposten har gett tid över för reflektion både på tid som varit och tid som väntar. Parallellt med att tiden mot mål minskar så ökar samtidigt tiden iväg från nära vilket tidvis är väldigt påtagligt. Vi har spenderat tid för fys, tid för räkning, tid för rengöring, tid för underhåll av materiel och stundtals mellan varven tid för återhämtning.

Vindarna har under dagen vridit till mer östligt vilket är att vänta vid denna tid på året där vi befinner oss. Detta har bidragit till att vi inte har kunnat segla på den kurs vi vill mot det tilltänkta målet, eftersom fartygets segelsättning inte är optimal för att segla med vinden rakt in från aktern i såkallad plattläns. Vi styr nu en något sydligare kurs för att sedan slå igen och då förhoppningsvis få en fördelaktigare position för såväl segelsättning som vindar. Ett flertal matematiska beräkningar med stöttning från vädertjänsten samt diskussion inom besättningen låg bakom beslutet att göra en kursändring och förhoppningsvis faller vårt nya upplägg i god jord.

Trots att atlanten kan tyckas vara enorm och utkikspassen tämligen innehållslösa på fartygsfronten så hade vi under morgonen VHF-kontakt med ett mindre tyskt segelfartyg som uppskattade det lilla sällskapet på det stora havet. Dagens stora händelse var när 2:a skepparen och Sjukvårdsofficerens fiskeutrustning nappade med besked. På kroken satt en 194 centimeter lång svärdfisk som efter en intensiv kamp kunde bärgas upp på halvdäck. De stolta storfiskarna kunde sedan stoltsera framför kameran med leenden som tycktes bredare än deras ansikten. Kockarna i byssan med gästspel från Flaggkadetten Niclason kunde sedan bjuda på färsk fångad svärdsfisk till middag vilket smakade utomordentligt för besättningen och troligen ännu förträffligare för storfiskarna.

Jakten på horisontalazimuter, latitudsberäkningar utifrån polaris (pol-stjärnan), tidvattenhöjder, harmoniska konstanter och ortlinjesbestämningar baserat på sol, måne, planeter och stjärnor fortsätter alltjämt med febrilaktivitet för att vässa de kunskaperna ytterligare.

Trots den tid som återstår som bitvis kan få målet att framstå som avlägset och den tid vi spenderar borta från våra nära och kära som får hemmet att kännas ännu mer avlägset så kan jag i alla fall redan nu konstatera att detta är en väldigt minnesvärd tid.
Jag vill passa på att hälsa till hem till hela min familj där hemma. Tack för de idrottsliga uppdateringarna och speciellt grattis till bronset Pappa, du har en mäkta stolt son på atlanten. Jag vill också hälsa hem till dig Hanna, jag saknar dig oerhört mycket och tänker på dig hela tiden.

Jag har ett litet önskemål att någon delger i kommentarsfältet hur det gått för Karlbergs skollag i amerikansk fotboll Karlberg Cavaliers i deras match mot Stockholmsuniversitet.

Å hela falkens vägnar genom Flaggkadett Anton Holmberg

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

15 kommentarer

  • Mimmi Hamilton 29 november 2012 01:06

    Ohoj!

    Snön faller över Karlberg och vi har precis genomfört thessning av 220Qrzn Höga Råd. Hoppas ni har det lika bra ombord som bilderna framställer det.

    Anton: Matchen slutade inte så bra för Karlberg. Kan tyvärr inte resultatet men det blev en förlust..

    Vill framföra en stor hälsning till besättningen! (Undrar ibland varför jag valde att plugga istället för att få segla med er..?)

    Vill även framföra en extra stor hälsning till andra officeren. Jag saknar dig jättemycket, men vi ses snart :) Ta vara på tiden och passa på att njut!

    GMY

    Gammel 3:an

  • Johanna Levander 29 november 2012 17:08

    Tack för skonertogrammet Robert! :D här hemma har det kommit ganska mkt snö och är kallt.. Har börjat julbaka å mysa till det, längtar att bjuda dej, Robert, också ;) sista seminariet för kursen gjorde jag idag, nu blir det massa tentaplugg, till 6e dec då juridiktentan är..! Blir födelsedagsfika med familjen hos mig på lör, och din mamma på kvällen, Marcus hade nån match på dagen :) det går verkligen bra med träningen, försöker underhålla mig med nåt så! ;D saknar dej väldigt väldigt mycket och tänker på dej! Jag älskar dej! <3

  • Greta Holmberg 29 november 2012 19:32

    Älskade Ánton!

    Jag är SÅ STOLT över dig min fina fina lillebror!

    Saknar dig och älskar dig!

    Jag hade tänkt skriva några rader om livet här hemma, men i ärlighetens namn så kom jag inte på vad som skulle vara mer intressant än det ni upplever just nu. Snön faller över Stockholm (=kaos i kollektivtrafiken), månadskiftet närmar sig (=tokmycket jobb) och det är november (=försäsongsträning), så efter noga övervägande bestämde jag mig för att skriva det viktigaste först. För om du inte orkar/kan läsa ända hit ned, så har du i alla fall fått veta det väsentliga. Och om du orkat och har läst ända hit, och tappat tråden i allt dravel, så kommer här en liten sammanfattning: Jag är stolt över dig, jag älskar dig och saknar dig!

    Kramar från din tydliga (?) storasyster!

  • anne bjurholm 29 november 2012 19:53

    -2gr snö lite is. Borsta av bilen. Dunjacka stövlar vantar mössa. Hur har ni det?! Njut. Fort L med nuvarande vindar. Beräknad ankomst? Hur länge planerar ni stanna där?gratulerar till fiskelyckan. X,tra kram Nina john mor

  • Calle Nordbäck 29 november 2012 20:08

    Härligt med Svärdfisk, väl tilltagen dessutom. Förstår att Lena njuter av fångsten den är ju något större än dom regnbågarna hon och Tove tar i Yasjön.

    Hälsa Lena att vi pratat med Charlie o Sylvia idag och dom hälsar.

    Hoppas att ni hinner fram till Era mål i tid för vi längtar efter dig Lena.

    Linn, Tove och Calle

  • Calle Nordbäck 29 november 2012 20:29

    Förresten, varför har bilden med fisken och fiskarna försvunnit?

    Jag hann ju inte visa barnen den grandiosa fångsten!

    Calle

  • Thomas Jobs 29 november 2012 21:05

    @Viktor Jobs...ser ut som ni har en fin segling, njut! Här är det full vinter, kaos idag runt Uppsala och Arlanda. Rummet klart och Anders har flyttat in, blev snyggt! Va rädd om dig.....

  • Ragnar 29 november 2012 21:44

    Jerker. Varmt TACK för härlig läsning i "Rydbergsgastarna" ! Hur är det att segla i en "svart sopsäck", när månen inte är med? Har ni siktat "Portugisiska Man of War"? Om ja, ta inte upp dem!

  • Folke Mattsson 29 november 2012 21:57

    Andre skepparen, fick du äntligen svärdet ?
    Men för att ha familjerekordet fattas det en halv-meter men det slår du nog snart när du fått smaka på fisken
    Lycka till från ett äntligen snöigt Jakobsberg
    Avundsjuka förädrar

  • Lena Holmberg 29 november 2012 22:39

    Hej ! Spännande att höra om fiskelyckan,men finns det ingen bild ? Resultat från fotbollen: Cavaliers-Capitols 28-34.28-28 när sista minuten inleddes.Bajen besegrade Västerås med 6-4 på deras hemmaplan.Önskar er alla en trevlig lilla jul,själva firar vi den på Åland.

    Per och Lena

  • Margaretha Ericsson 29 november 2012 22:43

    Hej Malin! Ja idag har det snöat nästan hela dagen så nu har vi åter vitt och dagarna blir lite ljusare. Skönt att höra att ni nu har nått halvvägs. Fortsätter med spänning att följa er resa. Det måste ha varit häftigt med svärdfisken. Kramar från oss här hemma.

  • Gustafsson.Rickard 29 november 2012 23:21

    Hejsan alla tappra !
    Jag talar nog för alla när jag säger att vi saknar er, och är glada att vi kan följa ert äventyr här på bloggen!
    Har ni funnit bättre vind än? Eller kanske mer fisk!? :)

    Här hemma har snön börjat vandra över landet och KHK har tryckt till djurgården med 5-2 .
    Tyvärr Öhlund fick Skellefteå AIK pisk av Frölunda med 3-1. SAIK ligger nu på tredje och jagar HV71 och Luleå.

    Det är fantastiskt att höra era olika skildringar på upplevelsen ombord. Otroligt intressant och rogivande. Jag undrar vad för topphastighet ni uppnått hittills under resan?

    Till Rebecka :
    jag fick dina blommor idag! Blev löjligt överlycklig! Puss och Tack; Tänker massor på dig också:

    Inget avstånd, ingen väg vi vandra, ingen ocean kan någonsin hålla oss ifrån varandra. Älskar dig ?

    Mvh//R.G

  • Martina Breitenau 30 november 2012 09:26

    Fredag och snötäcket ligger tjockt på gator och över skog. En total kontrast mot vad ni upplever dock under samma stjärnhimmel. Tar mig en titt någon gång i bland på filmerna jag fick om astronomi men ser fram mot när jag kan få experthjälp. Ska ut och göra lite snöänglar och ladda med snöbollar till när ni landar på Arlanda. Till min älskade; nya office är ute, ljusen tända, pepparkaksdeg på gång men det saknas det viktigaste av allt - du! Kom hem snart!

  • Gryssan 30 november 2012 11:22

    Henrik, min kärlek. Det verkar som om mitt jättelånga inlägg med uppdatering om Thailand och hemkomst aldrig kom fram. Jag skriver istället ett kort och berättar att allt är bra, förutom att jag saknar dig och tänker på dig mest hela tiden. Det är ensamt att komma hem från en resa med 17 pers och komma hem till ingen. Men jag håller mig sysselsatt, så till den milda grad att jag knappt hinner med att sköta hus och hem och träning. Men jag hittar nog en balans snart! Jag vill berätta att jag blivit erbjuden den fasta tjänsten, så nu har jag två :). Tänkte ge besked efter helgen hur jag gör! Hoppas du skriver något inlägg i bloggen snart! Puss på dig och en stor kram till alla er andra tappra!

  • Doris Öhlund 30 november 2012 11:44

    En fredagshälsning från ett lite grått och blåsigt skellefteå. Minus 10 på morronen.
    Vi firar ju 1:a Advent i helgen, saffransbullar, glögg och pepparkakor...svärdsfisk låter ju inte heller så dumt. Har aldrig smakat det men jag får väl något omdöme av Robert.

    Ta väl hand om er därute på atlanten. Stor kram till min fantastiska son Robert

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *