På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121129

gladanochfalken

Resebrev 2012-11-29
Kompasskurs: 245
Fart: 6 kn
Position: N 17º 35,3´ W 38º 20,0´
Tid: 04.46.30
Temperatur Luft: 25º C
Temperatur Vatten: 26.8º C
Distans kvar: Något mindre sedan senaste brevet

Kl. 04.50, morgonen börjar tidigt ombord med dagvakt. Vinden blåser på måttligt in från babords låring och vi fortsätter något mer sydvart än tidigare för att på så sätt kunna erhålla en bättre vinkel på nästa kursben mot målet. Dagvakten rullar alltid igång i sakta mak och kudden stannar oftast kvar i ansiktet fram till vaktens höjdpunkt nämligen gryningsljus och soluppgång. Efter det infinner sig en brutal hunger som dövas av frukost som serveras vid vaktens slut kl 08.00.
Härom natten drabbades fartyget av något som förvånades oss alla och som inte fanns i beräkningarna bland de flesta. Fartyget eller rättare sagt en av eleverna kolliderade med ett luftburet objekt, nämligen en flygfisk. En fartygskollision hade inte varit otänkbart trots atlantens eviga horisont utan andra fartyg, men att fartyget skulle kollidera med ett flygfartyg var det nog ingen som räknat med. Olyckan vållade i sig inga skador mer än en mindre dispyt då den träffade eleven anklagade en annan elev för att ha slagit denne på benet. Så var alltså inte fallet då denne träffats av en flygfisk. Flygfiskar, svärdfiskar, guldmakrill och delfiner tillhör delar av det djurliv som vi aldrig stöter på i våra vatten omkring östersjön och är för många av oss en exotisk upplevelse.

Utöver de pågående utbildningarna och vakttjänsten erbjuds möjlighet till annan verksamhet som gästspel hos kockarna i byssan för att delta i matlagningen, eldartjänst det vill säga bistå brassen och 1:e maskinisten med arbeten i maskin. Vi har även haft ett ordentligt rent skepp vilket innebär att hela fartyget får en ordentlig genomstädning. Något som är en nödvändighet ute till sjöss då vi lever ett 30-tal personer väldigt nära inpå varandra.

Förutom vakttjänsten där vi elever får agera vakthavande officer så ligger stora delar av framförandet i planeringen och diskussionen om vald färdväg och eventuella förändringar i rutten. Vi elever deltar fullt ut i planeringsarbetet vilket betyder att vi alla är väldigt måna om att hitta den ultimata rutten.

Vi hoppas att ni alla har det bra där hemma och skall (om övervikten på planet hem inte begränsar) försöka få med oss lite solsken hem till er. Fortsätt gärna att kommentera, era kommentarer sätter guldkant på vår vardag!

Varma hälsningar från Falken genom 2:a vakten: Flkd Linnéa Nordin, Jennifer Svensson, Gustav Weidman, Willhelm Tornerhjelm, Anton Holmberg, Helena Anderson och Carl Ekman.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Michael Mattsson 30 november 2012 21:03

    Det var många olika fiskar... har ni inte stött på några fula fiskar då? (Höhö, ett litet torrt skämt i er våta vardag, höhö där kom visst ett till ;) )
    Kul att läsa att ni har det bra!
    Hur går det med farten, kommer ni fram i tid?
    Här på Karlberg går tiden bra fort mot juluppehållet men innan dess skall det stångas lite till med tentor och grupparbeten, lite mindre spännande än att segla över Atlanten kanske :)
    Ha det så bra!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *