På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121126

gladanochfalken

Position: Lat N 18o 30,5’ Long W 029o 35,6’
Temp luft/vatten: 24 o / 26 o
Kurs/Fart: 270 o / 6kn

Klockan är halv fyra på morgonen, har just gått för att få en kopp kaffe före dagvakten. På däck leder tredje skepparen vakten i förberedelser för att sätta fisherman som tidigare har blivit bärgad. Tidigare under natten befarade vakten att det skulle komma mycket vind i samband med regn som passerade.
Kl 0400 gjordes vaktavlösning och all segel var satta igen, ca 680m2 och Falken gjorde ca 9 knop igen.
Temperaturen är 24 grader och luftfuktigheten känns hög. Under den gånga vakten har vi trimmat segel för att få en så hög fart som möjligt mot St Barthelemy. Kursen pekar rätt nu. Nu när det dagas tas det Astronomiska observationer i Parti och sekund. Sekonden är lycklig för han, och eleverna, har siktat Merkurius. Det stora jobbet för oss skeppare är att se till så att slitaget på rigg och tågvirke minimeras under resans gång. Trots detta har tillverkning av reservdelar satt igång. Det blir mycket nötande när vi seglar för samma halsar under lång tid (vi får alltså in vinden från samma sida). Vi justerar skav punkter så att inget faller ner eller sköras. Under dagen nu när solen har gått upp ser det ut som vi får fler molnpassager som kan framkalla mer vind och det vill vi ha. För i skrivande stund befinner vi oss 549 land mil Sydväst om Malmö och vi har en bit kvar.

Vi hörs längre fram, Tack för blogg, KRAM Eva, Hälsningar till familj, vänner och kollegor, tänker på er lika mycket som ni på oss.

GMY
1.Skepparen Robert Lange

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

6 kommentarer

  • Sara Jacobsson 26 november 2012 16:52

    Roligt att kunna följa er alla på färden, på denna blogg.
    Kul att se vår meteorolog-Ebba på bild och i action med föreläsning på däck!!
    Här kommer hälsningar och kramar till Ebba från hela familjen Jacobsson!

  • anne bjurholm 26 november 2012 18:38

    Åter igen. Tänk på er temp luft vatten då vi väntar snö torsdag minusgrader. Åven om dagarna ej är så händelserika-blandat med lektioer utbikdning-glöm ej att detta kommer vara ett av era största minnen för livet. Förskönas för vart år. Ej många förunnat ävdn om mkt jobb-arbete ligger bakom. Uppskattat ni svarar på våra frågor här hemma.kram till Nina samt tankar på er alla

  • Johanna Nilsson 26 november 2012 18:59

    Avundar erat arbete och är imponerad av eran resa! :) Ge Marko en puss och kram från mig! Ta hand om er och njut av eran upplevelse och erfarenhet! Kram Johanna

  • Kristina Bengtsdotter 26 november 2012 19:18

    Skönt att ni är på rätt kurs, hoppas vinden kommer så ni hinner fram i tid.
    Det är härligt att se alla bilder ni lägger in och det skiljer sig från vädret i Stockholm, grått och småregnigt idag. Härligt att få se dig på bild Linnea. bay the way, ditt rum är uthyrt till två nymfparakiter, bara så att du vet. Hur går det med solen? Bränner ni sönder er?
    Lycka till på vidare färd och kram på dig Linnea. Kristina

    • Kristina Bengtsdotter Kristina Bengtsdotter 26 november 2012 19:54

      Gunnilla och Janne hälsar

  • Helgertz 27 november 2012 23:33

    Hej brorsan Lange. Kul att kolla in er blogg. Ni har det varmare än vi.. Tror jag följer med Eva till jul. Här är allt bra. Julpyntet ska snart upp och tjejernas önskelistor är långa. Hanna har skrivit fyra A4 sidor. Ha det så bra. Familjen hälsar. Lisa undrar mycket om Bermudatriangeln... Kram från Syster

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *